Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

pierwszy raz starałam się w konsulacie o wizę do USA B2 8 marca. Nie byłam jeszcze w Stanach. Niestety dostałam odmowę... Po pytaniu jaki jest mój cel podróży odpowiedziałam, że ciocia zaprosiła mnie do stanów do siebie i chciałabym skorzystać z zaproszenia (którego nie miałam na piśmie bo to taka moja przybrana ciocia, przyjaciółka rodziny) zwiedzić USA i nauczyć się języka ponieważ pracuje w szkole językowej dla dzieci ale jako sekretarka i chciałabym dostać awans by zostać nauczycielką. Pytał na jak długo? ja że na 4miesiące i że mam już szkołę wybraną 16h tygodniowo miałam się uczyć. Konsulat że niestety nie przyznaje Pani wizy... Ja że dlaczego? A on że staram się o złą wizę... Mówię mu że na studencką mnie nie stać i dlatego staram się o tą a ten przykro mi i koniec... Nie wiem teraz co robić.. chciałabym chociaż starać się teraz o ESTE ale nie wiem czy dostane ją teraz po tej odmowie. Czy widać w systemie jakoś jaki był powód odmowy? Był ktoś w takiej sytuacji? Bardzo bym prosiła o informacje.

Pozdrawiam

Napisano

Przede wszystkim aplikowalas o zly typ wizy. Na wizie B2 nie mozesz isc do szkoly bo to jest zlamanie prawa imigracyjnego w USA.

Zaproszenie od cioci nie ma zadnego znaczenia nawet na pismie. 

ESTY nie dostaniesz na 99%. W systemie wszystko maja i moim zdaniem bedzie Ci bardzo ciezko dostac wize nieimigracyjna przez nastepne kilka dobrych lat.

Wystarczylo odpuscic sobie ta szkole i wystapic o ESTA i bys pewnie dostala bez problemu. 

Teraz juz za pozno.

• Upvote 2
Napisano (edytowane)

Wiza B2 nie pozwala na studiowanie i podejmowanie nauki. Do tego służą inne wizy. Argument, że na inne wizy mnie nie stać, dlatego planuję złamać prawo był argumentem mało sensownym. Na ESTA masz bardzo małe szanse. W systemie wszystko widać, każdą Twoją odpowiedź (również tą, że planujesz złamać prawo). Widać w systemie że konsul odmówił Ci wizy i taż na jakie paragrafy się powołał. Jeśli wpisał ci w paragraach również "słabe związki z Polską", to możesz mieć problemy z uzyskaniem jakiejkolwiek wizy w niedalekiej albo średniodalekiej przyszłości.

Koszt wizy studenckiej to raptem 510 dolarów. Jeśli nie stać Ciebie na nią to jak chcesz opłacić 4 miesiące pobytu w USA? Ten argument niestety mógłby zostać opatrznie zrozumiany, że "planujesz doroobić będąc w USA"  - jeśli konsulowi zapaliła się "taka czerwona lampka" i wpisał swoje podejrzenia w system to na wizytę w USA prawie wcale nie masz szans

A propos wyjazd na 4 miesiące budzi podejrzenia, że masz cele nie koniecznie stricte turystyczne - to zapewne wzbudziło pierwsze podejrzenia, mało kogo stać na 4 miesiące wakacji w USA. Sam fakt, że występujesz o wiżę B2 a nie próbowałaś ESTA wpierw świadczy, że nie masz intencji turystycznych. To są czerwone lampki, które się zapaliły w Twoich papierach. I jak widać były to sygnały ostrzegawcze, które miały pokrycie w rzeczywistości - planowałaś rzeczy niedozwolone na swoim potencjalnie turystycznym wyjeździe.

Wg mnie jedyne co możesz próbować obecenie to wiza studencka - to uwiarygadniałoby historię z Twojej rozmowy z konsulem. O ile nie dostałaś paragrafu na "słabe więzi z Polską" to masz na nią szansę.

Edytowane przez mcpear
  • Upvote 1
Napisano (edytowane)
13 hours ago, generalgosiak said:

Dzień dobry,

pierwszy raz starałam się w konsulacie o wizę do USA B2 8 marca.

Pierwszy blad. Trzeby bylo starac sie o ESTA.

Nie byłam jeszcze w Stanach. Niestety dostałam odmowę... Po pytaniu jaki jest mój cel podróży odpowiedziałam, że ciocia zaprosiła mnie do stanów do siebie i chciałabym skorzystać z zaproszenia (którego nie miałam na piśmie bo to taka moja przybrana ciocia, przyjaciółka rodziny) zwiedzić USA i nauczyć się języka ponieważ pracuje w szkole językowej dla dzieci ale jako sekretarka i chciałabym dostać awans by zostać nauczycielką. Pytał na jak długo? ja że na 4miesiące i że mam już szkołę wybraną 16h tygodniowo miałam się uczyć.

Wiza B2 nie zezwala na chodzenie do szkoly. Do tego potrzebna jest wiza studencka.

Konsulat że niestety nie przyznaje Pani wizy... Ja że dlaczego? A on że staram się o złą wizę... Mówię mu że na studencką mnie nie stać i dlatego staram się o tą a ten przykro mi i koniec...

Ale dlaczego konsula me obchodzic, ze cie nie stac na wize studencka? Co to w ogole ma do rzeczy? Wiza B2 nie sluzy do nauki.

Nie wiem teraz co robić.. chciałabym chociaż starać się teraz o ESTE ale nie wiem czy dostane ją teraz po tej odmowie. Czy widać w systemie jakoś jaki był powód odmowy? Był ktoś w takiej sytuacji? Bardzo bym prosiła o informacje.

Pozdrawiam

ESTA juz nie dostaniesz conajmniej przez 10 lat albo i nigdy. Zapomnij.

A poza tym ... w Polsce tez sa szkoly jezykowe gdzie mozesz nauczyc sie jezyka angielskiego. Nie rozumiem dlaczego nie zapiszesz sie na lekcje w szkole w ktorej pracujesz.

Caly twoj plan na wyjazd od razu wydaje sie mocno podejrzany.

Edytowane przez Roelka v.2