karola Napisano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2006 hej mam pytanie jak odbierany jest egzamin TOEFLa w naszym kraju? chce zdac ten egzamin w USA i zastanawiam sie czy po powrocie do domu bede mogla dzieki temu egzaminowi na przyklad nauczac dzieci? ktos mi mowil ze tak, ale potrzebuje potwierdzenia bede wdzieczna za odp K
KB Napisano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2006 Egzaminy Cambridge sa lepiej znane dyrektorom szkol. U mnie w szkole byla dziewczyna, ktora miala TOEFL, ale dyrektor krecil nosem i praktycznie pomoglo jej to, ze byla w trakcie studow licenjackich w kolegium jezykowym. Nie znaczy, ze nie uznaja, ale moga byc potrzebne dalsze wyjasnienia lub dodatkowe dokumenty. Na razie wystarczy Advance, zeby uczyc w podstawowce i gimnazjum. Poki co mozna i w LO, ale wiem, ze jest przygotowywana zmiana i bedzie wymagane magisterium z anglistyki. W ciagu kiku lat ma sie zmienic takze w podstawowkach i gimnazjach, tak ze bedzie wymagane minimum nauczycielskie kolegium jezykowe. Nie sadze, zeby nastapilo to wkrotce, bo w wielu miejscach ciagle jest niedosyt (glownie na wsi), ale co roku konczy kolegia sporo osob i to sie wyrowna. Obecnie w niektorych szkolach ciagle mozna znalezc prace nawet z FC, ale to juz wymaga zgody kuratorium.
adrianger Napisano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2006 Z kolei, TOEFL jest dobrze uznanym certyfikatem, jesli chodzi o poswiadczenie znajomosci jezyka np w pracy poza Polska i/lub Unia Europejska. Fucktycznie w Polsce prym wioda egzaminy Cambrige.
Jackie Napisano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2006 Z kolei, TOEFL jest dobrze uznanym certyfikatem, jesli chodzi o poswiadczenie znajomosci jezyka np w pracy poza Polska i/lub Unia Europejska. Fucktycznie w Polsce prym wioda egzaminy Cambrige. I to jest coś czego nie rozumiem - na świecie uznają a w Polsce kręcą nosem. TOEFL jest dość trudny i na pewno zdany test świadczy o dobrej znajomości języka.
KB Napisano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2006 Po prostu go nie znaja, bo dominuja egzaminy Cambridge. Ale na pewno jest duzo dyrektorow szkol, ktorzy sie z nim spotkali.
nina27 Napisano 24 Maja 2006 Zgłoś Napisano 24 Maja 2006 Witam. Czy ktos sie orientuje czy bedac w Stanach na turystycznej mam mozliwosc przystapienia do samego egzaminu TOEFL bez koniecznosci uczeszczania na kurs badz zapisywania sie do szkoly? Macie jakies doswiadczenia w tym zakresie? Dziekuje
kubakj Napisano 24 Maja 2006 Zgłoś Napisano 24 Maja 2006 Witam. Czy ktos sie orientuje czy bedac w Stanach na turystycznej mam mozliwosc przystapienia do samego egzaminu TOEFL bez koniecznosci uczeszczania na kurs badz zapisywania sie do szkoly? Macie jakies doswiadczenia w tym zakresie? Dziekuje Jasne, ze mozesz zdac ten egzamin. A dlaczego niby nie?? Mozesz zdawac na calym swiecie, gdzie tylko sa centra egzaminacyjne. Wazny jest na calym swiecie.
sonia Napisano 24 Maja 2006 Zgłoś Napisano 24 Maja 2006 karola, nie mozesz pracowac w szkole nie posiadając kwalifikacji do nauczania musiz miec ukonczone kolegium języków obcych dla n-li lub anglistyke i przygotowanie pedagogiczne
KB Napisano 24 Maja 2006 Zgłoś Napisano 24 Maja 2006 Sonia, nadal mozna ale juz raczej w podstawowkach i za pozwoleniem z kuratorium. Ale to w koncu tez zniknie. Chyba, ze cos sie radykalnie przez rok zmienilo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.