Skocz do zawartości

wiza F2B i praca - mama sponsor - ja córka ponad 21 lat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy jeżeli Mama złoży petycję o zieloną kartę dla mnie, to jak szybko ja mogę zacząć pracować leganie w USA?

i czy są jakieś sposoby żeby złożyć petycję o zieloną kartę w USA i jak najszybciej zacząć legalnie pracować>

Z góry dziekuję za pomoc

Napisano

Jezeli pytasz czy mozesz oczekiwac na zielona karte w US po zlozeniu petycji - nie , a przynajmniej nie z powodu zlozenia petycji. Sama petycja, nawet jak jest zatwierdzona przez USCIS, nie daje niczego.

Napisano

Bardzo dziękuję za pomoc :) A czy lepiej złożyć petycję teraz jak Mama jest stałym rezydentem, czy lepiej poczekać ok 1 roku i złożyć jak Mama będzie już obywatelem. Różnica w złożeniu to około 1 - 1,5 roku. Czy warto czekać aż tyle żeby Mama zostala Obywatelem?

Napisano

Jak mama złoży teraz to po naturalizacji petycja w kategorii F2B zostanie automatycznie zamieniona na F1, która .... jest wolniejsza (czeka się dłużej). Aczkolwiek możesz wystosować pismo (po naturalizacji mamy), że chcesz pozostać w kategorii F2B.

Przez cały czas rozpatrywania petycji musisz pozstać stanu wolnego.

Jeślibyś zmieniła stan cywilny to musisz zmienić typ petycji na F3 (oczywiście pod warunkiem, że mama jest już obywatelem) - wówczas czas oczekiwania wzrasta do około 14 lat - czas jest liczony od momentu złożenia pierwszej petycji.

Mama przez cały czas sponsorowania musi utrzymać domicile w USA - nie może wyjechać na stałe z USA, może oczywiście podróżować turystycznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...