Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, za pół roku lecę do USA. Od kilku lat choruje na padaczkę i regularnie przyjmuje lek Trileptal (okskarbazepina). W związku z tym nasunęło mi się pytanie, czy bez problemu będę mogła wziąć że sobą ten lek?  Co muszę mieć że sobą abym nie miała problemów z tym związanych? Raz piszą że recepta, raz że zaświadczenie. Jeżeli recepta, to rozumiem że niezrealizowana( swieza) . Teraz wystawiane są recepty elektroniczne, czy muszę mieć wersję papierową? 

Czy jest ryzyko że mnie nie wpuszcza z tego powodu lub zabiorą lek?

Napisano

Kopia zrealizowanej recepty wystarczy Nie musi to być świeża niezrealizowana recepta. Pewnie bezpieczniej mieć wydruk takiej recepty.

Jeśli nie będziesz przewoziła tego leku w ilościach hurtowych, które wzbudzą podejrzenia nie sądze że ktokolwiek się nawet tym zainteresuje. Codziennie granicę przekraczają turyści z lekami i nie stanowi to problemu.

Bez problemu mozesz lecieć z tym lekiem - weź go do bagażu podręcznego

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Wydrukuje receptę oraz wezme zaseiadczenie o dawkowaniu. W PL nie drukuje się danych na opakowaniach leków, recepty są wystawiane elektronicznie A realizuje się je poprzez nr PESEL i pin recepty. 

Mam nadzieję że wszystko będzie ok. Wezmę 1 pełne opakowanie, wraz z ulotkà.