Jump to content

Lukasz_S

Użytkownik
  • Content Count

    43
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

5

Recent Profile Visitors

1,284 profile views
  1. Nie masz szans na wizę bo masz 10 letniego bana. Jak zataisz w konsulacie Twoje przesiedzenie wizy to nawet jak jakimś cudem tą wizę dostaniesz to i tak Cie na granicy nie wpuszczą.
  2. Hej! Proponuje Ci zatrudnić się w firmie międzynarodowej z siedzibą również w USA. Popracuj tam rok i postaraj się załatwić przeniesienie do biura USA na wizie L1b Jak będziesz już w USA na tej wizie to możesz zacząć drogę do green card. Ta wiza wydawana jest na 3 lata z możliwością przedłużenia o kolejne 2 lata. Firm takich jest mnóstwo np AIUT sp z.o.o Gliwice Inpro Electric Katowice FTE, EBZ, KUKA, ABB itp
  3. Ciężko będzie o B2, ale wszystko zależy od Konsula. Aby otrzymać wizę B1/B2 należy pokazać "non immigrant intent" W Twojej sytuacji nie spełniasz tego wymogu poprzez aplikacje na GC
  4. Moim zdaniem się mylisz, ale dobrze jak by się ktoś jeszcze inny wypowiedział kto zna lepiej temat. Czytałem sporo w internecie na ten temat i nawet mój prawnik mi to potwierdził. CO nie jest od tego żeby rozstrzygać Twoją petycje I140. Nie będzie od Ciebie wymagał CV ani listów od Twoich byłych pracodawców, nie będzie wnikał czy firma jest w stanie płacić Ci wynagrodzenie, bo to zostało już sprawdzone i zatwierdzone przez USCIS. Może jedynie zapoznać się z tymi dokumentami, które są w Twojej aplikacji. Jeśli CO stwierdzi, że np nie masz odpowiednich kwalifikacji, żeby podjąć tą prace i odmówi wydania Ci wizy to wysyła Twoją petycję ponownie do USCIS do ponownego rozpatrzenia. Oczywiście musi to dobrze uzasadnić. CO odmówi wydania wizy imigracyjnej jeśli odkryję, że Twoja aplikacja zawiera jakieś fałszywe dokumenty lub odkryje, że kłamiesz.
  5. Jesli caly proces w USA zostanie zatwierdzony (PERM, I140, NVC) to rozmowa z konsulem to tylko formalność. Konsul nie może nawet rozstrzygać o Twojej aplikacji bo została ona już zatwierdzona przez urzędy w USA. Jedynie jak dopatrzy się jakiegos oszustwa to może cofnąć sprawę z powrotem do USCIS. Generalnie rozmowa to formalność
  6. Na jakim etapie jest jego sponsorowanie? To dość złożony proces i czasochłonny. Ja miałem rozmowę 3 miesiące temu w sprawie EB3 wraz z żoną i generalnie żadne konkretne pytanie związane z całą aplikacją nie padło Pani zapytała jedynie czy będziemy lecieć do stanu w którym znajduje się siedziba firmy i jak nasi rodzice zareagowali na wieść o przeprowadzce do USA. Bardzo szybko i miło. Rozmowa jakieś 2 minuty trwała
  7. Jeszcze jedno pytanie. Jak wlecę na te parę dni mam zamiar aplikować o SSN czy mogę również podać adres do moich znajomych? I czy muszę aplikować o SSN w stanie w którym będę mieszkał czy nie ma to znaczenia? Dzięki z góry!
  8. To akurat zrozumiałe. Wiec generalnie nie powinno być problemów tak? Nie będę się oczywiście chwalił, że zaraz wracam do kraju.
  9. Co masz na myśli? Jeśli karta nie przyjdzie w te 3 miesiące to przecież mogę wlecieć na samej pieczątce w paszporcie prawda?
  10. Witam, Dwa miesiące temu otrzymałem green card poprzez sponsorowanie pracownicze. Czas na wyjazd mam do lutego 2019. Czy wlatując do USA na powiedzmy 10 dni w styczniu aby "aktywować" green card i potem powrót do kraju na max 3-4 miesiące to czy po ponownym przylocie do USA już na stałe mogę mieć jakieś problemy na granicy? Na lotnisku zamierzam podać adres do doręczenia green card do moich znajomych i oni odeślą ją do mnie kurierem. Pracuje w tym momencie na projekcie w Niemczech i muszę go skończyć, zanim wyjadę na stałe do USA. Dodam również, że cały czas pracuje dla firmy która sponsorowała mój green card, ale dla oddziału w Europie. Dostałem informacje od firmy, że chcą abym pierw zakończył projekt w Europie a potem dopiero wyjechał do oddziału firmy w USA. Czy mogę mieć jakieś problemy przez to na lotnisku?
  11. Jeśli przesiedziałeś wizę dłużej niż 180 dni to masz 3 letniego bana. Musisz dokładnie sprawdzić do kiedy miałeś pobyt i o ile dokładnie go przekroczyłeś. Po przesiedzeniu wizy jest ona z automatu anulowana i musisz starać się o nową. Nie musi być przekreślona w paszporcie a jest na 100% nie ważna. Nie próbuj wlatywać na niej do USA bo albo Cię nie wpuszczą do samolotu a jak to Ci się uda to na 100% zostaniesz zawrócony z powrotem z lotniska USA. Twoje szanse na ponowne otrzymanie wizy są jednak znikome chyba, że zaistniała jakaś wyjątkowa sytuacja, która nie pozwoliła Ci wylecieć z USA w terminie. Ciężka choroba lub inne zdarzenie losowe.
  12. Nr 2 to I140 a nie H1b. I140 to sponsorowanie pracownicze aby otrzymać od razu zieloną kartę. Proces jest długi i wiele urzędów musi to zatwierdzić. 1 privilege wage determination 2 PERM 3 I140 4 Consular processing 5 Interview W najlepszym przypadku około roku oczekiwania. Ja właśnie zakończyłem cały ten proces pomyślnie i wczoraj miałem interview w Warszawie
  13. Nie masz szans na wizę H1b. Do tej wizy wymagany jest Bechelor degree lub jego ekwiwalent w postaci 12 lat progresywnego doświadczenia zawodowego
×
×
  • Create New...