Skocz do zawartości

zawodowka w USA

ALUNO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pytanie czy w USA są zawodowki ktore by np. umozliwily mi dokonczenie szkoly pod profilem Elektro-mechanik pojazdow samochodowych? i il by to mniej wiecej kosztowalo :lol: i jak sie za to zabrac :) z gory dziekuje ewentualnie by mnie interesowaly letnie praktyki i oczywiscie by byl odrazu dach nad glowa np. jakas rodzina ktorej bede sie mogl zwalic na glowe lub burcsa

Napisano

nie moge bo jetsem teraz w 2 klasie ZS i nie wyobrazam sobie bym ostatnia klase robil w HS skoro to sa zupelnie inne rzeczy, np. ja nie mam pojecia o tym o czym mowia w 2 klasie LO np. na matmie bo tego nigdy nie mialem, a koledzy nie maja pojecia co ja mam w szkole bo to sama elektrotechnika, pomiary, budowa pojazdu i praktyki, gdybym wybral LO rok temu to by nie bylo zadnego problemu i nawet bym nie musial tutaj pisac :lol:

Napisano

Mój syn poszedł do high-school w USA. Aktualnie jest w 10 klasie (czyli jakby w 1 klasie liceum). Przerabiają właśnie zadania z jedną niewiadomą. Pod koniec ksiązki do matematyki (książka jest na 3 lata) są "super trudne" rzeczy w rodzaju zadania z dwiema niewiadomymi oraz procenty, pierwiastki i ułamki dziesiętne. Reasumując - poziom matematyki w szkołach średnich w USA jest na dość niskim poziomie i chyba tylko ostatni baran sobie z nimi nie poradzi :lol: Test GED (odpowiednik matury) jest na poziomie szkoły podstawowej w Polsce.

Napisano

hmm to byl tylko przyklad :), myslicie ze udalo by mi sie zrobic rok przerwy w mojej szkole jechac na rok do USA zrobic amerykanska mature i wrocic dokonczyc szkole?:lol: to by mi oszczedzilo 3 lata technikum :) i ile kosztuje rok nauki tam?:)

EDIT: a moge zrobic tak: skonczyc ZS jako ten moj elektromechanik i pujsc do ostatniej klasy w HS robic mature, najwyzej nie zdam, ale poznam fajnych ludzi pewnie :) i pozyje sobie tam :)

Napisano

Musisz najpierw zrozumiec, ze w USA nie ma zawodowek takich jak w Polsce. Tu wlasciwie wszyscy koncza high school, nie ma 'matury' w sensie jakiegos egzaminu. Egzaminy (SAT, SAT II) zdaje sie na studia. Jackie wspominala o GED, to jest egzamin podstawowej wiedzy dla tych ktorzy przerwali nauke ale chca miec certyfikat zakonczenia high school (Tu jest link http://www.4tests.com/exams/examdetail.asp?eid=38 gdzie mozesz sprawdzic jak to wyglada.) Zawodowka to 'trade school' i robi sie po high school - w kazdym stanie i miescie jest sporo do wyboru, w prywatnych i publicznych szkolach.

Przyjazd na rok do high school do USA to bardzo droga sprawa - jedzie sie w ramach programow ktore kosztuja dobre 6-8 tysiecy dolarow, i nie mozna tego robic bedac juz absolwentem polskiego LO czy zawodowki.

Napisano

Sa tez takie szkoly jak nasze Technikum wiem ze moj kuzyn chodzil do takiej , niestety nie ukonczyl :lol:

A Jackie z tym poziomem nauki to ja nie wiedzialem hehe rzeczywiscie poziom jest dosc niski , szkoda ze tu nie konczylem high school mama by byla ze mnie dumna heh

Napisano

aha czyli bedzie ciezko :lol: i do US pojade chyba tylko za kilka lat jako turysta lub w poszukiwaniu milosci :) i zielonej karty, dziekuje Wam bardzo za informacje i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...