Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przyleciałam do usa na Este. Za miesiąc muszę wracać do Polski. Chcę złożyć wniosek o wize turystyczna. A teraz nasuwa się pytanie. Po jakim czasie będę mogła znowu przyjechać do usa ?

Posted

We wniosku o wizę musisz podać kiedy planujesz jechać i na jak długo. Jeśli tę wizę dostaniesz - znaczy się konsul zgodził się z Twoimi planami. Możesz więc jechać tak jak konsulowi podałabyś we wniosku. Jeśli Twoje podanie o wizę ulegnie odrzuceniu to twoja autoryzacja ESTA zostanie unieważniona i nowej za szybko nie dostaniesz. Kiedy możesz lecieć z powrotem? Hmm zapewne byłaś na ESTA przez dobrych parę tygodni. Konsul zainteresuje się co widziałaś, co zwiedziłaś i dlaczego to jeszcze potrzebujesz coś "zwiedzić" przez dłużej niż 90 dni. Przygotuj się na poważne "maglowanie" czemu chcesz lecieć turystycznie na dłużej niż 90 dni, czy masz na to środki, jaki jest Twój plan podróży i jak silne są Twoje związki z Polską, które gwarantują, że z tak długiej podróży wrócisz do kraju ojczystego bez pomysłów typu zmiana statusu wizy albo co gorsza nielegelne pozostanie na stałe. Scenariusz, który próbujesz wykonać zapala konsulowi wszelkie czerwone światełka - musisz mieć solidne uzasadnienie dla swojego wniosku i rzeczywiście solidne gwarancje, że z Tego turystycznego wyjazdu wrócisz.

Wg mnie aby specjalnie nie ryzykować "zawrócenia" to po pierwsze nie powinnaś się o wizę turystyczną ubiegać (o ile nie masz jakichś bardzo silnych powodów), a po drugie po długim pobycie w USA powinnaś być w Polsce około 9/12/15 miesięcy, aby planować wyjazd na pół roku (bo rozumiem po to ci wiza turystyczna). Każdy planowany wyjazd na pół roku to zawsze wiąże się z dużym ryzykiem nie wpuszczenia do USA. Zasada generalna - więcej czasu spędzaj poza USA niż w USA w dowolnym oknie 12-to miesięcznym

• Like 2
  • Upvote 1