Kasiaaxm Posted December 18, 2024 Report Posted December 18, 2024 Witam, chce starać się o Etsa. Planuje 10 dni wakacji w USA. Przy wypełnianiu wniosku jest pytanie o odmowy wizy. U mnie była sytuacja taka ponad 10 lat temu. Oczywiście nie pamiętam daty, a w domu nic nie znalazłam z ambasady. Nawet nie wiem jaki był powód odmowy wtedy. Czy jest wg szansa że ambasada udzieli mi takiej informacji? Bez daty nie mogę wysłać wniosku. No i czy jest wg sens starać się o to? Czy z góry mogę liczyć na odmowę? Quote
mcpear Posted December 18, 2024 Report Posted December 18, 2024 W aplikacji o ESTA pytanie o odmowę wizy to tylko pytanie YES/NO. Czy chcesz powiedzieć że dostajesz dodatkowe pytanie o datę odmowy? Do tego dodatkowe pytanie o powód odmowy? Chyba nie ma takich pytań, ale może się mylę. Jeśli chodzi o ESTA to masz bardzo duże szanse na odmowę. 10 lat to chyba jednak nie jest "bardzo dawno". A odmowę dostałaś zapewne (95%) za "brak dostatecznych związków z Polską". Quote
Kasiaaxm Posted December 18, 2024 Author Report Posted December 18, 2024 (edited) 29 minut temu, mcpear napisał: W aplikacji o ESTA pytanie o odmowę wizy to tylko pytanie YES/NO. Czy chcesz powiedzieć że dostajesz dodatkowe pytanie o datę odmowy? Do tego dodatkowe pytanie o powód odmowy? Chyba nie ma takich pytań, ale może się mylę. Jeśli chodzi o ESTA to masz bardzo duże szanse na odmowę. 10 lat to chyba jednak nie jest "bardzo dawno". A odmowę dostałaś zapewne (95%) za "brak dostatecznych związków z Polską". Czy kiedykolwiek odmówiono ci wydania wizy amerykańskiej, o którą ubiegałeś się na podstawie obecnego lub poprzedniego paszportu, lub czy kiedykolwiek odmówiono ci wjazdu do Stanów Zjednoczonych lub wycofano twój wniosek o wjazd w porcie wjazdu do Stanów Zjednoczonych? Chodzi o to pytanie. I właśnie jeżeli wybiorę odpowiedź tak wyskakuje dodatkowe pytanie, w którym trzeba podać datę i miejsce odmowy. Miejsce znam ale daty nie. Bez tego dalej nie pójdę z wnioskiem. Pytania o powód odmowy nie ma. Po prostu uprzedzając pytanie chciałam dodać tą informację. Zauważyłam, że czesto sie to tutaj przewija. Gdy składałam wtedy o wizę byłam świeżo po studniach ale już ze stałą pracą. Teraz mieszkam za granicą od prawie 10 lat, jestem tu zameldowana i również od początku na stałej umowie. Plus mam nieruchomość w Polsce. Edited December 18, 2024 by Kasiaaxm Quote
mcpear Posted December 18, 2024 Report Posted December 18, 2024 Podałbym przybliżoną datę. Myślę, że rok i miesiąc jesteś w stanie sobie przypomnieć. Miejscem odmowy jest Warszawa Quote
dispent Posted December 22, 2024 Report Posted December 22, 2024 spróbuj ubiegać się o krótszy okres Quote
MiL999 Posted December 23, 2024 Report Posted December 23, 2024 Też mnie ciekawi co "powie" ESTA. Ja mam taką sytuację że w 2022 roku byliśmy w ambasadzie po wizy J1 i J2. Żona i syn dostali wizy od razu, a ja nie bo konsul nie mógł znaleźć moich danych w systemie SEVIS. Uśmiechnął się tylko i powiedział że to tylko komputery i to się zdarza. Dostałem kartkę z informacją że jak dane zostaną uzupełnione to proces zostanie wznowiony. I faktycznie, po jakimś czasie przyszedł paszport z wizą. Problem jednak w tym że na kartce którą dostałem jest informacja że sprawa będzie kontynuowana po uzupełnieniu danych w SEVIS, a na końcu że decyzję tą należy traktować jak odmowę wizy. W przyszłym roku będę wypełniał wniosek ESTA i mam wpisać że odmówiono mi wizy? Bez sensu, to ich system nawalił a nie ja. Ciekawe jak to się skończy. Quote
Xarthisius Posted December 23, 2024 Report Posted December 23, 2024 1 hour ago, MiL999 said: Też mnie ciekawi co "powie" ESTA. Ja mam taką sytuację że w 2022 roku byliśmy w ambasadzie po wizy J1 i J2. Żona i syn dostali wizy od razu, a ja nie bo konsul nie mógł znaleźć moich danych w systemie SEVIS. Uśmiechnął się tylko i powiedział że to tylko komputery i to się zdarza. Dostałem kartkę z informacją że jak dane zostaną uzupełnione to proces zostanie wznowiony. I faktycznie, po jakimś czasie przyszedł paszport z wizą. Problem jednak w tym że na kartce którą dostałem jest informacja że sprawa będzie kontynuowana po uzupełnieniu danych w SEVIS, a na końcu że decyzję tą należy traktować jak odmowę wizy. W przyszłym roku będę wypełniał wniosek ESTA i mam wpisać że odmówiono mi wizy? Bez sensu, to ich system nawalił a nie ja. Ciekawe jak to się skończy. Tak, a w dodatkowym polu wpisz jako powod: 221g - Consulate required additional time for processing albo cos w tym stylu. Zakladam oczywiscie, ze bylo to 221(g), na kartce powinnien byc paragraf. W teorii pozytywna odpowiedz na pytanie o past refusal, powoduje manual review i w teorii osoba ktora to ocenia nie powinna robic problemow za 221g. Jest to explicite napisane w ich podreczniku: (6) (U) 221(g) Refusals and ESTA Applications: VWP travelers who have been denied any category of visa under INA 221(g) for any reason should mark “yes” for question F on the ESTA application form, “Have you ever been denied a U.S. visa or entry into the U.S. or had a U.S. visa canceled?” [1] https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM020101.html 9 FAM 201.1-4(C) (i) (6) Quote
MiL999 Posted December 24, 2024 Report Posted December 24, 2024 Tak, odmowa z paragrafu 221(g). Dzięki za wyjaśnienie. Quote
Recommended Posts