Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy można mieć nieważny polski paszport w momencie składanie wniosku o obywatelstwo usa. składam wniosek a paszport kończy się za miesiąc. czy jest wymagany. Na stronie pisze obecny przecinek  nieważny. nie wiem jak to rozumieć

Napisano

Ja mialem wazny ale nie pamietam czy ktos chcial ogladac moj paszport podczas interview czy tez sprawdzac jego waznosc. Jest w aplikacji pytanie o wpisanie daty waznosci paszportu? Chyba nie, nie pamietam. 

Dla pani, ktora mnie egzaminowala najwazniejszym dowodem tozsamosci byla tylko GC.

• Dziękuję! 1
Napisano

Nie trzeba mieć ważnego polskiego paszportu. Z tego co pamiętam potencjalnie pytać się mogą o wszystkie, które posiadałeś "nieważne" paszporty. Ja miałem z tym pewną zagwozdkę, bo w latach 1999-2004 jak jeszcze nie byliśmy w UE i na każdej granicy pieczątkowali mnie a podróżowałem służbowo bardzo dużo to paszporty wyrabiałem co 8-9 miesięcy. Z tamtego okresu miałem chyba ich 8. Potem wyrabianie paszportów bardzo spowolniło ale i tak wyrabiałem co 2 lata. Do wniosku na GC musiałem je wszystkie przedstawić. Teoretycznie przy Interview naturalizacyjne mogą ciebie zapytać o każdy dokument, który używałeś w przeszłości, aczkolwiek nikt mnie o nie nie pytał. Polskiego bieżącego paszportu też mi nie sprawdzano

• Dziękuję! 1
Napisano
21 minut temu, mcpear napisał:

bo w latach 1999-2004 jak jeszcze nie byliśmy w UE i na każdej granicy pieczątkowali mnie a podróżowałem służbowo bardzo dużo to paszporty wyrabiałem co 8-9 miesięcy.

Pamiętne "harmonijki". W jednym z paszportów miałem wklejone nawet dwie.