Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

chce starać się o Etsa. Planuje 10 dni wakacji w USA. Przy wypełnianiu wniosku jest pytanie o odmowy wizy. U mnie była sytuacja taka ponad 10 lat temu. Oczywiście nie pamiętam daty, a w domu nic nie znalazłam z ambasady. Nawet nie wiem jaki był powód odmowy wtedy. Czy jest wg szansa że ambasada udzieli mi takiej informacji? Bez daty nie mogę wysłać wniosku. No i czy jest wg sens starać się o to? Czy z góry mogę liczyć na odmowę? 

Napisano

W aplikacji o ESTA pytanie o odmowę wizy to tylko pytanie YES/NO. Czy chcesz powiedzieć że dostajesz dodatkowe pytanie o datę odmowy? Do tego dodatkowe pytanie o powód odmowy? Chyba nie ma takich pytań, ale może się mylę.

Jeśli chodzi o ESTA to masz bardzo duże szanse na odmowę. 10 lat to chyba jednak nie jest "bardzo dawno". A odmowę dostałaś zapewne (95%) za "brak dostatecznych związków z Polską".

Napisano (edytowane)
29 minut temu, mcpear napisał:

W aplikacji o ESTA pytanie o odmowę wizy to tylko pytanie YES/NO. Czy chcesz powiedzieć że dostajesz dodatkowe pytanie o datę odmowy? Do tego dodatkowe pytanie o powód odmowy? Chyba nie ma takich pytań, ale może się mylę.

Jeśli chodzi o ESTA to masz bardzo duże szanse na odmowę. 10 lat to chyba jednak nie jest "bardzo dawno". A odmowę dostałaś zapewne (95%) za "brak dostatecznych związków z Polską".

1. Czy kiedykolwiek odmówiono ci wydania wizy amerykańskiej, o którą ubiegałeś się na podstawie obecnego lub poprzedniego paszportu, lub czy kiedykolwiek odmówiono ci wjazdu do Stanów Zjednoczonych lub wycofano twój wniosek o wjazd w porcie wjazdu do Stanów Zjednoczonych?

Chodzi o to pytanie. I właśnie jeżeli wybiorę odpowiedź tak wyskakuje dodatkowe pytanie, w którym trzeba podać datę i miejsce odmowy. Miejsce znam ale daty nie. Bez tego dalej nie pójdę z wnioskiem.

Pytania o powód odmowy nie ma. Po prostu uprzedzając pytanie chciałam dodać tą informację. Zauważyłam, że czesto sie to tutaj przewija. 

Gdy składałam wtedy o wizę byłam świeżo po studniach ale już ze stałą pracą. Teraz mieszkam za granicą od prawie 10 lat, jestem tu zameldowana i również od początku na stałej umowie. Plus mam nieruchomość w Polsce. 

Edytowane przez Kasiaaxm