lement Napisano 15 Września Autor Zgłoś Napisano 15 Września Kontynuując temat. Wysłałem wniosek i-407 do USCIS Eastern Forms Center. Po około 2ch tygodniach dostałem na e-mail potwierdzenie przyjęcia moich dokumentów a po ok miesiącu przyszła listowna informacja do domu formularz I-797c. Czy to już wszystko czy trzeba czekać jeszcze na coś? Cytuj
Xarthisius Napisano 15 Września Zgłoś Napisano 15 Września 3 hours ago, lement said: Kontynuując temat. Wysłałem wniosek i-407 do USCIS Eastern Forms Center. Po około 2ch tygodniach dostałem na e-mail potwierdzenie przyjęcia moich dokumentów a po ok miesiącu przyszła listowna informacja do domu formularz I-797c. Czy to już wszystko czy trzeba czekać jeszcze na coś? Jezeli z tekstu nie wynika, ze zapadla decyzja to jest to raczej potwierdzenie, ze otrzymali dokumenty. Powinnien byc na nim receipt number, ktorego mozesz uzyc na https://egov.uscis.gov/ zeby zobaczyc jak sprawa "postepuje". Cytuj
lement Napisano 15 Września Autor Zgłoś Napisano 15 Września Receipt number sprawdzałem na uscis.gov, oczywiście kod nie działa na stronie bez zalogowania się. Założyłem więc konto i oto ukazały mi się wyniki: On xxxxx, 2024, we processed your Form I-407, Abandonment of Status, Receipt Number EACxxxxxxxxxx, and sent you a confirmation notice. Please follow the instructions in the notice. If you do not receive your confirmation notice by August 31, 2024, please visit the USCIS Contact Center webpage at www.uscis.gov/contactcenter. If you move, visit the USCIS Contact Center webpage at www.uscis.gov/contactcenter for information on how to give us your new mailing address. w drugiej zakładce mam to: xxxx xx, 2024 Request Was Processed xxxx xx, 2024 We received your Form I-407, Abandonment of Status, and sent you a receipt notice. xxxx xx, 2024 We received your case and waived the filing fee for your Form I-407, Abandonment of Status. W dokumencie I-797c w nagłówku jest napisane "Confirmation Notice" a reszta to trochę niezrozumiały dla mnie bełkot urzędniczy. Cytuj
Xarthisius Napisano 15 Września Zgłoś Napisano 15 Września 2 hours ago, lement said: Receipt number sprawdzałem na uscis.gov, oczywiście kod nie działa na stronie bez zalogowania się. Założyłem więc konto i oto ukazały mi się wyniki: On xxxxx, 2024, we processed your Form I-407, Abandonment of Status, Receipt Number EACxxxxxxxxxx, and sent you a confirmation notice. Please follow the instructions in the notice. If you do not receive your confirmation notice by August 31, 2024, please visit the USCIS Contact Center webpage at www.uscis.gov/contactcenter. If you move, visit the USCIS Contact Center webpage at www.uscis.gov/contactcenter for information on how to give us your new mailing address. w drugiej zakładce mam to: xxxx xx, 2024 Request Was Processed xxxx xx, 2024 We received your Form I-407, Abandonment of Status, and sent you a receipt notice. xxxx xx, 2024 We received your case and waived the filing fee for your Form I-407, Abandonment of Status. W dokumencie I-797c w nagłówku jest napisane "Confirmation Notice" a reszta to trochę niezrozumiały dla mnie bełkot urzędniczy. To wyglada na finalny notice w takim razie. Cytuj
lement Napisano 15 Września Autor Zgłoś Napisano 15 Września Dzięki, poczekam jeszcze do końca roku w razie w. W styczniu będę składał wniosek o ESTĘ, gdyby coś się zmieniło w między czasie dam znać! Cytuj
Jacek87 Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października hejko, jeszcze mam następujące pytania w temacie zrzeczenia się GC: 1. Czy ja i żona możemy wysłać nasze i-407 jednym listem? I czy może to być list polecony z potwierdzeniem odbioru? 2. Od którego momentu przestaję być podatnikiem USA? Czy moment wysłania pisma jest tym momentem, czy muszę dopiero czekać na ich odpowiedź? Czy jeśli tak na prawdę nigdy nie przeniosłem tam ośrodka życiowego to w ogóle stałem się podatnikiem USA? Dzięki za odp! Cytuj
mcpear Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października W prawie podatkowym amerykańskim nie funkcjonuje pojęcie "ośrodek interesów życiowych", które jest w Polskiej Ustawie o Podatku Dochodowym od Osób Fizycznych. Przez cały czas jak posiadałeś zieloną kartę (czyli za cały rok 2023 i 2024) byłeś / jesteś zobowiązany rozliczyć się z dochodów z całego świata przed amerykańskim IRS (https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/us-tax-residency-green-card-test) 1 Cytuj
Jacek87 Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października 17 minut temu, mcpear napisał: W prawie podatkowym amerykańskim nie funkcjonuje pojęcie "ośrodek interesów życiowych", które jest w Polskiej Ustawie o Podatku Dochodowym od Osób Fizycznych. Przez cały czas jak posiadałeś zieloną kartę (czyli za cały rok 2023 i 2024) byłeś / jesteś zobowiązany rozliczyć się z dochodów z całego świata przed amerykańskim IRS (https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/us-tax-residency-green-card-test) jeśli na GC mam status rezydenta od sierpnia 22, to za cały 22 też powinienem się rozliczyć, czy tylko od sierpnia? co mi grozi, jeśli nie rozliczę się z USA za rok 23 i 24? Będzie bardzo źle? Cytuj
mcpear Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października Specjalnie dałem ci link. Zajrzałeś w niego? Pierwsze zdanie w tym linku brzmi: You are a resident, for U.S. federal tax purposes, if you are a lawful permanent resident of the United States at any time during the calendar year. This is known as the "green card" test. Jesteś rezydentem USA za cały rok 2022, 2023 i 2024. Nie jestem Twoim prawnikiem i na pytanie co się stanie jak nie rozliczysz podatków nie uzyskasz prawdopodobnie wiarygodnej odpowiedzi. Pojęcie "bardzo źle" jest bardzo subiektywne. Jedyną odpowiedź którą możesz uzyskać tutaj to jest że nie rozliczając podatków złamiesz prawo (Dla wielu osób sam ten fakt to "bardzo źle") 1 Cytuj
Xarthisius Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października 6 minutes ago, mcpear said: Specjalnie dałem ci link. Zajrzałeś w niego? Pierwsze zdanie w tym linku brzmi: You are a resident, for U.S. federal tax purposes, if you are a lawful permanent resident of the United States at any time during the calendar year. This is known as the "green card" test. Jesteś rezydentem USA za cały rok 2022, 2023 i 2024. Nie jestem Twoim prawnikiem i na pytanie co się stanie jak nie rozliczysz podatków nie uzyskasz prawdopodobnie wiarygodnej odpowiedzi. Pojęcie "bardzo źle" jest bardzo subiektywne. Jedyną odpowiedź którą możesz uzyskać tutaj to jest że nie rozliczając podatków złamiesz prawo (Dla wielu osób sam ten fakt to "bardzo źle") Chyba nie do konca. Zarowno first year, jak i last year mozna sie rozliczaj jako dual-status. Trzeba tylko IRSowi zglosic, ze sie porzucilo rezydenture. Co jest zreszta napisane w zalinkowanym tekscie, jak sie dalej poklika (https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/taxation-of-dual-status-individuals) 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi