Jump to content

Praca w Lidlu w USA

Recommended Posts

Dzień dobry. Chcialam sie zapytać czy może ktoś na tym forum przenosił sie z Polski do USA z firma Lidl? Dostalam info, że będzie taka możliwość. Na papierku wszystko fajnie napisane mianowicie praca na 3 lata, wycieczka objazdowa itd. I to co mnie najbardziej interesuje, czyli 

1. ,,Wyrównamy różnice w kosztach utrzymania pomiędzy Polską a USA,, co to oznacza dokładnie. Na obecnym stanowisku zarabiam w Polsce około 4500-5000zl. Czyli w USA będę zarabiać średnia ich krajowa? 

2. , , Pomożemy Tobie w poszukiwaniu mieszkania i przeprowadzce oraz sfinansujemy koszty najmu Twojego mieszkania w
USA (w granicach budżetu odpowiadającego rynkowym cenom najmu,,  Tutaj pewnie jest jakiś haczyk bo pewnie firma nie będzie przez 3 lata opłacała mi mieszkania, a ja sobie będę tylko kupować żarcie a reszta kasy zaoszczedona. 

3. Firma wspomniała też o kursie językowym, na jakiejs wizie można w ogóle pracować na cały etat i uczeszczac do szkoły jezykowej? 

4. Samochód. Wlasnie kupiłam nowy samochód w Polsce. Jaki bedzie koszt sprowadzenia go do USA? 

Dziękuję za odpwiedzi

Chandler, mieszkam niedaleko HQ Lidla i znam sporo osob, ktore tam pracowaly/pracuja. Bedziesz pracowala w HQ? Jakie mniej wiecej stanowisko? Wszystkie osoby ktore ja znam zarabialy tutaj bardzo duzo. Jezeli bedziesz pracowac w HQ w Arlington - koszty zycia sa bardzo drogie, zwlaszcza ze zaraz niedaleko HQ Lidla buduja tez 2HQ Amazona i jestes praktycznie 5 minut od DC. 

Jedna z moich poprzednich lokatorek przeprowadzala sie do USA na wizie L wlasnie pracowac dla Lidla i Lidl pokryl za nia koszt przeprowadzki w calosci. Przywiozla ze soba wszystko, lacznie z meblami, wiec kontener miala spory - czy na tyle spory zeby zmiescic auto? Tego to nie wiem - poza tym nie wiem czy ogolnie jest sens sprowadzac tutaj auto z Polski - niech tutaj ktos inny na ten temat sie wypowie. Poza tym z tego co pamietam to Lidl dawal swoim pracownikom calkiem fajne GMC. Zapytaj czy Ci nie chca dac. Poza tym, jesli bedziesz w Arlington - auto tak strasznie nie bedzie Ci potrzebne. Jesli bedziesz potrzebowala je natomiast do pracy - pytaj Lidla. 

Jesli chodzi o mieszkanie Lidl tej mojej wspollokatorce wynajal mieszkanie na 3 miesiace poki sobie nie znalazla swojego, w innych przypadkach jakie znam - placili za hotel za kilka pierwszych miesiecy. Za cale 3 lata raczej nie placili. 

Kurs jezykowy z tego co pamietam odbywal sie w biurze. Lidl zatrudnial nauczyciela ktory przychodzil i dawal lekcje pracownikom po pracy kilka razy w tygodniu.

Jak masz wiecej pytan to pytaj. 

• Upvote 1