Ann555 Napisano 9 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 3 godziny temu, mcpear napisał: Co więcej narzeczony może złożyć petycję na Ciebie dopiero jak będzie obywatelem. Ma interview w tym roku a jeszcze musi poczekać potem na termin przysięgi. Czyli może się okazać, że najwcześniej złoży petycję w 2023. Petycja na małżonka jest rozpatrywana szybciej (6/9/12 miesięcy ??). Po niej dopiero udajesz się do ambasady po wizę i wtedy dopiero musisz nie mieć bana. Czyli tak czy taak pewnie do ambasady zaproszą Ciebie najwcześniej pod koniec 2023 albo w 2024, kiedy ban wg Ciebie się skończy. Bardziej martwiłbym się jakie konkretnie paragrafy wpisał tobie oficer CBP na kartce, gdy Ciebie nie wpuścił do USA. I co to było? Expedite removal? czy voluntary withdraw? Tych paragrafów mogł być więcej niż jeden i 5 lat bana mogło być związane tylko z jednym z nich. W każdym razie o ile miałabyś bana w momencie podejścia pod wizę małżeńską to dostaniesz odmowę i dopiero wtedy możesz składać wniosek o zwolnienie z bana (waiver) - to kosztuje extra czas i ekstra kasę, więc o ile 5cio letni ban jest jedynym to warto przeciągnąć procedurę do 2024 aby bez bana podejść na rozmowę w ambasadzie. Jeśli wizę dostaniesz to na granicy Ciebie wpuszczą już na 100% Cytuj
Ann555 Napisano 9 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 4 godziny temu, mcpear napisał: Co więcej narzeczony może złożyć petycję na Ciebie dopiero jak będzie obywatelem. Ma interview w tym roku a jeszcze musi poczekać potem na termin przysięgi. Czyli może się okazać, że najwcześniej złoży petycję w 2023. Petycja na małżonka jest rozpatrywana szybciej (6/9/12 miesięcy ??). Po niej dopiero udajesz się do ambasady po wizę i wtedy dopiero musisz nie mieć bana. Czyli tak czy taak pewnie do ambasady zaproszą Ciebie najwcześniej pod koniec 2023 albo w 2024, kiedy ban wg Ciebie się skończy. Bardziej martwiłbym się jakie konkretnie paragrafy wpisał tobie oficer CBP na kartce, gdy Ciebie nie wpuścił do USA. I co to było? Expedite removal? czy voluntary withdraw? Tych paragrafów mogł być więcej niż jeden i 5 lat bana mogło być związane tylko z jednym z nich. W każdym razie o ile miałabyś bana w momencie podejścia pod wizę małżeńską to dostaniesz odmowę i dopiero wtedy możesz składać wniosek o zwolnienie z bana (waiver) - to kosztuje extra czas i ekstra kasę, więc o ile 5cio letni ban jest jedynym to warto przeciągnąć procedurę do 2024 aby bez bana podejść na rozmowę w ambasadzie. Jeśli wizę dostaniesz to na granicy Ciebie wpuszczą już na 100% Masz rację, to co tam wpisali jest ważniejsze...przeslalam zdjęcie z dokumentu Cytuj
Ann555 Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2022 W 2024 roku kończy się 5 letni zakaz wjazdu. Jakie kroki mam poczynić, żeby polecieć do USA. Od czego zacząć? Cytuj
Xarthisius Napisano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2022 3 minutes ago, Ann555 said: W 2024 roku kończy się 5 letni zakaz wjazdu. Jakie kroki mam poczynić, żeby polecieć do USA. Od czego zacząć? Zacznij od niezakladania nowych watkow. Potem zglos sie do ambasady po wize. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2022 12 minutes ago, Ann555 said: W 2024 roku kończy się 5 letni zakaz wjazdu. Jakie kroki mam poczynić, żeby polecieć do USA. Od czego zacząć? Turystycznie? Wypelniasz wniosek i potem wycieczka do ambasady. Cytuj
Ann555 Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2022 Tak turystycznie. Rozumiem, że wniosek o wizę?. Dokumenty odnośnie zakazu wjazdu, będą mi potrzebne w ambasadzie?czy oni tam wszystko mają? Cytuj
mcpear Napisano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2022 Oni raczej wszystko mają. Weź je ze sobą na rozmowę. Aczkolwiek o wizę możesz wystąpić dopiero jak upłynie to 5 lat - czyli w 2024. Opłata za wniosek wizowy o wizę turystyczną to 160 dolarów (ona jest niezwracalna jak dostaniesz odmowę). Musisz rozważyć czy na 100% chcesz spróbować złożyć ten wniosek, gdyż na wizę turystyczną możesz mieć mniejsze szanse niż statystyczny wnioskujący - jakbym miał obstawiać to raczej bym założył, że dostaniesz odmowę. W przypadku dobrze udokumentowanego wniosku o wizę narzeczeńską czy małżeńską co było pierwotnie twoim celem masz znaczące szanse na pozytywne rozpatrzenie. Cytuj
Ann555 Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2022 Powaznie, to taki kłopot może być z wizą?Omg, sytuacja się zmienila. Ślub, jesli w ogóle...odłożony. Nie zrobiłam nic złego, oni mnie po prostu zawrócili z lotniska. Mam tam Rodzinę i chciałam ich odwiedzić. A co jeśli mi odmówią, można się odwołać? Cytuj
Ann555 Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2022 2 godziny temu, Xarthisius napisał: Zacznij od niezakladania nowych watkow. Potem zglos sie do ambasady po wize. Przepraszam, nie bardzo się tu jeszcze rozeznaję Cytuj
kzielu Napisano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2022 4 minutes ago, Ann555 said: Powaznie, to taki kłopot może być z wizą?Omg, sytuacja się zmienila. Ślub, jesli w ogóle...odłożony. Nie zrobiłam nic złego, oni mnie po prostu zawrócili z lotniska. Mam tam Rodzinę i chciałam ich odwiedzić. A co jeśli mi odmówią, można się odwołać? 5 letni ban nie jest zwykle za darmo... Odwolać się nie można. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi