ololol Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) Hej Mam wizę B1/B2 i do USA będę podróżował często w celach służbowych (prowadze mala firme konsultingową, rozwijamy działalność w US i buduję tutaj network). E2 nie ma za bardzo sensu chyba (nie jestem w stanie znacząco zainwestować w US w tym momencie), ale 6 miesięcy w roku na B1 wystarczy, żeby probować rozwinąć tu działalność. Moje pytanie - czy muszę się martwić, że spędzając 6 miesięcy w każdym roku w USA przez najbliższe 2-3 lata będzie 'podejrzane'? Czy mogę mieć problemy z przyszłymi wjazdami etc? Czy 6 msc to 6 msc i nikogo nie interesuje tak naprawdę jak mocno to wykorzystuje? Ewentualnie - czy znacie jakieś inne, 'zdrowsze' sposoby na dłuższy pobyt w USA? Dzieki! Edytowane 22 Listopada 2021 przez ololol . Cytuj
Kleofas11 Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/turystyka-i-biznes/ Prosto i na temat. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) 19 minutes ago, ololol said: Hej Mam wizę B1/B2 i do USA będę podróżował często w celach służbowych (prowadze mala firme konsultingową, rozwijamy działalność w US i buduję tutaj network). E2 nie ma za bardzo sensu chyba (nie jestem w stanie znacząco zainwestować w US w tym momencie), ale 6 miesięcy w roku na B1 wystarczy, żeby probować rozwinąć tu działalność. Moje pytanie - czy muszę się martwić, że spędzając 6 miesięcy w każdym roku w USA przez najbliższe 2-3 lata będzie 'podejrzane'? Czy mogę mieć problemy z przyszłymi wjazdami etc? Czy 6 msc to 6 msc i nikogo nie interesuje tak naprawdę jak mocno to wykorzystuje? Ewentualnie - czy znacie jakieś inne, 'zdrowsze' sposoby na dłuższy pobyt w USA? Dzieki! Zakladasz ze dostaniesz pozwolenie wjazdu na 6 miesiecy. Na granicy mozesz np. Dostac pozwolenie na 2 miesiace. Albo na 2 tygodnie. To tez wez pod uwage. Jak bedziesz sie utrzymywac w UsA? Gdzie mieszkac? O to wszystko beda cie pytac. Wedlug mnie przebywanie 6 miesięcy w USA przez kolejne kilka lat podchodzi pod naduzywanie. Serio potrzeba az tyle czasu na rozwijanie biznesu? Networking mozna robic online. Edytowane 22 Listopada 2021 przez Roelka v.2 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) Double post Edytowane 22 Listopada 2021 przez Roelka v.2 Cytuj
ololol Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 8 minut temu, Roelka v.2 napisał: Wedlug mnie przebywanie 6 miesięcy w USA przez kolejne kilka lat podchodzi pod naduzywanie. Serio potrzeba az tyle czasu na rozwijanie biznesu? Networking mozna robic online. To w jaki sposob prowadze biznes jest moją kwestią, a nie urzednika na granicy? W moim wypadku osobisty pobyt w Stanach jest o wiele efektywniejszy i pozwala na faktyczne sprawdzenie czy US ma dla nas sens. Na wszystkie pytania o utrzymanie, mieszkanie mam dobre i proste odpowiedzi, to nie jest problemem. Masz racje natomiast o długości wjazdu - o tym nie pomyślałem. Dzieki za odpowiedzi! Cytuj
Roelka v.2 Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 8 minutes ago, ololol said: To w jaki sposob prowadze biznes jest moją kwestią, a nie urzednika na granicy? Wedlug mnie jest to kwestia urzednika bo on zadecyduje czy masz zamiar uzyc wizy zgodnie z jej zasadami. Cytuj
mcpear Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 58 minutes ago, ololol said: Moje pytanie - czy muszę się martwić, że spędzając 6 miesięcy w każdym roku w USA przez najbliższe 2-3 lata będzie 'podejrzane'? Czy mogę mieć problemy z przyszłymi wjazdami etc? Czy 6 msc to 6 msc i nikogo nie interesuje tak naprawdę jak mocno to wykorzystuje? Myślę, że jak przedstawisz urzędnikowi plan wjazdu na B1 na 6 miesięcy to możesz się spotkać z intensywnym przepytaniem. Ci co wjeżdżają na B1 zwykle wjeżdżają na tydzien, maksymalnie 2-3. Wszyscy oni mają wbitą pieczątkę na 6 miesięcy - chyba głównie z lenistwa urzędnika, który pieczątkę 6-cio miesięczną ma zawsze przygotowaną na podorędziu. Myślę, że Twój plan się wysypie na drugim przyjeździe. Umiem sobie wyobrazić, że za pierwszym razem powiesz, że przyjeżdżasz na 3 tygodnie, dostaniesz pieczątkę na 6 miesięcy, zmienisz bilet samolotowy i zostaniesz 6 miesięcy. Jeśli zaplanujesz kolejny wyjazd na kolejny rok to ten już się raczej może nie udać. Szansa skasowania wizy i powrotu tym samym samolotem do Europy co przyjechałeś jest duża (o ile nie bardzo duża). Po takiej akcji masz duże szanse nie oglądąć USA turystycznie czy biznesowo (B1 / B2 / ESTA) przez następne kilka / kilkanaście lat. Moim skromnym zdaniem to co planujesz przekracza zasady wizy B1. Kwestią urzędnika na granicy jest sprawdzenie czy warunki wizy, którą ma ci wbić na granicy są dla Ciebie odpowiednie. Jeśli powiesz mu szczegółowo, że planujesz 6 miesięcy szukać "networku" i rozwijać działalność w USA (tak jak nam to tu napisałeś) to odeśle Ciebie od razu do Polski mówiąc, że wiza którą posiadasz jest nieodpowiednia i masz się ubiegać o inną wizę w Polsce i możesz wracać. (oczywiście ta, którą masz zostanie skasowana). Jak będzie Ci życzliwy to da Ci do podpisu dokument "withraw application" 1 Cytuj
ololol Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 Ok, wszystko jasne. Dzieki. Nie będę ryzykował. A w takim razie przyjazd na 6-8 tygodniu kazdego roku? To zakladam powinno być w miarę w porządku. Cytuj
andyopole Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2021 Na wizie B1 mozna przebywac lacznie 6 miesiecy w roku (chyba sie nie myle?) Wiec kilka krotkich pobytow napewno bedzie lepiej "wygladalo" niz jeden polroczny. Tak na chlopski rozum, kto z prowadacych jakikolwiek biznes moze sobie pozwolic na poroczny pobyt poza firma. No chyba ze w gre wchodzi "scafo" albo "szitraki". 1 Cytuj
jar9 Napisano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2023 myślę że to na prawdę zależy od biznesu. @ololol napisz o swoich dotychczasowych doświadczeniach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi