Dar Napisano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2022 Hej, przebywam w Ameryce na wizie J-1 i myślę nad zmianą statusu na status turystyczny. Znalazłam pracę, gdzie pracodawca chce, abym założyła działalność gospodarczą w USA i pracowała na form 10 99. Czy ktoś wie jak się za to zabrać? Czy warto? Jakieś rady, wskazówki ? Z góry dziękuję
andyopole Napisano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2022 Praca na wizie turystycznej? widze ze chcesz zlamac tatus wizy, turystyczna wiza jest na zwiedzanie i odwiedziny, nie daje zezwolenia na prace.
Roelka v.2 Napisano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2022 56 minutes ago, Dar said: Hej, przebywam w Ameryce na wizie J-1 i myślę nad zmianą statusu na status turystyczny. Znalazłam pracę, gdzie pracodawca chce, abym założyła działalność gospodarczą w USA i pracowała na form 10 99. Czy ktoś wie jak się za to zabrać? Czy warto? Jakieś rady, wskazówki ? Z góry dziękuję Wiza turystyczna nie zezwala na prace. Do pracy potrzebny jest SNN i pozwolenie. Ale prosze bardzo koniecznie daj znac USCIS ze chcesz pracowac na wizie B2.
mcpear Napisano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2022 Legalnie chyba tego nie zrobisz. Pracodawca też się chce sprytnie wymigać od potencjalnych problemów jakby ICE zawitało. Zapewnie chce uniknąć odpowiedzialności za niezweryfikowane I-9. To że pozwolą Ci założyć działalność i odprowadzać podatki (rozumiem, że SSN możesz mieć ze względu na J1 wizę) nie oznacza że będzie to legalne. przepisy podatkowe i imigracyjne są odrębne w sensie że IRS nie obchodzi czy jesteś legalnie a jedynie czy odprowadzasz daniny. Z tej perspektywy zmiana statusu na turystyczny jest bez sensu - szkoda pieniędzy - tak czy siak będziesz łamał(a) prawo. Po wejściu na tę drogę (praca bez uprawnień imigracyjnych) jedyną formą zalegalizowania pobytu chyba jest już tylko ślub z obywatelem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.