kenadams Napisano Piątek o 15:49 Zgłoś Napisano Piątek o 15:49 (edytowane) Hej, z góry przepraszam jeśli już taki temat był na forum, ale nie znalazłem nic aktualnego (jedynie jakieś stare posty z nieaktywnymi linkami). Z początkiem maja w końcu przeprowadzamy się do USA (po dwóch latach wahania się i latania w te i we w tę). Będziemy mieszkać w SF Bay Area, jako że tam mam już nagraną pracę. Chcemy kupić jak naszybciej samochód. Przewiduję na to budżet ok. $15k, ew. może do $20k płatne gotówką, chcieliśmy celować w używane minivany (mamy minivana w PL i jest to super wygodne rozwiązanie z dziećmi). Hybryda byłaby plusem. Nie znamy się za bardzo na samochodach, więc ten post jest jednocześnie pytaniem o praktyczne porady nt procesu kupna i rejestracji auta w USA, jak i pytaniem do samochodziarzy (kłaniam się w stronę @kzielu) co w takim budżecie sensownego możemy wyrwać, czy w ogóle nie ma sensu rozważać minivana albo jednak trzeba ciut zwiększyć budżet. Nie musi być luksusu, ale zależy nam żeby nie trzeba było w niego pakować kasy co chwilę. Wynajmując auta w USA najbardziej nam przypadł do gustu Chrysler Pacifica, ale nie wiem jak u niego z awaryjnością i czy w tej cenie da się znaleźć. Inne pytanie które mnie np. nurtują: Czy bazy historii pojazdów są wiarogodnym źródłem danych w USA czy raczej należy traktować je z ograniczonym zaufaniem. Czy popularne/drogie są usługi pomocy przy kupnie lub inspekcji pojazdu? Czy żeby zarejestrować samochód trzeba mieć adres w USA - i jeśli tak to czy można go potem łatwo zmienić, jeśli kupilibyśmy samochód przed znalezieniem mieszkania na stałe? To samo pytanie jeśli chodzi o ubezpieczenie. Czy staż prawa jazdy w PL liczy się w ogóle, czy jest to uznaniowe zależnie od ubezpieczyciela? Ew. da się jakiś świstek z PL wziąć żeby wzięli pod uwagę? Czy kupowanie używanego samochodu u dealera jest jakkolwiek bezpieczniejsze - czy oszukują tak samo jak w PL? Edytowane Piątek o 15:50 przez kenadams Cytuj
kzielu Napisano Piątek o 16:27 Zgłoś Napisano Piątek o 16:27 Absolutnym GOATem jezeli chodzi o minivany jest Toyota Sienna Hybrid - tylko prawie na pewno jest poza budzetem (szczegolnie nowsza), altenatywa - Honda Odyssey. Chrysler / Jeep / Dodge / RAM ma w US opinie absolutnie najgorszego producenta z trojki Ford/GM/Stellantis (w koncu naleza do Fiata) i stad mozna znalezc je stosunkowo taniej - natomiast - zdaje sie ze Pacifica uzywa defaultowego 3.6V6 Pentastar ktorych to wyprodukowali 500 milionow i ktory ogolnie dziala, czesci sa tanie a sam posiadam pojazd od nich (RAM1500) i poki co (odpukac) jest absolutnie bez zarzutu (34k mil jak na razie z tego jest 15k z przyczepa z samochodem na niej). Za $15k to trudno cokolwiek sensownego w tej chwili kupic (a ile jakiegos rozeznania odnosnie cen w CA nie mam to mam ogolne wrazenie ze wszystko wlaczajac samochody sa tam drozsze a kupujac uzywany samochod trzeba pamietac ze w CA jest emission check i samochod musi go byc w stanie spelnic) - w tej chwili srednia (!) cena nowego samochodu w US to $48k. 1. W miare ale Carfax 100% pewnym zrodlem nie jest bo kazdy jak ma wypadek to kombinuje jak naprawic zeby do Carfaxa nie trafilo - wszystko inne poza Carfaxem jest nie warte uwagi. 2. Ogolnie tak. 3. Zalezy od stanu - sprawdz w BMV/DMV ale moim zdaniem tak 4. Chyba nie (ale na 100% nie jestem pewien) - kase od CIebie wezma 5. Nie liczy. Rowniez do ubezpieczen istotny jest credit score (nie pytaj dlaczego - ale generalnie wszystko w tym kraju to scam - wlaczajac w to ubezpieczenia). 6. Jest bezpieczniejsze - szczegolnie jak jest preowned - certified ale tez sie zdarza ze wciskaja jakies gowno. Generalnie kazdy uzywany samochod wziety na trade in albo trafia na aukcje (wholesale) albo do sprzedazy przy najmniejszym wkladzie ze strony dealera. Sprzedawcy samochodow sa tacy sami wszedzie - generalnie to najgorszy tym czlowieka zaraz po defense lawyers. Spojrz na Carvane i Carmax zeby miec jakies rozeznanie odnosnie cen - z Carvany bym nic nie kupowal ale Carmax moze byc warty rozwazenia. 1 Cytuj
andyopole Napisano Piątek o 16:46 Zgłoś Napisano Piątek o 16:46 Jesli chodzi o wybor minivana to moge polecic KIA Sedona, najpierw byl sprzedawany pod marka Hyundai Endeavour czy jakos tak. Wprawdzie mialem poprzedni model z ktorym nie moglem sie rozstac chyba z dziesiec lat. Auto absolutnie bezawaryjne, wymienialem tylko olej, filtry, klocki i tarcze hamulcowe. Sprzedalem w 2021 roku sasiadowi z licznikiem 200k mil i auto do dzis jezdzi a sasiad wciaz mi sie klania. Znaczy zadowolony. Bez problemu zapakowalem do niej pralke i suszarke, wystarczylo poskladac siedzenia. Na Siene czy Oddysei nie bylo mnie wtedy stac. 1 Cytuj
kenadams Napisano Piątek o 20:41 Autor Zgłoś Napisano Piątek o 20:41 Dzięki piękne za odpowiedzi. Trochę bardziej zacząłem się wczytywać w proces kupowania/rejestrowania/ubezpieczania auta w Californii szczególnie bez ważnego prawka lokalnego i trochę mi to zaczyna przypominać Kafkę... lol Toyota Sienna Hybrid faktycznie grubo poza budżetem - musielibyśmy go zwiększyć dwukrotnie. Ale z tego co widzę to da się do $20k znaleźć wszystkie pozostałe modele minivanów, sprzed 2020-2021 roku. Dzięki za cynk, szczególnie co do Carfax i CarMax. Akurat credit score mamy chyba jako taki (jak na nowych imigrantów) - na dzień dzisiejszy 758 FICO / 753 Equifax / 741 Transunion - ale to jest to co ja widzę, nie wiem co jeszcze biorą pod uwagę ubezpieczyciele. KIA Sedona też rozważamy, widziałem właśnie że jest bardziej affordable, to może w tym budżecie da się wyrwać nowszy model. Cytuj
raski Napisano Piątek o 22:03 Zgłoś Napisano Piątek o 22:03 Myślę że u żadnego dealera ani w CarMax się nie da kupić auta bez prawka. Ja co prawda odwiedziłem tylko 2 miejsca przed zakupem auta, ale w obydwu mi powiedzieli żebym wrócił jak będę miał prawko, to pogadamy. Na szczęście zrobienie go było łatwe (przynajmniej tu w KY). Cytuj
kenadams Napisano Poniedziałek o 14:02 Autor Zgłoś Napisano Poniedziałek o 14:02 Dzięki @raski, wezmę to pod uwagę. Sprawdziłem i w CA nie ma niby żadnych praw zabraniających sprzedaż komuś bez prawka, ale zrobimy wszystko żeby jak najszybciej je zdobyć - chociaż learner's permit. Cytuj
andyopole Napisano Poniedziałek o 14:14 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 14:14 Myślę że nie chodzi tu o posiadanie uprawnienia do prowadz3n8a pojazdu. Wszak nikomu nie zabraniają kupić pięciu samochodów i postawienia ich na backyardzie. Bardziej chodzi o identyfikację, tutaj DL pełni także ważna funkcje ID. Cytuj
kenadams Napisano Poniedziałek o 14:27 Autor Zgłoś Napisano Poniedziałek o 14:27 12 minutes ago, andyopole said: Myślę że nie chodzi tu o posiadanie uprawnienia do prowadz3n8a pojazdu. Wszak nikomu nie zabraniają kupić pięciu samochodów i postawienia ich na backyardzie. Bardziej chodzi o identyfikację, tutaj DL pełni także ważna funkcje ID. Ah, ok, w takim razie nie powinno być problemu bo mamy GC. Stare DL z CA też jeszcze mam ale już dawno expired Cytuj
andyopole Napisano Poniedziałek o 16:33 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 16:33 GC slabo spelnia role ID bo nie ma tam adresu. Zdac egzamin na prawko w USA to naprawde jest bajecznie proste... Cytuj
raski Napisano wczoraj o 00:46 Zgłoś Napisano wczoraj o 00:46 Wydaje mi się że lokalne prawko jest wymagane w większości stanów do zarejestrowania auta na siebie, otrzymania tablicy i ubezpieczenia auta + potwierdzenie tożsamości i adresu zamieszkania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi