Agnieszka2022 Napisano 29 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2022 Czy jeżeli Mama złoży petycję o zieloną kartę dla mnie, to jak szybko ja mogę zacząć pracować leganie w USA? i czy są jakieś sposoby żeby złożyć petycję o zieloną kartę w USA i jak najszybciej zacząć legalnie pracować> Z góry dziekuję za pomoc
Roelka v.2 Napisano 29 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2022 Dorosle dzieci obywateli czekaj okolo 7 lat na wize. Po przekroczeniu granicy na wizie imigracyjnej mozesz od raz pracowac.
kzielu Napisano 29 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2022 Jezeli pytasz czy mozesz oczekiwac na zielona karte w US po zlozeniu petycji - nie , a przynajmniej nie z powodu zlozenia petycji. Sama petycja, nawet jak jest zatwierdzona przez USCIS, nie daje niczego.
Agnieszka2022 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2022 Bardzo dziękuję za pomoc A czy lepiej złożyć petycję teraz jak Mama jest stałym rezydentem, czy lepiej poczekać ok 1 roku i złożyć jak Mama będzie już obywatelem. Różnica w złożeniu to około 1 - 1,5 roku. Czy warto czekać aż tyle żeby Mama zostala Obywatelem?
Joanna30 Napisano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2022 Pod warunkiem, że nie jesteś zamężna. Bo mama, jako rezydent, może sponsorować tylko dziecko stanu wolnego.
mcpear Napisano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2022 Jak mama złoży teraz to po naturalizacji petycja w kategorii F2B zostanie automatycznie zamieniona na F1, która .... jest wolniejsza (czeka się dłużej). Aczkolwiek możesz wystosować pismo (po naturalizacji mamy), że chcesz pozostać w kategorii F2B. Przez cały czas rozpatrywania petycji musisz pozstać stanu wolnego. Jeślibyś zmieniła stan cywilny to musisz zmienić typ petycji na F3 (oczywiście pod warunkiem, że mama jest już obywatelem) - wówczas czas oczekiwania wzrasta do około 14 lat - czas jest liczony od momentu złożenia pierwszej petycji. Mama przez cały czas sponsorowania musi utrzymać domicile w USA - nie może wyjechać na stałe z USA, może oczywiście podróżować turystycznie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.