Skocz do zawartości

Rezydent a ślub

Agnieszka144

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mój chłopak starał się o wyjazd do Stanów na podstawie wizy pracowniczej przez agencję już ponad 4 lata temu, później była pandemia myślał, że sprawa wygasła. Poznaliśmy się  i po 4 latach dostał informacje, że może lecieć do pracy . Dostał Zieloną Kartę na 5 lat. Szukamy sposobu jak być razem chcieliśmy założyć rodzinę, z tego co czytałam nawet jako narzeczona/żona nie mam szans abym była z nim legalnie. Czy ktoś był w podobnej sytuacji albo wie co można zrobić ?

Napisano

Jako żona możesz być legalnie (jeżeli chodzi o rodzaj wizy to może znający sie lepiej podpowiedzą). Nie można tylko na takiej wizie pracować

Napisano

Dziękuje za odpowiedz. On dostał wizę H-2B. W tym momencie nie mamy ślubu. Czy gdybyśmy go wzięli podczas mojego pobytu na wizie turystycznej mój pobyt mógłby być legalny?  Czy mogłabym wtedy podjąć prace legalnie?

Napisano
17 minutes ago, Agnieszka144 said:

Dziękuje za odpowiedz. On dostał wizę H-2B. W tym momencie nie mamy ślubu. Czy gdybyśmy go wzięli podczas mojego pobytu na wizie turystycznej mój pobyt mógłby być legalny?  Czy mogłabym wtedy podjąć prace 

Wyjazd do USA na wizie turystycznej z zamiarem legalizacji pobytu to tzw. Oszustwo imigracyjne. 

Napisano
6 minut temu, Roelka v.2 napisał:

Wyjazd do USA na wizie turystycznej z zamiarem legalizacji pobytu to tzw. Oszustwo imigracyjne. 

Chciałabym uzyskać pomoc w tym jak zrobić to aby było to legalne.

Napisano
46 minutes ago, Agnieszka144 said:

No to ślub w PL. I złożenie wniosku o wizę. Ale jeżeli on ma wizę H to Ty pozwolenia na prace nie dostaniesz…

Napisano
7 hours ago, Agnieszka144 said:

Mój chłopak starał się o wyjazd do Stanów na podstawie wizy pracowniczej przez agencję już ponad 4 lata temu,  Dostał Zieloną Kartę na 5 lat. 

1 hour ago, Agnieszka144 said:

Dziękuje za odpowiedz. On dostał wizę H-2B. 

Moze najpierw ustalmy na jakich zasadach jedzie Twoj chlopak. Wiza H-2b to jest wiza pracownicza do np. zbierania truskawek.(non-agricultural wiec nie do zbierania truskawek) Nie ma nic wspolnego z zielona karta. To co w koncu dostal Twoj chlopak?

Napisano
46 minutes ago, Agnieszka144 said:

Więc po pierwsze H-2B to nie jest zielona karta ani jej posiadacz nie jest rezydentem. To tymczasowa wiza pracownicza. Rodziny posiadaczy H-2B mogą wystąpić o H-4 na której nie mogą pracować.

Any H-2B worker's spouse and unmarried children under 21 years of age may seek admission in H-4 nonimmigrant classification. Family members are not eligible for employment in the United States while in H-4 status.

A jak to załatwić legalnie - ślub i wystąpienie o H-4 w PL dla Ciebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...