Rosse Posted June 10, 2022 Report Share Posted June 10, 2022 Hej wszystkim, Mam pytanie odnosnie wiz. Obecnie mieszkam w UK i mam pracodawce w stanach ktory chcialby mnie zatrudnic i chce sponsorowac moja wize. Zakladam ze jedyna opcja jest H1B (czy jest warto starac sie odrazu o EB3)? Jesli jedna opcja jest H1B to zgodnie z tym co wyczytalam w internecie jedyna opcja jest aplikowanie na poczatku kwietnia i loteria juz odbyla sie w marcu. Czy teraz jedyna mozliwoscia jest czekac do kwietnia 2023 roku czy jest jakas szansa ze bedzie dodatkowa loteria i powinnismy zlozyc papiery teraz? Z gory dziekuje za Pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted June 10, 2022 Report Share Posted June 10, 2022 Zasadniczo, jako potencjalny pracownik nie wybierasz sobie wizy. To co możesz otrzymać leży w gestii Twojego potencjalnego pracodawcy. Jeżeli to jest normalna firma, to dział HR + prawnicy Ci zaproponują to co trzeba. Jeżeli jest to jakiś mom and pop shop, to niech lepiej zaczną szukać prawnika, bo prawdopodobieństwo że ogarną to sami jest bliskie zeru. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted June 10, 2022 Report Share Posted June 10, 2022 Zgadzam się. Prawnicy pracodawcy wiedzą najlepiej jak Ciebie najszybicej ściągnąć. Odpowiadając na jedno z pytań to następna loteria na wizy H odbędzie się pod koniec marca 2023 i w kwietniu 2023 w przypadku wylosowania będzie mógł złożyć na Ciebie petycję. Papiery na nią TWÓJ PRACODAWCA (a nie w żadnym wypadku TY) będzie mógł złożyć na początku marca. Pracodawca może Ciebie ściągnąć od razu na EB-3 (zielona karta) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zibi79 Posted June 11, 2022 Report Share Posted June 11, 2022 Sprawdz sobie jeszcze tylko czas oczekiwania na interview w London. Ja czekam do wrzesnia a sprawa wystartowala w kwietniu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zibi79 Posted June 14, 2022 Report Share Posted June 14, 2022 (edited) Nie chce zasmiecac watku, napisze tylko ze appointment mozna przelozyc sprawdzajac swoje konto. Klikajac continue i reschedule mozna trafic date ktora sie zwolnila. Mnie sie udalo przesunac z wrzesnia na za niecale 2tyg. Podpowiedz dostalem od prawnikow. Ale EB to i tak 12M+, zalezy jeszcze od kategorii. Edited June 14, 2022 by Zibi79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jar9 Posted July 24 Report Share Posted July 24 W dniu 10.06.2022 o 23:18, mcpear napisał: Zgadzam się. Prawnicy pracodawcy wiedzą najlepiej jak Ciebie najszybicej ściągnąć. Odpowiadając na jedno z pytań to następna loteria na wizy H odbędzie się pod koniec marca 2023 i w kwietniu 2023 w przypadku wylosowania będzie mógł złożyć na Ciebie petycję. Papiery na nią TWÓJ PRACODAWCA (a nie w żadnym wypadku TY) będzie mógł złożyć na początku marca. Pracodawca może Ciebie ściągnąć od razu na EB-3 (zielona karta) a co trzeba spełnić żeby uczestniczyć się w loterii ma wizę H? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted July 24 Report Share Posted July 24 47 minutes ago, jar9 said: a co trzeba spełnić żeby uczestniczyć się w loterii ma wizę H? Zasadniczo to przede wszystkim trzeba znalezc pracodawce... A potem wystarczy wyksztalcenie wyzsze najczesciej. https://www.uscis.gov/working-in-the-united-states/h-1b-specialty-occupations Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jar9 Posted July 24 Report Share Posted July 24 4 minuty temu, Xarthisius napisał: Zasadniczo to przede wszystkim trzeba znalezc pracodawce... A potem wystarczy wyksztalcenie wyzsze najczesciej. https://www.uscis.gov/working-in-the-united-states/h-1b-specialty-occupations to nie rozumiem najpierw szuka się pracodawcy, a potem czeka miesiącami na loterię H?? i nie trzeba udowadniać że nikogo takiego w Us nie może ta firma znaleźć…? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted July 24 Report Share Posted July 24 Just now, jar9 said: to nie rozumiem najpierw szuka się pracodawcy, a potem czeka miesiącami na loterię H?? i nie trzeba udowadniać że nikogo takiego w Us nie może ta firma znaleźć…? To firma udowadnia, ze nie moze nikogo znalezc, nie Ty. Tak, czeka sie miesiacami. I tak trzeba najpierw znalezc pracodawce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts