surfista2502 Napisano 9 godzin temu Zgłoś Napisano 9 godzin temu Hej, Na początku przyszłego roku lecimy z żoną i rocznym dzieckiem na pół roku do Alabamy na wizie J-1 Scholar. Ja otrzymam ubezpieczenie od fundacji, natomiast ubezpieczenie moich dependents jest już w moich rękach. Jako że szum informacyjny w sprawie ubezpieczenia medycznego w Stanach jest szalony, chciałem zapytać, czy macie jakichś providerów, którzy są godni polecenia? Wiem, że ubezpieczenie musi spełniać podstawowe wymogi stawiane wizom, natomiast chciałbym też mieć niski co-pay i coinsurance — wiecie, jak to jest z małymi dziećmi. Gemini poleca IMG, natomiast widzę na Reddicie, że ludzie zdecydowanie to odradzają. Dlaczego? Może ktoś z pierwszej ręki? :) Będę wdzięczny za wszelkie polecenia. Cytuj
mola Napisano 5 godzin temu Zgłoś Napisano 5 godzin temu Ja bym polecała zaraz po przyjeździe udać się do lokalnego agenta od ubezpieczeń zdrowotnych, przedstawić sytuację (ubezpieczenie spełniające wymogi J), budżet, Wasze wymagania. Ciężko doradzić coś globalnie, bo przy wyborze trzeba wziąć pod uwagę, z jakimi ubezpieczycielami mają kontrakty lokalne przychodnie i szpitale. Cytuj
surfista2502 Napisano 4 godziny temu Autor Zgłoś Napisano 4 godziny temu 19 minutes ago, mola said: Ja bym polecała zaraz po przyjeździe udać się do lokalnego agenta od ubezpieczeń zdrowotnych, przedstawić sytuację (ubezpieczenie spełniające wymogi J), budżet, Wasze wymagania. Ciężko doradzić coś globalnie, bo przy wyborze trzeba wziąć pod uwagę, z jakimi ubezpieczycielami mają kontrakty lokalne przychodnie i szpitale. Kurczaczki, z tym jest właśnie taki problem, że już na rozmowie z konsulem, przed otrzymaniem wizy, powinni mieć ubezpieczenie. A nawet jeśli nie, to po przylocie, potwierdzenie ubezpieczenia muszą mieć już ze sobą. Cytuj
andyopole Napisano 4 godziny temu Zgłoś Napisano 4 godziny temu Czy ta firma, ktora Cie zatrudnia nie moze ubezpieczyc reszty Twojej familii w tej samej polisie z tym ze bedzie to potracac z twojego wynagrodzenia? Napewno maja lepsze warunki wynegocjowane niz jestes w stanie to zrobicv sam. Cytuj
mola Napisano 3 godziny temu Zgłoś Napisano 3 godziny temu Pierwsze słyszę, że ubezpieczenie musi być wykupione przed wizytą w ambasadzie. Ubiegałam się o wizę J w związku z wyjazdem na post-doca i kwestie ubezpieczenia zdrowotnego załatwialiśmy dopiero po przyjeździe. Bo jaki ma to sens przed wywiadem skoro nie masz ani wizy, ani fizycznie nie jesteś w USA. W dokumentach wymaganych przez ambasadę nie widzę wymogu posiadania ubezpieczenia zdrowotnego na interview. Pamiętaj też że ten wymóg posiadania ubezpieczenia obejmuje okres trwania programu, nie Twój rzeczywisty pobyt. I tak - na wize J można wjechać na 30 dni przed rozpoczęciem programu i wyjechać 30 dni po. Także w teorii - możecie przylecieć tydzień wcześniej niż data rozpoczęcia programu wskazana na DS-2019 i mieć tylko ubezpieczenie turystyczne (Ja wleciałam 20 sierpnia, mój post-doc wedle DS-2019 startował 1 września). 37 minut temu, andyopole napisał: Czy ta firma, ktora Cie zatrudnia nie moze ubezpieczyc reszty Twojej familii w tej samej polisie z tym ze bedzie to potracac z twojego wynagrodzenia? Napewno maja lepsze warunki wynegocjowane niz jestes w stanie to zrobicv sam. To niekoniecznie musi być prawdą, w kwestii lepszych warunków. To też z własnego doświadczenia wiem. Ubezpieczenie dla depenedents jakie mi zaoferowano złe nie było, ale było koszmarnie drogie (coś chyba 2-3 razy moje koszty mojego ubezpieczenia). 1 Cytuj
andyopole Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, mola napisał: Pierwsze słyszę, że ubezpieczenie musi być wykupione przed wizytą w ambasadzie. Ubiegałam się o wizę J w związku z wyjazdem na post-doca i kwestie ubezpieczenia zdrowotnego załatwialiśmy dopiero po przyjeździe. Bo jaki ma to sens przed wywiadem skoro nie masz ani wizy, ani fizycznie nie jesteś w USA. W dokumentach wymaganych przez ambasadę nie widzę wymogu posiadania ubezpieczenia zdrowotnego na interview. Pamiętaj też że ten wymóg posiadania ubezpieczenia obejmuje okres trwania programu, nie Twój rzeczywisty pobyt. I tak - na wize J można wjechać na 30 dni przed rozpoczęciem programu i wyjechać 30 dni po. Także w teorii - możecie przylecieć tydzień wcześniej niż data rozpoczęcia programu wskazana na DS-2019 i mieć tylko ubezpieczenie turystyczne (Ja wleciałam 20 sierpnia, mój post-doc wedle DS-2019 startował 1 września). To niekoniecznie musi być prawdą, w kwestii lepszych warunków. To też z własnego doświadczenia wiem. Ubezpieczenie dla depenedents jakie mi zaoferowano złe nie było, ale było koszmarnie drogie (coś chyba 2-3 razy moje koszty mojego ubezpieczenia). Chodzi o to zeby to "firma" ubezpieczyla familie a potem obciazyla beneficjenta, bez doplat ze swej strony. Moze to byc faktycznie drogie bo jednak pracodawca zawsze placi polowe, lub jak w moim przypadku - calosc. Cytuj
mola Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, andyopole napisał: Chodzi o to zeby to "firma" ubezpieczyla familie a potem obciazyla beneficjenta, bez doplat ze swej strony. Moze to byc faktycznie drogie bo jednak pracodawca zawsze placi polowe, lub jak w moim przypadku - calosc. Ja wiem o co chodzi, ale to zależy jak uniwersytet traktuje delikwenta. Mnie traktował jak studenta (ze względu że uniwersytet nie wypłacał mi pensji, bo miałam swoje stypendium z PL) i oferta dla dependents na tej opcji nie była korzystna (bo większość studentów jednak dependents nie ma). Co innego dla pracowników. Zgadzam się, że zapytać warto, ale w zależności od okoliczności nie koniecznie będzie to optymalna opcja. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi