Karolina4 Posted November 13, 2021 Report Share Posted November 13, 2021 Cześć, W lipcu 2022 roku planujemy przeprowadzkę do San Diego. Czy są tu jakieś osoby mieszkające w tej aglomeracji na stałe? Możecie polecić jakieś fora Poloni w San Diego? Emigrujemy całą rodziną 2+2, i najważniejszym tematem jest znalezienie tam szkoły primary z system międzynarodowym IB. Czy ktoś może polecić jakieś szkoły? Które dzielnice polecacie jako w miarę bezpieczne i komfortowe do wynajęcia domu? Będę wdzięczna za każdy strzępek informacji, jak w ogóle ugryźć życie w stanach. Pozdrawiam Karolina Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted November 13, 2021 Report Share Posted November 13, 2021 Ja mieszkam w miarę niedaleko - południowe Orange County. Szukaj dzielnic gdzie szkoły elementary są na poziomie 9 lub 10 - takie dzielnice są dobre. Można to ustawić w filtrze na zillow jak będziesz szukała kupić lub wynająć dom. Mam córkę w San Diego. Polecam La Jolla jako dzielnicę. Moja córka jest bardzo zadowolona. Pogramy IB oferowane są w San Diego przez szkoły opisane w https://sandiegounified.org/cms/One.aspx?portalId=27732478&pageId=28638732 Nie ma ich za dużo więc wybór nie jest zbyt bogaty. U mnie w dystrykcie IB program oferowany jest tylko dla High Schools jako program dla 11 i 12 klasy. U nas liceów oferujących ten program jest kilka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted November 14, 2021 Report Share Posted November 14, 2021 Jezeli absolutnie musisz miec IB w elementary school - to masz malo wyboru...raptem 3 szkoly wchodza w rachube jezeli chodzi o zerowke-5 klase. https://sandiegounified.org/departments/magnet_programs/ib_program/ib_schools Musisz sie przeprowadzic do akurat tej dzielnicy do ktorej nalezy dana szkola z programem IB. Niestety, te granice dzielnicy/szkoly czesto sie zmienjaja, wiec w przyszlym roku radze zadzwonic do school district i potwierdzic te granice, zeby nie szukac domu w rejonie ktory nie nalezy do danej szkoly. Radze tez potwierdzic, ze dziecko moze kontynuowac program IB w middle school (6-8 klasa.) W high school program IB jest tylko w 11ej i 12ej klasie. Dodam, ze w USA bardzo duzo elitarnych uczelni nie zwraca duzo uwagi na to czy aplikant robil IB czy nie. Tu bardziej licza sie stopnie, przedmioty na poziomie Advanced Placement, i wyniki na egzaminach SAT lub ACT. Mozna spokojnie wybrac dobra high school gdzie nie ma IB, i koncentrowac sie na jak najwiecej przedmiotow na poziomie Advanced Placement. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted November 14, 2021 Report Share Posted November 14, 2021 Zgadzam się z @katlia - Amerykańskie uczelnie preferują AP. Rozumiem, że OP wychodzi z założenia, że jej dzieci mogłyby chcieć studiować w Europie - wtedy IB ma sens. Aczkolwiek wystarcza program IB w szkole średniej (11 i 12 klasa) aby uzyskać Dyplom IB - co w Polsce potocznie nazywa się "maturą międzynarodową" Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted November 14, 2021 Report Share Posted November 14, 2021 3 minutes ago, mcpear said: OP wychodzi z założenia, że jej dzieci mogłyby chcieć studiować w Europie - wtedy IB ma sens. Aczkolwiek wystarcza program IB w szkole średniej (11 i 12 klasa) aby uzyskać Dyplom IB - co w Polsce potocznie nazywa się "maturą międzynarodową" Tak, wtedy ma sens. Ale IB tez nie jest KONIECZNY dla tych ktorzy chca studiowac w Europie. Duzo Amerykanow na europejskich uczelniach nie robilo IB. (Chociaz przyznam ze nie wiem akurat jak to jest z uczelniami w Polsce.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted November 14, 2021 Report Share Posted November 14, 2021 Wiem. Ale w Polsce istnieje / instniało przekonanie że aby studiować za granicą trzeba robić IB (matura międzynarodowa). Sam żyłem tym przekonaniem 7 lat temu jak się przeprowadzałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted November 14, 2021 Report Share Posted November 14, 2021 43 minutes ago, mcpear said: Wiem. Ale w Polsce istnieje / instniało przekonanie że aby studiować za granicą trzeba robić IB (matura międzynarodowa). Sam żyłem tym przekonaniem 7 lat temu jak się przeprowadzałem. A teraz wiesz prawde.... nawet w Europie, potrzebne sa tylko $$ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.