KlaudiaO Posted September 6, 2021 Report Posted September 6, 2021 Hej, w zeszłym tygodniu wlatywałam do USA (już po raz trzeci) na wizie B1/B2 wraz z dwójka moich dzieci. Na lotnisku zostaliśmy zatrzymani oraz aresztowani. Zarzucano mi że lecę do USA aby zapisać dzieci do szkoły. Na nic zdało się moje tłumaczenie że w Polsce mam swój biznes od 19lat,własne mieszkania a dzieci są na nauczaniu domowym. Finalnie zostaliśmy deportowani. Interesuje mnie gdzie mogę sprawdzić jakie dokładnie konsekwencje zastosowano wobec nas, ponieważ w zeznaniu, którego kopii zarządałam jest napisane "will be physically canceled and revoked in acordance with 22 CFR 41.122 (e)(3). You will be required to obtain and present a valid and unexpired US visa for future entries to the US." natomiast w paszporcie mamy wbite " application for admission withdrawn". Sprawdziłam I94 i nie ma tam żadnej informacji. Chce się odwołać od tej decyzji ale nie wiem jakie konkretnie kary wobec nas zastosowano. Czy wiecie gdzie szukać takich informacji albo czy ktoś był w podobnej sytuacji ? z góry dziękuję za wszelkie informacje
Roelka v.2 Posted September 6, 2021 Report Posted September 6, 2021 Wedlug mnie stracisz tylko czas odwolujac sie od tej decyzji. Oficer na granicy zdecydowal ze chcesz wykorzystac wize w sposob niezgodny i tyle. Setki tysiace osob dostaje takie decyzje. Nie zostalas deportowana tylko zawrocona na granicy i twoja wiza zostala anulowana. To spora roznica. Podpisywalas jakies papiery dotyczace dobrowolnego "withdraw the application for admission" ? The alien is notified pursuant to INA 235 by an immigration officer at a port of entry that the alien appears to be inadmissible to the United States, and the alien requests and is granted permission to withdraw the application for admission;
mcpear Posted September 6, 2021 Report Posted September 6, 2021 Nie zostałaś deportowana. Podpisałaś rezygnacje z ubiegania się o przekroczenie granicy USA. Oficer unieważnił Twoja wizę. Powodem zapewne była historia podróży. Byłaś w USA za często i na za długo - pewnie za każdym razem po około 6 miesięcy. Albo masz złożona petycje o wizę imigracyjna i uznano ze przyjechałaś w intencji zostania już na stałe. Mozesz w zasadzie od razu ubiegać się o nowa wizę. Aczkolwiek wątpię abyś przez najbliższe lata wizę turystyczna otrzymała. Także raczej byłaby to strata czasu i pieniędzy. Z ruch bezwizowego praktycznie jesteś dożywotnio wykluczona.
KlaudiaO Posted September 7, 2021 Author Report Posted September 7, 2021 Nie podpisywałam dokumentu o dobrowolne cofniecie mnie. Co do pobytu w USA była 10dni w kwietniu 2019, później 1 miesiąc na przełomie październik - listopad i 10 dni w kwietniu 2020 w zupełnie innej czesci USA. Dziekuje za komentarze, trochę rozjaśnia mi to moja sytuacje
mcpear Posted September 7, 2021 Report Posted September 7, 2021 Paragraf, który przytoczyłaś mówi, że oficer CBP kasuje wizę jeśli w wyniku dobrowolnej rezygnacji z próby wjazdu na teren USA przez posiadacza wizy. To samo oznacza wpis w paszporcie - że dobrowolnie zrezygnowałaś z wjazdu na teren USA.
SanFrancisco Posted September 8, 2021 Report Posted September 8, 2021 Czy wcześniej też podróżowałaś z dziećmi?
KlaudiaO Posted September 8, 2021 Author Report Posted September 8, 2021 Tak, wcześniej tez byłam z dziećmi.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.