Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, krychu280 napisał:

są jakieś limity wwiezienia usd przez granice?

Nie ma limitu. Jeśli wieziesz gotówkę albo jakieś papiery wartościowe, złoto i łączna wartość (na rodzinę)  przekracza 10 tysięcy USD to musisz to zgłosić  przy przekraczaniu granicy. Podobnie w Europie z tym że tutaj limit wynosi 10000 €.

Napisano

Ja placilem za wizy gotówką ale mozna tez kartą. Oni i tak kasują w złotówkach po swoim przeliczonym kursie. 

Nie wiem czy sa limity bo ja biorę tylko trochę gotówki a resztę będę płacił kartą. Warto sobie zrobić konto walutowe w Polsce bo sie przyda tam na poczatku, tym bardziej że jest darmowe (ja tak mam w ING)

Ja już pracowałem i mieszkałem w USA I wróciłem po 2 latach bo stwierdziłem że bycie tam na wizie pracowniczej nie jest dla mnie. Po powrocie żona i dzieciaki mówiły ze fajnie by było wrócić więc aplikowaliśmy, ale bez jakiejś presji. 

Jakkolwiek, jeśli ktoś ma dobrą pracę tutaj i zyje mu się ok i nigdy nie był i nie mieszkał chociaż trochę w USA, to zalecałbym się zastanowić poważnie czy warto. Nie uważam zeby tam było dużo lepiej, to po prostu kwestia preferencji co bardziej komu pasuje  :-)