Skocz do zawartości

Przeprowadzka do San Diego

Karolina4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

W lipcu 2022 roku planujemy przeprowadzkę do San Diego. 

Czy są tu jakieś osoby mieszkające w tej aglomeracji na stałe? Możecie polecić jakieś fora Poloni w San Diego?

Emigrujemy całą rodziną 2+2, i najważniejszym tematem jest znalezienie tam szkoły primary z system międzynarodowym IB.

Czy ktoś może polecić jakieś szkoły?

Które dzielnice polecacie jako w miarę bezpieczne i komfortowe do wynajęcia domu?

Będę wdzięczna za każdy strzępek informacji, jak w ogóle ugryźć życie w stanach.

Pozdrawiam 

Karolina

Napisano

Ja mieszkam w miarę niedaleko - południowe Orange County. Szukaj dzielnic gdzie szkoły elementary są na poziomie 9 lub 10 - takie dzielnice są dobre. Można to ustawić w filtrze na zillow jak będziesz szukała kupić lub wynająć dom.

Mam córkę w San Diego. Polecam La Jolla jako dzielnicę. Moja córka jest bardzo zadowolona.

Pogramy IB oferowane są w San Diego przez szkoły opisane w https://sandiegounified.org/cms/One.aspx?portalId=27732478&pageId=28638732

Nie ma ich za dużo więc wybór nie jest zbyt bogaty. U mnie w dystrykcie IB program oferowany jest tylko dla High Schools jako program dla 11 i 12 klasy. U nas liceów oferujących ten program jest kilka.

Napisano

Jezeli absolutnie musisz miec IB w elementary school - to masz malo wyboru...raptem 3 szkoly wchodza w rachube jezeli chodzi o zerowke-5 klase.

https://sandiegounified.org/departments/magnet_programs/ib_program/ib_schools

Musisz sie przeprowadzic do akurat tej dzielnicy do ktorej nalezy dana szkola z programem IB. Niestety, te granice dzielnicy/szkoly czesto sie zmienjaja, wiec w przyszlym roku radze zadzwonic do school district i potwierdzic te granice, zeby nie szukac domu w rejonie ktory nie nalezy do danej szkoly. Radze tez potwierdzic, ze dziecko moze kontynuowac program IB w middle school (6-8 klasa.) W high school program IB jest tylko w 11ej i 12ej klasie. 

Dodam, ze w USA bardzo duzo elitarnych uczelni nie zwraca duzo uwagi na to czy aplikant robil IB czy nie. Tu bardziej licza sie stopnie, przedmioty na poziomie Advanced Placement, i wyniki na egzaminach SAT lub ACT. Mozna spokojnie wybrac dobra high school gdzie nie ma IB, i koncentrowac sie na jak najwiecej przedmiotow na poziomie Advanced Placement. 

Napisano

Zgadzam się z @katlia - Amerykańskie uczelnie preferują AP. Rozumiem, że OP wychodzi z założenia, że jej dzieci mogłyby chcieć studiować w Europie - wtedy IB ma sens. Aczkolwiek wystarcza program IB w szkole średniej (11 i 12 klasa) aby uzyskać Dyplom IB - co w Polsce potocznie nazywa się "maturą międzynarodową"

Napisano
3 minutes ago, mcpear said:

OP wychodzi z założenia, że jej dzieci mogłyby chcieć studiować w Europie - wtedy IB ma sens. Aczkolwiek wystarcza program IB w szkole średniej (11 i 12 klasa) aby uzyskać Dyplom IB - co w Polsce potocznie nazywa się "maturą międzynarodową"

Tak, wtedy ma sens. Ale IB tez nie jest KONIECZNY dla tych ktorzy chca studiowac w Europie. Duzo Amerykanow na europejskich uczelniach nie robilo IB. (Chociaz przyznam ze nie wiem akurat jak to jest z uczelniami w Polsce.)

Napisano

Wiem. Ale w Polsce istnieje / instniało przekonanie że aby studiować za granicą trzeba robić IB (matura międzynarodowa). Sam żyłem tym przekonaniem 7 lat temu jak się przeprowadzałem.

Napisano
43 minutes ago, mcpear said:

Wiem. Ale w Polsce istnieje / instniało przekonanie że aby studiować za granicą trzeba robić IB (matura międzynarodowa). Sam żyłem tym przekonaniem 7 lat temu jak się przeprowadzałem.

A teraz wiesz prawde.... nawet w Europie, potrzebne sa tylko $$ ;) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...