Kasiaaxm Napisano Środa o 19:15 Zgłoś Napisano Środa o 19:15 Witam, chce starać się o Etsa. Planuje 10 dni wakacji w USA. Przy wypełnianiu wniosku jest pytanie o odmowy wizy. U mnie była sytuacja taka ponad 10 lat temu. Oczywiście nie pamiętam daty, a w domu nic nie znalazłam z ambasady. Nawet nie wiem jaki był powód odmowy wtedy. Czy jest wg szansa że ambasada udzieli mi takiej informacji? Bez daty nie mogę wysłać wniosku. No i czy jest wg sens starać się o to? Czy z góry mogę liczyć na odmowę? Cytuj
mcpear Napisano Środa o 20:47 Zgłoś Napisano Środa o 20:47 W aplikacji o ESTA pytanie o odmowę wizy to tylko pytanie YES/NO. Czy chcesz powiedzieć że dostajesz dodatkowe pytanie o datę odmowy? Do tego dodatkowe pytanie o powód odmowy? Chyba nie ma takich pytań, ale może się mylę. Jeśli chodzi o ESTA to masz bardzo duże szanse na odmowę. 10 lat to chyba jednak nie jest "bardzo dawno". A odmowę dostałaś zapewne (95%) za "brak dostatecznych związków z Polską". Cytuj
Kasiaaxm Napisano Środa o 21:09 Autor Zgłoś Napisano Środa o 21:09 (edytowane) 29 minut temu, mcpear napisał: W aplikacji o ESTA pytanie o odmowę wizy to tylko pytanie YES/NO. Czy chcesz powiedzieć że dostajesz dodatkowe pytanie o datę odmowy? Do tego dodatkowe pytanie o powód odmowy? Chyba nie ma takich pytań, ale może się mylę. Jeśli chodzi o ESTA to masz bardzo duże szanse na odmowę. 10 lat to chyba jednak nie jest "bardzo dawno". A odmowę dostałaś zapewne (95%) za "brak dostatecznych związków z Polską". Czy kiedykolwiek odmówiono ci wydania wizy amerykańskiej, o którą ubiegałeś się na podstawie obecnego lub poprzedniego paszportu, lub czy kiedykolwiek odmówiono ci wjazdu do Stanów Zjednoczonych lub wycofano twój wniosek o wjazd w porcie wjazdu do Stanów Zjednoczonych? Chodzi o to pytanie. I właśnie jeżeli wybiorę odpowiedź tak wyskakuje dodatkowe pytanie, w którym trzeba podać datę i miejsce odmowy. Miejsce znam ale daty nie. Bez tego dalej nie pójdę z wnioskiem. Pytania o powód odmowy nie ma. Po prostu uprzedzając pytanie chciałam dodać tą informację. Zauważyłam, że czesto sie to tutaj przewija. Gdy składałam wtedy o wizę byłam świeżo po studniach ale już ze stałą pracą. Teraz mieszkam za granicą od prawie 10 lat, jestem tu zameldowana i również od początku na stałej umowie. Plus mam nieruchomość w Polsce. Edytowane Środa o 21:18 przez Kasiaaxm Cytuj
mcpear Napisano Środa o 21:56 Zgłoś Napisano Środa o 21:56 Podałbym przybliżoną datę. Myślę, że rok i miesiąc jesteś w stanie sobie przypomnieć. Miejscem odmowy jest Warszawa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi