Skocz do zawartości

Pozwolenie na pracę i stały pobyt

teleprofit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar wyjechać do USA z moją żoną która ma obywatelstwo USA ale od lat mieszka w polsce. Ja dostałem wizę turystyczną i w związku z tym mam kilka pytań.

1. W jakim czasie po przylocie do USA np. Key West FLORYDA można otrzymać pozwolenie na pracę i jak to załatwić.

2. Czy ktoś moze krok po kroku podpowiedzieć jak załatwiać stały pobyt.

Bardzo dziękuje za odpowieź.

Przemek

Napisano

teleprofit lepiej zalatw te sprawy z Polski i wlecisz odrazu z wiza emigracyjna (to trwa z 3 miesiace).Tylko zeby Twoja zona mogla Cie sponsorowac bo to jest wazne.

Napisano

Na wizie turystycznej nie mozesz pracowac!!! Jezeli Twoja zona jest obywatelem USA to niech sklada na ciebie petycje I-130 w ambasadzie w Warszawie. Poniewaz mieszka od kilku lat poza Stanami to musi zalatwic wspolsponsora bo do sponsorowania potrzebuje podatkow za ostatni rok.Jezeli to zalatwicie w Polsce wjezdzasz do Stanow z zielona karta i masz SSN.

Napisano

Zajzyj na visajourney.com tam sa przewodniki krok po kroku (guides) i wielkie forum zwiazane z emigracja przez malzenstwo a takze timelines, czyli ile ci to zajmie w danym stanie.

Na tym forum tez zraszta troche mozna znalezc.

Powodzenia

Krysia

Napisano

sponsorowanie przez zone, czyli pierwszy krok to forma I-130, najszybszy sposob to zalatwic w Ambasadzie USA w Polsce i wtedy nie musisz sie martwic o pozwolenie o prace i zielona karte... chyba ze nie chcesz placic podatkow i lubisz robote "na czarno", najwazniejsze ze masz jakis wybor :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...