Jump to content

Wysylka telefonu z usa do polski jako gift -czy będą cła i vat?

User100

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry,

Chciałem się dowiedzieć czy przy wysyłce przez znajomego nowego telefonu do Polski kontrola celna doliczy jakieś dodatkowe opłaty?

Posted
5 minut temu, andyopole napisał:

Powinna. Od tego jest. Na 500+ potrzeba!

Czyli pewne jest ze będzie cło i VAT doliczone?
Ale wilekość cła i vatu będzie obliczone na podstawie wartości rynkowej telefonu czy takiej jaką znajomy wpisze na etykiecie?

Posted
1 minutę temu, User100 napisał:

Czyli pewne jest ze będzie cło i VAT doliczone?
Ale wilekość cła i vatu będzie obliczone na podstawie wartości rynkowej telefonu czy takiej jaką znajomy wpisze na etykiecie?

Liczysz na to że tam siedzą durnie? Służba celna w ostatnich latach jest gorsza od psów. Bezczelnie naliczają 23% VAT pomimo że ustawa przewiduje 8% procent dla tego typu towarów. Spróbuj potem odzyskać nadpłatę od US. Wybory się zbliżają, budżet potrzebuje pieniędzy na koryto i kupowanie suwerena. To wszystko kosztuje. 

Posted
58 minut temu, andyopole napisał:

Liczysz na to że tam siedzą durnie? Służba celna w ostatnich latach jest gorsza od psów. Bezczelnie naliczają 23% VAT pomimo że ustawa przewiduje 8% procent dla tego typu towarów. Spróbuj potem odzyskać nadpłatę od US. Wybory się zbliżają, budżet potrzebuje pieniędzy na koryto i kupowanie suwerena. To wszystko kosztuje. 

czyli cło i vat od wartości rynkowej tak? 

Posted
8 hours ago, User100 said:

Dzień dobry,

Chciałem się dowiedzieć czy przy wysyłce przez znajomego nowego telefonu do Polski kontrola celna doliczy jakieś dodatkowe opłaty?

W tej chwili to praktycznie 100% pewnosc ze tak. Moja swiateczna paczka do rodziny z doslownie bzdurami trafilo na clo wiec telefon trafi prawie na pewno.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...