Skocz do zawartości

TOEFL

karola

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej

mam pytanie

jak odbierany jest egzamin TOEFLa w naszym kraju?

chce zdac ten egzamin w USA i zastanawiam sie czy po powrocie do domu bede mogla dzieki temu egzaminowi na przyklad nauczac dzieci?

ktos mi mowil ze tak, ale potrzebuje potwierdzenia

bede wdzieczna za odp

K

• Odpowiedzi 26
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Egzaminy Cambridge sa lepiej znane dyrektorom szkol. U mnie w szkole byla dziewczyna, ktora miala TOEFL, ale dyrektor krecil nosem i praktycznie pomoglo jej to, ze byla w trakcie studow licenjackich w kolegium jezykowym. Nie znaczy, ze nie uznaja, ale moga byc potrzebne dalsze wyjasnienia lub dodatkowe dokumenty.

Na razie wystarczy Advance, zeby uczyc w podstawowce i gimnazjum. Poki co mozna i w LO, ale wiem, ze jest przygotowywana zmiana i bedzie wymagane magisterium z anglistyki. W ciagu kiku lat ma sie zmienic takze w podstawowkach i gimnazjach, tak ze bedzie wymagane minimum nauczycielskie kolegium jezykowe. Nie sadze, zeby nastapilo to wkrotce, bo w wielu miejscach ciagle jest niedosyt (glownie na wsi), ale co roku konczy kolegia sporo osob i to sie wyrowna.

Obecnie w niektorych szkolach ciagle mozna znalezc prace nawet z FC, ale to juz wymaga zgody kuratorium.

Napisano

Z kolei, TOEFL jest dobrze uznanym certyfikatem, jesli chodzi o poswiadczenie znajomosci jezyka np w pracy poza Polska i/lub Unia Europejska. Fucktycznie w Polsce prym wioda egzaminy Cambrige.

Napisano
Z kolei, TOEFL jest dobrze uznanym certyfikatem, jesli chodzi o poswiadczenie znajomosci jezyka np w pracy poza Polska i/lub Unia Europejska. Fucktycznie w Polsce prym wioda egzaminy Cambrige.

I to jest coś czego nie rozumiem - na świecie uznają a w Polsce kręcą nosem. TOEFL jest dość trudny i na pewno zdany test świadczy o dobrej znajomości języka.

Napisano

Po prostu go nie znaja, bo dominuja egzaminy Cambridge. Ale na pewno jest duzo dyrektorow szkol, ktorzy sie z nim spotkali.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam. Czy ktos sie orientuje czy bedac w Stanach na turystycznej mam mozliwosc przystapienia do samego egzaminu TOEFL bez koniecznosci uczeszczania na kurs badz zapisywania sie do szkoly? Macie jakies doswiadczenia w tym zakresie? Dziekuje :)

Napisano
Witam. Czy ktos sie orientuje czy bedac w Stanach na turystycznej mam mozliwosc przystapienia do samego egzaminu TOEFL bez koniecznosci uczeszczania na kurs badz zapisywania sie do szkoly? Macie jakies doswiadczenia w tym zakresie? Dziekuje :)

Jasne, ze mozesz zdac ten egzamin. A dlaczego niby nie?? Mozesz zdawac na calym swiecie, gdzie tylko sa centra egzaminacyjne. Wazny jest na calym swiecie.

Napisano

karola, nie mozesz pracowac w szkole nie posiadając kwalifikacji do nauczania

musiz miec ukonczone kolegium języków obcych dla n-li

lub anglistyke i przygotowanie pedagogiczne

Napisano

Sonia, nadal mozna ale juz raczej w podstawowkach i za pozwoleniem z kuratorium. Ale to w koncu tez zniknie. Chyba, ze cos sie radykalnie przez rok zmienilo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...