Skocz do zawartości

Lukasz_S

Użytkownik
  • Zawartość

    39
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

5

Ostatnie wizyty

1178 wyświetleń profilu
  1. Lukasz_S

    Rozmowa z konsulem, emigracja EB-3

    Moim zdaniem się mylisz, ale dobrze jak by się ktoś jeszcze inny wypowiedział kto zna lepiej temat. Czytałem sporo w internecie na ten temat i nawet mój prawnik mi to potwierdził. CO nie jest od tego żeby rozstrzygać Twoją petycje I140. Nie będzie od Ciebie wymagał CV ani listów od Twoich byłych pracodawców, nie będzie wnikał czy firma jest w stanie płacić Ci wynagrodzenie, bo to zostało już sprawdzone i zatwierdzone przez USCIS. Może jedynie zapoznać się z tymi dokumentami, które są w Twojej aplikacji. Jeśli CO stwierdzi, że np nie masz odpowiednich kwalifikacji, żeby podjąć tą prace i odmówi wydania Ci wizy to wysyła Twoją petycję ponownie do USCIS do ponownego rozpatrzenia. Oczywiście musi to dobrze uzasadnić. CO odmówi wydania wizy imigracyjnej jeśli odkryję, że Twoja aplikacja zawiera jakieś fałszywe dokumenty lub odkryje, że kłamiesz.
  2. Lukasz_S

    Rozmowa z konsulem, emigracja EB-3

    Jesli caly proces w USA zostanie zatwierdzony (PERM, I140, NVC) to rozmowa z konsulem to tylko formalność. Konsul nie może nawet rozstrzygać o Twojej aplikacji bo została ona już zatwierdzona przez urzędy w USA. Jedynie jak dopatrzy się jakiegos oszustwa to może cofnąć sprawę z powrotem do USCIS. Generalnie rozmowa to formalność
  3. Lukasz_S

    Rozmowa z konsulem, emigracja EB-3

    Na jakim etapie jest jego sponsorowanie? To dość złożony proces i czasochłonny. Ja miałem rozmowę 3 miesiące temu w sprawie EB3 wraz z żoną i generalnie żadne konkretne pytanie związane z całą aplikacją nie padło Pani zapytała jedynie czy będziemy lecieć do stanu w którym znajduje się siedziba firmy i jak nasi rodzice zareagowali na wieść o przeprowadzce do USA. Bardzo szybko i miło. Rozmowa jakieś 2 minuty trwała
  4. Jeszcze jedno pytanie. Jak wlecę na te parę dni mam zamiar aplikować o SSN czy mogę również podać adres do moich znajomych? I czy muszę aplikować o SSN w stanie w którym będę mieszkał czy nie ma to znaczenia? Dzięki z góry!
  5. To akurat zrozumiałe. Wiec generalnie nie powinno być problemów tak? Nie będę się oczywiście chwalił, że zaraz wracam do kraju.
  6. Co masz na myśli? Jeśli karta nie przyjdzie w te 3 miesiące to przecież mogę wlecieć na samej pieczątce w paszporcie prawda?
  7. Witam, Dwa miesiące temu otrzymałem green card poprzez sponsorowanie pracownicze. Czas na wyjazd mam do lutego 2019. Czy wlatując do USA na powiedzmy 10 dni w styczniu aby "aktywować" green card i potem powrót do kraju na max 3-4 miesiące to czy po ponownym przylocie do USA już na stałe mogę mieć jakieś problemy na granicy? Na lotnisku zamierzam podać adres do doręczenia green card do moich znajomych i oni odeślą ją do mnie kurierem. Pracuje w tym momencie na projekcie w Niemczech i muszę go skończyć, zanim wyjadę na stałe do USA. Dodam również, że cały czas pracuje dla firmy która sponsorowała mój green card, ale dla oddziału w Europie. Dostałem informacje od firmy, że chcą abym pierw zakończył projekt w Europie a potem dopiero wyjechał do oddziału firmy w USA. Czy mogę mieć jakieś problemy przez to na lotnisku?
  8. Jeśli przesiedziałeś wizę dłużej niż 180 dni to masz 3 letniego bana. Musisz dokładnie sprawdzić do kiedy miałeś pobyt i o ile dokładnie go przekroczyłeś. Po przesiedzeniu wizy jest ona z automatu anulowana i musisz starać się o nową. Nie musi być przekreślona w paszporcie a jest na 100% nie ważna. Nie próbuj wlatywać na niej do USA bo albo Cię nie wpuszczą do samolotu a jak to Ci się uda to na 100% zostaniesz zawrócony z powrotem z lotniska USA. Twoje szanse na ponowne otrzymanie wizy są jednak znikome chyba, że zaistniała jakaś wyjątkowa sytuacja, która nie pozwoliła Ci wylecieć z USA w terminie. Ciężka choroba lub inne zdarzenie losowe.
  9. Lukasz_S

    H1-B FY 2019

    Nr 2 to I140 a nie H1b. I140 to sponsorowanie pracownicze aby otrzymać od razu zieloną kartę. Proces jest długi i wiele urzędów musi to zatwierdzić. 1 privilege wage determination 2 PERM 3 I140 4 Consular processing 5 Interview W najlepszym przypadku około roku oczekiwania. Ja właśnie zakończyłem cały ten proces pomyślnie i wczoraj miałem interview w Warszawie
  10. Nie masz szans na wizę H1b. Do tej wizy wymagany jest Bechelor degree lub jego ekwiwalent w postaci 12 lat progresywnego doświadczenia zawodowego
  11. Lukasz_S

    GC-spinsoring przez pracodawce

    Malwina nie brzmisz jak idiotka tylko wręcz przeciwnie jako osoba bardzo rozsądna. Oczywiste jest to że masz obawy i naturalne jest to że chcesz dokładnie wiedzieć jak cały proces wygląda. Przeczytałem Twój cały wątek jeszcze raz i wynika z niego że Twój mąż ma dobre wykształcenie i pracę w dziedzinie w której zarobki są dobre i specjaliści są poszukiwani. Generalnie ja na Twoim miejscu po otrzymaniu przez Twojego męża H1b nie zastanawiał bym się wogole czy po 6 latach będzie trzeba wracać z powrotem do Europy tylko jechał bym że stu procentowym przekonaniem że już nie wracam. Nawet jeśli firma nie wywiaze się z obietnicy to zawsze można znaleźć innego pracodawcę. Oczywiście musi być to znów pracodawca która ma cap examt. Człowiek z dobrym wykształceniem i specjalista w danej dziedzinie zawsze sobie poradzi z pracą i dostanie GC
  12. Lukasz_S

    GC-spinsoring przez pracodawce

    Raczej kilka miesięcy dłużej. Plus jest taki że jak Twój mąż jest na H1b to dalej normalnie pracuje i cały proces robi się "w tle". Moim zdaniem jeśli macie możliwość załatwić H1b z cap examt to ja bym tak zrobił.
  13. Lukasz_S

    GC-spinsoring przez pracodawce

    Ja akurat EB3 ale nie ma to żadnego znaczenia bo aktualnie wizy dla obu tych kategorii są "current" czyli są dostępne. Nie doczytałem że jesteście z Niemiec ale nie ma to żadnego znaczenia w czasie trwania procesu. I jest dokładnie jak vlade napisał że i485 i EAD mają duży backlog i dłużej to dwa będąc w USA.
  14. Lukasz_S

    GC-spinsoring przez pracodawce

    Mogę Ci co nieco podpowiedzieć w temacie GC na EB bo sam jestem już na ostatnim etapie. Pierw pracodawca występuje o "Privilege Wage Determintation" czyli określenie ile minimalnie osoba na takim stanowisku powinna zarabiać Według dzisiejszych statystyk trwa to ponad 2 miesiące. Następnie pracodawca wypuszcza ogłoszenie o pracę na rynek, które musi "wisieć" minimum 30 dni. Gdy ogłoszenie wygasa po 30 dniach następuje 30 dniowy okres "cool off" Czyli razem 2 miesiące. Gdy to jest załatwione pracodawca występuje o Labor Certyfication z Departamentu pracy. Trwa to w tym momencie około 150 dni jeśli Twój PERM zostanie zatwierdzony bez Auditu. Czyli 5 miesięcy. Jeśli będzie Audit to dodatkowo trzeba liczyć kolejne około 100dni. Czyli w najgorszym wypadku około 8 miesięcy Około 30% aplikacji PERM jest kierowana na Audit. Jak masz zatwierdzony PERM to teraz pora na aplikacje I-140 którą wysyła się do USCIS. Można wykupić premium processing dzięki temu USCIS wystawi approved, denial albo RFE (Request for Evidence) w ciągu 15 dni od otrzymania petycji. Jak I-140 jest zatwierdzone to leci do National Visa Center (NVC) i tam jest dalej przetwarzane. Od momentu jak NVC dostanie papiery z USCIS to 3-4 miesiące trzeba liczyć na weryfikacje dokumentów przez NVC. Jak to zostanie zakończone to dostaniesz zaproszenie na Interview to Konsulatu w Warszawie i tam będzie podjęta ostateczna decyzja. Na cały proces trzeba teraz liczyć jakieś minimum 14 miesięcy. Realnie może być ponad 1.5 roku.
×