Lubaszewska Napisano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Witam Mam pytanie, wysłałam list do Burbank w stanie Illinois i chciałam zapytać czy odbiorca może zastrzec gdzieś że nie chce otrzymywać listów od danej osoby? Pytam bo dostałam zwrot listu po 53 dniach z adnotacją że list nie został odebrany. Osoba mieszka w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Moze na kopercie skreslic swoj adres, narysowac strzalke w strone adresu nadawcy i dopisac ze ten ktos tu nie mieszka. List wtedy wroci. Gdzies na internecie widzialem kiedys taka adnotacje ponglishem: "no life hire". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 12 hours ago, Lubaszewska said: czy odbiorca może zastrzec gdzieś że nie chce otrzymywać listów od danej osoby? Nie. 12 hours ago, Lubaszewska said: Pytam bo dostałam zwrot listu po 53 dniach z adnotacją że list nie został odebrany. "Nie odebrany" brzmi jakbys wyslala list polecony z poswiadczeniem odbioru i ktos go nie odebral z urzedu pocztowego. Normalny list zostalby wrzucony do skrzynki, pod warunkiem ze adresat nadal tam mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubaszewska Napisano 27 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia W okienku na poczcie wypełniam druk i wysyłam list, nie zależy mi aby był polecony ważne żeby doszedł.Czyli mam po prostu kupić znaczek do USA i wrzucić do skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 59 minut temu, Lubaszewska napisał: W okienku na poczcie wypełniam druk i wysyłam list, nie zależy mi aby był polecony ważne żeby doszedł.Czyli mam po prostu kupić znaczek do USA i wrzucić do skrzynki Jaki "druk"? Żeby wysłać zwykły list, nie Polecony, wystarczy nakleić znaczek. W USA nie używa się listów poleconych, mandaty czy np. wezwania do Sądu przychodzą zwykłą pocztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Wyślij zwykły list priorytetowy. Adres wypisz drukowanymi literami i to w takim porządku jak adresy amerykańskie występują - jeszcze lepiej jakbyś go wydrukowała i nakleiła na list (Amerykanie mylą polskie 1 z 7, a także polskie 4 z 9). Wypisanie adresu pismem pisanym praktycznie na 100% doprowadzi do nieczytelności (oni inaczej piszą literki w piśmie pisanym). Adres powinien być zapisany wg instrukcji jak tu: https://pe.usps.com/businessmail101?ViewName=DeliveryAddress Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubaszewska Napisano 27 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Czyli teraz idę do okienka kupuje list do USA, naklejam i wrzucam do skrzynki albo oddaje w okienku i już.Wtedy tam na miejscu wrzucą go do skrzynki i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 15 minut temu, Lubaszewska napisał: Czyli teraz idę do okienka kupuje list do USA, naklejam i wrzucam do skrzynki albo oddaje w okienku i już.Wtedy tam na miejscu wrzucą go do skrzynki i po sprawie. Z grubsza tak działa poczta. . Kiedyś pocztylion miał jeszcze trąbkę. Mojej sąsiadce zepsuła się w czwartek komórka. Zadzwoniła do syna który zarządza u niej tymi sprawami w piątek rano. Tego samego dnia o 2.30 pm nowy telefon został wysłany z NJ pocztą, expressem z dostawą "overnight" na sobotę. Dziś tracking odnalazł przesyłkę w Honolulu, HI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubaszewska Napisano 27 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia A wiecie ile idzie taki list do USA?Orientacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2 minuty temu, Lubaszewska napisał: A wiecie ile idzie taki list do USA?Orientacyjnie Priority wg deklaracji USPS 8-10 dni. No chyba że pobłądzi, jw.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi