mcpear Napisano 14 Października 2021 Zgłoś Napisano 14 Października 2021 Rozumiem, że mi nie wierzysz: Strona departamentu stanu (https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visitor.html): "An individual on a visitor visa (B1/B2) is not permitted to accept employment or work in the United States." Tam w tej klauzuli nie ma warunkowości typu, że istnieją kontrakty które są "compliant z B1" na których można pracować. Twoja spółka może zatrudnić Polaka i spróbować go wysłać na "B1 in lieu of H1B" o ile spełnia wszystkie kryteria tej wizy. W przypadku właściciela spólki jawnej nie zachodzi stosunek zatrudnienia, który jest wymogiem formalnym uzyskania tej kategorii wizy
Pawelzakl Napisano 14 Października 2021 Autor Zgłoś Napisano 14 Października 2021 Wiem co prawda firma w między czasie zmieniła się w Sp. z o.o. ale to i tak nie rozwiązuje problemu największy problem jest w tym, że pieniądze idą bezpośrednio z USA. a to z tym compliant B1 contract dostałem w odmowie z paragrafu 221(g) Dzięki za cierpliwość
Pawelzakl Napisano 14 Października 2021 Autor Zgłoś Napisano 14 Października 2021 @andyopole tak masz racje ma znaczenie, wcześniej miałem sytuacje że kontrakt był po miedzy dużymi firmami z usa i europy a ja byłem podwykonawca firmy europejskiej i "B1 in lieu of H1B" bez najmniejszego problemu
mcpear Napisano 14 Października 2021 Zgłoś Napisano 14 Października 2021 1 hour ago, Pawelzakl said: Wiem co prawda firma w między czasie zmieniła się w Sp. z o.o. ale to i tak nie rozwiązuje problemu największy problem jest w tym, że pieniądze idą bezpośrednio z USA. a to z tym compliant B1 contract dostałem w odmowie z paragrafu 221(g) Dzięki za cierpliwość Czyli już jesteś po odmowie Nie wiem czy wiesz ale praktycznie na długo wykluczyłeś siebie z ruchu bezwizowego - nawet jak będziesz jechał na wakacje do USA to będziesz musiał starać się o wizę.
Pawelzakl Napisano 14 Października 2021 Autor Zgłoś Napisano 14 Października 2021 Wiem dokument 221(g) obowiązuje przez rok, jeśli w ciągu roku złożę o ESTE to napisane jest, że jeśli mam to pismo jest odmowa, zatrudniłem właśnie teraz prawnika
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.