Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...
Napisano

Ja akurat wczoraj sprawdzalam, czas oczekiwania na k1 obecnie 9 miesiecy, na cr1 17 miesiecy. Czyli rozłąka na k1 jest zdecydowanie krótsza, ale później pewnie czekanie 1-2 lata na GC. Czyli wszystko zależy od tego co was bardziej interesuje. Krótka rozłąka, czy szybsza możliwość pracy i tańsza procedura.  Oczywiście z obecną administracja wszystko się może zmienić z dnia na dzień. 

• 6 miesięcy później...
Napisano

Dzień dobry,

Chciałabym zapytać jaki jest aktualny czas oczekiwania na wizę CR-1 w Warszawie?

Jesteśmy po ślubie w USA i wracamy do Polski i chcielibyśmy rozpocząć procedurę.

Mąż - obywatel USA, nie chcemy się rozstawać na zbyt długi czas przez wzgląd na ciążę - czy wszystkie dokumenty o byciu sponsorem można złożyć z Polski czy jednak Mąż musiałby zostać w stanach na czas procesowania wniosków?

Napisano

Pewnie w okolicach 9-18 miesięcy. Aczkolwiek obecna administracja utrudnia jak może legalną emigrację do USA wstrzymując czasami procesy, które się toczą w sposób nieopublikowany nigdzie także na Twoim miejscu nie przykładałbym wagi do tych terminów. One mogą się znacząco zmieniać. 

Mąż musi posiadać ustanowione domicile w USA w spośób niekwestionowalny. Czyli mąż musi posiadać ustanowione w USA i utrzymywane przez cały czas rozpatrywania petycji tzw "prinicpal residence".

Dzisiaj praktyka jest taka że często szuka się dowolnego pretekstu, aby takie petycje odrzucić. Nie wiem czy ryzykowałbym takie odrzucenie przez to że mąż się przeprowadzi do Polski na czas rozpatrywania petycji. 

Napisano
27 minutes ago, Roelka v.2 said:

Skoro jestescie teraz w USA to po co checie wracac do Polski? Nie lepiej jest jest zrobic AOS w Stanach?

Jesteśmy w okolicach Tampy i proces AOS tutaj trwa ok 18 miesięcy, zastanawiamy się czy z Polski nie byłoby szybciej. 
niestety jestem aktualnie na wizie turystycznej która wygasa za tydzień i nie zdążymy załatwić wszystkich formalności do tego czasu

Napisano

Złożenie wniosku o AOS do czasu uzyskania odpowiedzi powoduje, że twój status jest legalny. Aczkolwiek w dzisiejszych czasach nie wiadomo czy to są godne rozważenia porady - serio nie wiem co bym zrobił na Twoim miejscu.

Jedyne co działa na Twoją korzyść to, że (domniemuje oczywiście) ... jesteś "białego koloru skóry". Wiem że brzmi to strasznie ale to pokazuje w jakich czasach i realiach żyjemy. 

• Upvote 1
Napisano
1 hour ago, Kasia2026 said:

Jesteśmy w okolicach Tampy i proces AOS tutaj trwa ok 18 miesięcy, zastanawiamy się czy z Polski nie byłoby szybciej. 
niestety jestem aktualnie na wizie turystycznej która wygasa za tydzień i nie zdążymy załatwić wszystkich formalności do tego czasu

Raczej wątpię żeby proces CR1 w Polsce był szybszy... Ale wiadomo ze to jest wasz indywidualny wybór. Według mnie osobiście trochę głupota wyjeżdżać z USA kiedy możesz to załatwić na miejscu