1Jula Napisano 13 Września 2023 Zgłoś Napisano 13 Września 2023 Witam, moja sytuacja wygląda następująco mój narzeczony jest obywatelem USA (stan CA), ja jestem obywatelką Polski. Wspólnie zamierzamy zawrzeć związek małżeński ( również kościelny w Polsce) ale na dany moment rozmyślamy nad rozpoczęciem procesu o wizę narzeczeńską, chcemy również po ślubie zostać w USA ok. 3 lat. Chcielibyśmy się zorientować co w naszym przypadku jest lepsze wiza małżeńska czy narzeczeńska? Bardzo Dziękuję z góry za pomoc Cytuj
mcpear Napisano 13 Września 2023 Zgłoś Napisano 13 Września 2023 Obie mają wady i zalety. Wiza narzeczeńska jest chyba trochę szybsza w wyrobieniu. Aczkolwiek po ślubie, który musi mieć miejsce w USA w ciągu pierwszych 90 dni od przybycia do USA nie masz jeszcze prawa pracy i zielonej karty - musisz przejść przez process Adjustment of Status aby tę kar†ę wyrobić. Wiza małżeńska w wyrobieniu jest dłuższa (ślub następuje przed procesem starania się o wizę i może mieć miejsce w Polsce np) aczkolwiek jak wlecisz do USA to od razu dostajesz zieloną kartę i prawo pracy. 1 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 13 Września 2023 Zgłoś Napisano 13 Września 2023 Zdecydowanie wiza małżeńska jest lepsza. Obecnie k1 i cr1 maja podobne czasy oczekiwania. Idac droga wizy malzenskiej otrzymasz zielona karte po przylocie do US bez czekania 1 - 2 lat z procesem adjustment of status. Bedziesz mogla od razu tez pracowac zamiast czekac dlugie miesiace na pozwolenie na prace. K1 jest bez sensu. Piszesz ze chciecie zostac w US 3 lata - pamietaj ze jako posiadacz zielonej karty masz obowiazek mieszkania w US. Teoretycznie bedac poza usa ponad rok mozesz miec problemy. Wiec nie planuj dluzszych wyprowadzek z US bez obywatelstwa. 1 1 Cytuj
andyopole Napisano 13 Września 2023 Zgłoś Napisano 13 Września 2023 5 minut temu, Roelka v.2 napisał: chciecie zostac w US 3 lata - pamietaj ze jako posiadacz zielonej karty masz obowiazek mieszkania w US. Jak juz pomieszka te 3 lata w USA to akurat doczeka naturalizacji. 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi