Roelka v.2 Napisano 4 Maja 2025 Zgłoś Napisano 4 Maja 2025 Czas oczekiwania na wize k1 i cr1 jest podobny. Ale na wizie cr1 nie musisz robić osobnego (i drogiego) procesu o samą zielona karte i do tego możesz od razu pracować i podróżować za granicę. 1 Cytuj
Warmianin Napisano 4 Maja 2025 Autor Zgłoś Napisano 4 Maja 2025 Wszystko w takim razie jasne, dziękuję Wam za wytłumaczenie szczegółów ❤️ Cytuj
pelasia Napisano 7 Lipca 2025 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2025 Ja akurat wczoraj sprawdzalam, czas oczekiwania na k1 obecnie 9 miesiecy, na cr1 17 miesiecy. Czyli rozłąka na k1 jest zdecydowanie krótsza, ale później pewnie czekanie 1-2 lata na GC. Czyli wszystko zależy od tego co was bardziej interesuje. Krótka rozłąka, czy szybsza możliwość pracy i tańsza procedura. Oczywiście z obecną administracja wszystko się może zmienić z dnia na dzień. Cytuj
Kasia2026 Napisano 4 godziny temu Zgłoś Napisano 4 godziny temu Dzień dobry, Chciałabym zapytać jaki jest aktualny czas oczekiwania na wizę CR-1 w Warszawie? Jesteśmy po ślubie w USA i wracamy do Polski i chcielibyśmy rozpocząć procedurę. Mąż - obywatel USA, nie chcemy się rozstawać na zbyt długi czas przez wzgląd na ciążę - czy wszystkie dokumenty o byciu sponsorem można złożyć z Polski czy jednak Mąż musiałby zostać w stanach na czas procesowania wniosków? Cytuj
Roelka v.2 Napisano 2 godziny temu Zgłoś Napisano 2 godziny temu Skoro jestescie teraz w USA to po co checie wracac do Polski? Nie lepiej jest jest zrobic AOS w Stanach? Cytuj
mcpear Napisano 2 godziny temu Zgłoś Napisano 2 godziny temu Pewnie w okolicach 9-18 miesięcy. Aczkolwiek obecna administracja utrudnia jak może legalną emigrację do USA wstrzymując czasami procesy, które się toczą w sposób nieopublikowany nigdzie także na Twoim miejscu nie przykładałbym wagi do tych terminów. One mogą się znacząco zmieniać. Mąż musi posiadać ustanowione domicile w USA w spośób niekwestionowalny. Czyli mąż musi posiadać ustanowione w USA i utrzymywane przez cały czas rozpatrywania petycji tzw "prinicpal residence". Dzisiaj praktyka jest taka że często szuka się dowolnego pretekstu, aby takie petycje odrzucić. Nie wiem czy ryzykowałbym takie odrzucenie przez to że mąż się przeprowadzi do Polski na czas rozpatrywania petycji. Cytuj
Kasia2026 Napisano 2 godziny temu Zgłoś Napisano 2 godziny temu 27 minutes ago, Roelka v.2 said: Skoro jestescie teraz w USA to po co checie wracac do Polski? Nie lepiej jest jest zrobic AOS w Stanach? Jesteśmy w okolicach Tampy i proces AOS tutaj trwa ok 18 miesięcy, zastanawiamy się czy z Polski nie byłoby szybciej. niestety jestem aktualnie na wizie turystycznej która wygasa za tydzień i nie zdążymy załatwić wszystkich formalności do tego czasu Cytuj
mcpear Napisano 2 godziny temu Zgłoś Napisano 2 godziny temu Złożenie wniosku o AOS do czasu uzyskania odpowiedzi powoduje, że twój status jest legalny. Aczkolwiek w dzisiejszych czasach nie wiadomo czy to są godne rozważenia porady - serio nie wiem co bym zrobił na Twoim miejscu. Jedyne co działa na Twoją korzyść to, że (domniemuje oczywiście) ... jesteś "białego koloru skóry". Wiem że brzmi to strasznie ale to pokazuje w jakich czasach i realiach żyjemy. 1 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Napisano 1 godzinę temu 1 hour ago, Kasia2026 said: Jesteśmy w okolicach Tampy i proces AOS tutaj trwa ok 18 miesięcy, zastanawiamy się czy z Polski nie byłoby szybciej. niestety jestem aktualnie na wizie turystycznej która wygasa za tydzień i nie zdążymy załatwić wszystkich formalności do tego czasu Raczej wątpię żeby proces CR1 w Polsce był szybszy... Ale wiadomo ze to jest wasz indywidualny wybór. Według mnie osobiście trochę głupota wyjeżdżać z USA kiedy możesz to załatwić na miejscu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi