Jump to content

pawelo1988

Użytkownik
  • Content Count

    23
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

11

Recent Profile Visitors

591 profile views
  1. A wlasnie co do public charge... Jestem singel bez rodziny, 30 lat, BSc computer science z UK, 10 lat doswiadczenia jako programista / architekt. Angielski znam jak polski, wiekszosc zycia mieszkam w UK. Jak sie zepne to moge wykazac $70k-100k oszczednosci na koncie, wiecej nie dam rady bo mam to ulokowane w innych aktywach. Wybieram sie zamieszkac do Tampa, jade na luzie, pare miesiecy planuje tam nie pracowac zeby pozalatwiac wszystko i sie rozejrzec, jak mi sie nie spodoba to do Atlanty/Austin albo Phoenix. Taki moj plan... jezeli zapytaja. Czy to powinno starczyc czy szukac sponsora jakiegos? Mam znajomych sporo w USA ale akurat nie w Tampa. * Bede robic wszystko w Warszawie, nie Londynie. W Londynie chca high school diploma ktorego nie mam. Wyjechalem z PL bez liceum, a w UK poszedlem prosto do collegu. Zapytalem o edukacje ambasade w Warszawie I odpisali ze z BSc spelniam wymog.
  2. Nie. Ten rok jest inny. Jest stosunkowo malo wygranych ale za to numery spraw sa ogromne, duzo odwalali wnioskow dlatego jest masa pustych miejsc w numerkach Polecam britsimonsay, ma tez kanal na YouTube - tam ma video z numerami jakie powinny byc mniej wiecej current w kazdym miesiacu. 8000 spodziewal sie np. w pazdzierniku.
  3. Moim zdaniem cos jest nie tak, powinnas sie z nimi skontaktowac. 8k spodziewalem sie juz current na pazdziernik ze wzgledu na wysokie numery (holes) w tym roku (z jakiegos powodu jest tylko ~2000). Brit Simon na YouTube wapominal o tym ze b. wysokie numery nawet sa juz proszone o dokumenty i to od lipca. Twoj numer powinien byc lada moment nastepny, dlatego skontaktuj sie z nimi.
  4. Mam pytanie o szkole. U mnie sytuacja dosc niestandardowa... W Polsce mam 6 lat podstawowki, 3 gimnazjum no i 2 liceum. Razem, 11 lat nauki w Polsce. Nie ukonczylem w Polsce liceum dlatego ze wyjechalem do UK. W UK konytuowalem nauke juz w collegu. Po dodatkowych 2ch latach nauki zdobylem Diploma of higher education z collegu, I po kolejnym roku bachelor of science z uni. Razem mam 14 lat nauki ale brak formalnego skonczenia liceum, czy A levels w UK. Czy bede miec przez to problemy zeby dostac zielona karte podczas interview? W ds-260 wygralem warszawe Bo widze ze mniej odmow Maja I odwiedze przy okazji Polske.
  5. A co to dokladnie znaczy current? Wygralem w dv2020, nie dv2019, to chcialbym na przyszlosc wiedziec. Czy to znaczy ze wszyscy wylosowani w EU beda miec interview? W dv-2019 oczywiscie, ze nie bedzie cutoffu jak w dv-2018?
  6. Ale tak jak inni radza poczekaj z ds-260 az chociaz numer wylosowanych bedzie znany - nastepne 3 VBs
  7. Ja mam 33k ale patrzac na to I inne fora, nie trace nadziei. W tym roku numery sa b. dziwne, tzn. bardzo wysokie.
  8. Od wczoraj mam duze nadzieje. Niby moj numer to 33k, ale patrzac na fora angielskojezyczne, ludzie maja mega duze numery w tym roku typu 70k, 47k itd (britsimonsays). A patrzac na ankiete tu na forum, nie wylosowano starystycznie 2x, 1.5x ludzi niz np. rok temu, nawet jak narazie jest duzo mniej. Patrzac na VB na 3-4 lata wtecz, wlasnie takie wysokie numerki szly na interview. No ale zobaczymy. Mam zielona karte do Meksyku haha, czesto tam pracuje zdalnie. Teraz do USA by sie przydala. Wszystkim innym wylosowanym zycze powodzenia.
  9. W zwiazku z moja "wygrana", mam pytanko... Mieszkam w UK od 14 lat, tam bede wszystko zalatwial, dokumenty mam glownie z tamtad - studia, praca itd. Moj paszport Polski konczy waznosc w grudniu tego roku. Bylem jednak w Polsce w kwietniu I cos mnie strzelilo zeby isc I go odnowic Tak wiec nowy moge odebrac juz niedlugo. Problemik jest jednak taki ze od wielu lat pracuje zdalnie, I jestem obecnie na zupelnie innym kontynencie. Bilet powrotny mam dopiero na sierpien. 1. Czy przy tak wysokim numerze, wyslanie ds-260 w sierpniu totalnie pograzy moje (male I tak) szanse? 2. Czy ewentualnie moge podac numer paszprtu brytyjskiego np. bo jest wazny na wiele lat? Moj numer to 33XXX Pozdrawiam z Tel Avivu
  10. No mi sie wlasnie trafilo. Za 6 albo 7 razem. Single, 30 lat, programista. Case number chyba wysoki 33XXX
  11. Na EB-2 mam 5 lat na umowy o prace. Kontraktorem jestem okolo 2 lata. Nie mam zadnej umowy itd tylko poprostu myslalem ze pokryje koszty sam. Sprobuje znalezc firme ktora moze te koszty pokryje. Mysle ze przez kontakty dam rade. A co do specjalizacji to oczywiscie tez znam niszowe technologie. Nie jestem ogolnym programista danego jezyka. Z tym pytaniem chodzilo mi glownie o potwierdzenie ze ta wiza EB istnieje I mozna w ten sposob do USA wyjechac. Pozdr.
  12. Co do paszportu to chodzilo mi tylko i wylacznie o processing time.
  13. Mam ogolne pytanie I chcialbym zebyscie powiedzieli czy dobrze to wszystko rozumiem? Mam 28 lat, 8 lat doswiadczenia jako programista oraz brytyjskie BSc. Caly czas mialem wrazenie ze jedyna droga do USA to loteria, slub czy H1b. Mialem kilka ofert na LinkedIn na H1b ale idea bycia uwiazanym na kilka lat do jednego pracodawcy nie wydawala mi sie atrakcyjna tym bardziej ze zyje mi sie ok w UK. Dopiero niedawno natknalem sie na filmik w ktorym kierowca tira opowiada o sponsorowaniu pracownika na zielona karte przez pracodawce. Z tego co widze, mozliwe ze kwalifikuje sie na wize EB2 a na pewno na EB3. Potrzebna tylko oferta pracy ale moge poruszyc swoje kanaly I takowa miec. Mozliwe ze bede musial pokryc koszty prawnika itd, z tego co czytam to jest to okolo $15k? Czas na obywatela Polski czy UK (mam tez paszport) to okolo roku do dwoch lat. Pytanie do was... z tego wzgledu ze wydaje mi sie to zbyt proste hehe Czy taki plan ma szanse powodzenia tzn. przyjade do USA i po kilku miesiacach przyjdzie zielona karta, czy moze jest to bardziej skomplikowane? Mam tez opcje backup czyli powrot do amerykanskiej firmy dla ktorej pracowalem w Londynie i przeniesliby mnie na L. Wolabym nie o ile nie musze, bo jestem w UK kontraktorem i mam duzo swobody. Na wize L musialbym wrocic na stale zatrudnienie. Pozdrawiam I z gory dziekuje.
×
×
  • Create New...