darek_189 Napisano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2006 Witam Mam taki problem ktory mnie juz meczy od dluzszego czasu mianowicie mam zamiar wyjechac w przyszlosci na stale do usa lecz nie mam tam rodziny ani znajomych. Jestem jeszcze w szkole sredniej wiec mam zamiar z poczatku wyjechac jakims programem wyjazdowym ale zastanawia mnie ciagle czy pobyt jakims programem pomoze mi w przyszlosci (po ewentualnym ukonczeniu studiów w polsce ) w otrzymaniu obywatelstwa lub zielonej karty. Prubowalem znalesc podobne tematy ale nie udalo mi sie dlatego zakladam ten temat ;]
sly6 Napisano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2006 darek_189 pozostaje loteria ,jesli bedzie albo tez zobacz na tej stronie : http://www.prawoimigracyjneusa.com/
darek_189 Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2006 dzieki za info.. chociasz czytajac ta strone dochodze do wniosku ze taki przcietny Kowalski ma raczej małe szanse ale coz takie zycie ;]
air Napisano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2006 1. ucz sie angielskiego i zrob toefla zamiast fce/cae/cpe. ja mam cambridge i tu niestety nie robi. 2. wyjedz na program - zlapiesz kontakty i legalny ssn. 3. jesli chcesz zyc w usa to studia w pl sa strata czasu - lepiej zebrac kase na studia w usa. 4. poszukac pracodawcy ktory moglby cie sponsorowac na gc (choc to bedzie trudne) 5. ew. loteria lub slub z obywatelka
KW Napisano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2006 3. jesli chcesz zyc w usa to studia w pl sa strata czasu - lepiej zebrac kase na studia w usa. To zalezy co sie studiuje, ja po Akademi ekonomicznej nie mialam problemu, a w Polsce jest duzo taniej i studiuje sie prawie to samo. A co do sposobow na obywatelstwo to polecam slub z obywatelem/ka KW
alan Napisano 11 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2006 air: studiowanie w USA nie jest takie proste. koszty pobytu + opłaty za rok studiów to ponad 30 000$. przez wakacje mogę zarobić ok. 10 000 zł - jeśli znajdę pracę także zbieranie na studia u Stanach to nie to samo co na samochód czy komputer:-). zawsze można skończyć studia tutaj. wyjechać sobie z papierkiem do GB, tam przez rok lub dwa gromadzić kapitał i jakimś sposobem(bynajmniej nie wiem jakim:-) znaleźć się w Stanach. mam jeszcze pytanie odnośnie przyznawania wiz: czy konsula obchodzi uregulowany stosunek do służby wojskowej? nie wiem czy po ukończeniu studiów dostanę od razu rezerwę także chciałbym wiedzieć. z góry dzięki i pozdrawiam:-).
darek_189 Napisano 12 Lipca 2006 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2006 No własnie i to jest ten najwiekszy ból bo zeby studiowac w usa to najelpeij jest miec tam kogos z rodziny albo znajomego ( ja niestety nie mam ) zeby miec gdzie mieszkac itd I dodatkowo trzeba miec tam jakas prace dzieki ktorej mozna byloby sobie jakos te studia ufundowac a to jest chyba jak dla mnie nie mozliwe... Fakt zawsze pozostaje taka mozliwosc ze mozna pojechac do Anaglii poduczyc sie jezyka dorobic sie troche i uzbierac na te studia w usa bo wiadomo ze nawe jak ktos ukonczy studia tam i nie bedzie chcial juz tam zostac na stale to w polsce pewnie znajdzie zatrudnienie bo studia w usa to raczej dobry punkt w CV wiec studia w usa moim zdaniem i tak sa bardzo dobra inwestycja czy sie chce tam zostac czy nie.
darek_189 Napisano 12 Lipca 2006 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2006 2. wyjedz na program - zlapiesz kontakty i legalny ssn. Air o co dokladnie chodzi ci z tym programem?? Bo jesli piszesz ze studia w polsce to strata czasu to w jaki inny sposob mozn apojecahc na jakis program nie bedac studentem ??
air Napisano 15 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2006 jedno wyklucza drugie, wiec trzeba sie zdecydowac. albo-albo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.