cavscout Posted March 3, 2024 Report Posted March 3, 2024 Planuje podróż do Polski. Sprawdziłem stronę LOTu i tam przy zakupie biletu pytają się o narodowość oraz numer paszportu. Wiec jestem w dylemacie który paszport mam wpisać. Jak będę leciał do Polski to na granicy pokaże swój polski paszport w Polsce przy powrocie na granicy USA pokaże amerykański. Wiec zastanawiam co zrobić. W tej chwili myślę ze wpisze swój amerykański paszport. Czy ktoś ma praktyczne porady na ten temat. Quote
andyopole Posted March 3, 2024 Report Posted March 3, 2024 Nie ma to większego znaczenia. Ważne abyś właściwy paszport pokazywał tam gdzie trzeba. Quote
mcpear Posted March 3, 2024 Report Posted March 3, 2024 Ja uważam, że w rezerwacji w liniach lotniczych należy podawać paszport amerykański. Może jestem w błędzie. Dlaczego jednak tak uważam? Po pierwsze na wylocie z USA linie lotnicze te dane przekazują do CBP kto i na jakich dokumentach wylatuje. To oznacza że na wylocie nie spotykasz się w Ameryce z pogranicznikiem, któremu pokazałbyś paszport amerykański więc skoro chcesz aby linia lotnicza w Twoim imieniu pokazała paszport amerykański to go musisz mieć w rezerwacji. Po drugie na powrocie do USA na podstawie co masz w rezerwacji linie lotnicze będą podejmowały decyzję o wpuszczeniu Ciebie na samolot. Do paszportu polskiego musiałbyś mieć ESTE albo wizę, których nie masz - więc aby dostać boarding pass musisz pokazać im paszport USA. Taki jest mój tok rozumowania Quote
cavscout Posted March 3, 2024 Author Report Posted March 3, 2024 Dzięki za rady. Myślę ze wpisze przy kupnie paszport amerykański. Quote
Recommended Posts