koba Napisano 22 Marca 2022 Zgłoś Napisano 22 Marca 2022 Cześć forumowicze. Jade do 12 klasy HS na "wymianę", czyli program Bridge USA J-1. W głowie już widzę ze potencjalne problemy gdyż chciałbym ukończyć tam szkołę i uzyskać HS Diploma. Wspomniany problem pojawi się przy przeliczaniu creditsow z Polskiej szkoły żebym im go przekazał po prostu po przyjściu tam do szkoły... ktoś coś jest obeznany w temacie? Jest jakiś odpowiedni dokument do tego? Jakiekolwiek rady z tym związane? Jakiś sensowny przelicznik? Jeśli to ważne to stan IA. (Może tam rządzą się "swoimi prawami") Pozdrawiam, Kuba
Patipitts Napisano 22 Marca 2022 Zgłoś Napisano 22 Marca 2022 56 minutes ago, koba said: Cześć forumowicze. Jade do 12 klasy HS na "wymianę", czyli program Bridge USA J-1. W głowie już widzę ze potencjalne problemy gdyż chciałbym ukończyć tam szkołę i uzyskać HS Diploma. Wspomniany problem pojawi się przy przeliczaniu creditsow z Polskiej szkoły żebym im go przekazał po prostu po przyjściu tam do szkoły... ktoś coś jest obeznany w temacie? Jest jakiś odpowiedni dokument do tego? Jakiekolwiek rady z tym związane? Jakiś sensowny przelicznik? Jeśli to ważne to stan IA. (Może tam rządzą się "swoimi prawami") Pozdrawiam, Kuba To chyba najlepiej szkole zapytac, to oni beda dyplom wystawiac wiec powinni tobie udzielic informacji o tym jakie dokunenty bedziesz potrzebowac.
katlia Napisano 22 Marca 2022 Zgłoś Napisano 22 Marca 2022 2 hours ago, koba said: gdyż chciałbym ukończyć tam szkołę i uzyskać HS Diploma. Tak jak Pati wyzej mowi, powinienes spytac sie szkoly, bo to sie rozni od szkoly do szkoly, czesto od school district do school district. Ale z gory Ci powiem, ze wiele high school NIE wyda ci diplomu po jednym roku na wymianie, z kilku powodow, ale glownie dlatego ze po tylko dwoch semestrach nie dokonczysz wszystkich wymagan - iles tam lat literatury angielskiej, historii, government itp - ktore trzeba zaliczyc w high school. Polskie wladze tez raczej malo zaliczaja z tego roku - po prostu te dwa systemy szkolne sa tak rozne, ze nie bardzo ma jak "przeliczyc" to co bedziesz przerabial w USA. Wiekszosc polskich uczniow robiacych rok wymiany w USA powtarzaja rok po powrocie do Polski - czesto po prostu zeby zdac mature.
koba Napisano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Napisano 23 Marca 2022 6 godzin temu, katlia napisał: Tak jak Pati wyzej mowi, powinienes spytac sie szkoly, bo to sie rozni od szkoly do szkoly, czesto od school district do school district. Ale z gory Ci powiem, ze wiele high school NIE wyda ci diplomu po jednym roku na wymianie, z kilku powodow, ale glownie dlatego ze po tylko dwoch semestrach nie dokonczysz wszystkich wymagan - iles tam lat literatury angielskiej, historii, government itp - ktore trzeba zaliczyc w high school. Polskie wladze tez raczej malo zaliczaja z tego roku - po prostu te dwa systemy szkolne sa tak rozne, ze nie bardzo ma jak "przeliczyc" to co bedziesz przerabial w USA. Wiekszosc polskich uczniow robiacych rok wymiany w USA powtarzaja rok po powrocie do Polski - czesto po prostu zeby zdac mature. A co z GED?
katlia Napisano 23 Marca 2022 Zgłoś Napisano 23 Marca 2022 11 minutes ago, koba said: A co z GED? GED jest dla tych ktorzy z jakiegokolwiek powodu nie skonczyli high school. Nie wiem co Ci by to dalo. Ani w Polsce uzyteczny ani w USA - tu lepiej by wygladalo gdybys mial mature z Polski niz GED... kojarzy sie z drugorzednym diplomem.
mcpear Napisano 23 Marca 2022 Zgłoś Napisano 23 Marca 2022 GED nie sądzę że będzie uznany przez jakakolwiek polską uczelnię jako matura. Musiałbyś sprawdzić w Uczelni do której planujesz startować czy i na jakim poziomie ci to uznają i czy w ogóle będą Ciebie rozważać przy rekrutacji po powrocie. Zgadzam się z opinią że będziesz musiał powtórzyć klasę maturalną po powrocie i zdać polską maturę aby się dostać w Polsce na studia.
koba Napisano 29 Marca 2022 Autor Zgłoś Napisano 29 Marca 2022 @mcpear@katlia pisalem dziś z kobietą u której będę mieszkał („host”), jest nauczycielka w High Schoolu do którego będę chodził, mowila ze istnieje spora możliwość graduation, rok temu chłopak w identycznej sytuacji jak ja z Finlandii dostał HS Diploma, będę działał i się starał żeby mi tez to pyklo Jeszcze odezwe się do szkoły co dokładnie ode mnie potrzebują żeby nie było przysłowiowego „przypału”. Podejrzewam ze wezmą pod uwagę moje oceny z 9-11 klasy polskiej (nie wiem jak to przelicza) i ich seniorów gdzie będę
katlia Napisano 29 Marca 2022 Zgłoś Napisano 29 Marca 2022 6 hours ago, koba said: mowila ze istnieje spora możliwość graduation, rok temu chłopak w identycznej sytuacji jak ja z Finlandii dostał HS Diploma Lepiej bedzie zworcic sie bezposrednio do kierownika szkoly i do school district (adresy znajdziesz w necie.) Jezeli chcesz studiowac w Polsce musisz sie tez dowiedziec czy ten teoretyczny diploma bedzie w ogole sie liczyl -- no chyba ze i tak planujesz zdawac mature.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.