mpbc Napisano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2007 Postaw się z drugiej strony czy dopuściłbyś w Polsce do zawodu architekta człowieka który ukończył ten kierunek np. w Sudanie czy Ugandzie?? Czy raczej najpierw chciałbyś by nostryfikował dyplom/ zrobił dodatkowe uprawnienia…. Tak samo jest w USA, tam liczą się umiejętności najlepiej podarte dyplomem znanej dla nich uczelni. Internship jest właśnie takim sprawdzianem, jakby ten architekt z Sudanu miał najpierw roczny staż w biurze architektonicznym w Polsce to chyba byś bardziej mu wierzył????
ankam Napisano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2007 to jest oczywiste... widzisz, w kazdym kraju trzeba miec kilka lat praktyki zeby dostac wogole uprawnienia architektoniczne... tak samo w polsce nie tylko ludzie z sudanu itp. ale i polacy musza je zrobic i to oczywiste... ja chce tylko wiedziec, czy gdy nostryfikuje moj dyplom to mi go uznaja w USA i bede mogla normalnie zaczac tam praktyki aby po kilku latach moc starac sie o uprawnienia architektoniczne...
gari Napisano 8 Maja 2007 Zgłoś Napisano 8 Maja 2007 Witam Tak sie sklada za pracuje w Usa od 3 lat jako Architekt .... Prace - zreszta pierwsza po ukonczeniu polskich studiow - znazlem bedac na W&T 8) ... Przy szukaniu pracy dyplom Ci nie bedzie az tak bardzo potrzebny raczej wmiare dobre portflio, dobra gatka no i troche szczescia ... Dyplom Polskiej Politechniki (jest uznawany tutaj w stanch i traktowany na rowni z Ameryanskim M.Sc) i jest Tobie oraz twojemu pracodawcy potrzebny po to zeby moc wystopic o wize H1B ... przy samym szukaniu pracy licza sie twoje umiejetnosci, doswiadczenie oraz osobowosc :wink: POZDR i Powodzenia
polla Napisano 26 Września 2007 Zgłoś Napisano 26 Września 2007 Wydaje mi sie, ze nie ma o czym dyskutowac. Duzo zalezy od szczescia i od tego, na jaka oferte pracy trafisz. Zgadzam sie, ze osoby, ktore zdobyly wyksztalcenie w PL i innych krajach moga podjac prace w swoim zawodzie. Niektore zawody wymagaja zdobycia certyfikatow tutaj w USA. Ale generalnie mysle, ze my, Polacy, jestesmy zbyt zahukani i zamiast probowac szukac pracy w swoim zawodzie, to najpierw sondujemy, zastanawiamy sie, a oszczedzilibysmy sobie wiele rozterk, gdybysmy zaczeli poprostu dzialac. Znam rozne osoby w USA i takie, ktore po studiach i 10 letnim pobycie w USA sprzataja, a inne pracuja tu w zawodzie. Jest tyle roznych firm w Stanach, ze naprawde w tej kwestii nie wolno uogolniac. Pozdrawiam.
katlia Napisano 26 Września 2007 Zgłoś Napisano 26 Września 2007 Dodam tez, ze nie ma sensu porownywac architekta i naprzyklad inzyniera z polski - zupelnie inny rynek pracy. Architektow w USA jest sporo - jest spora konkurencja. Inzynierow jest znacznie mniej -- zwlaszcza kobiet -- wiec jest latwiej sie 'wkrecic.' Ankam, mozliwe, ze bedziesz musiala zaczac kariere tu od bezplatnej praktyki, lub pracy na jakims niskim poziomie w biurze architektonicznym. Ale takie poczatki tu sa norma nawet dla Amerykanow -- a dadza ci bezcenne tu 'recommendations.' Jak juz je masz, bedzie ci znacznie latwiej wyladowac na lepszej, ciekawszej pozycji. A w miedzyczasie, ucz sie jezyka fachowego, programow komputerowych tu uzywanych, i jak najwiecej o fachu. Napewno wiesz, jest masa dobrych informacji w sieci. No i oczywiscie -- good luck.
polla Napisano 1 Października 2007 Zgłoś Napisano 1 Października 2007 Ankam, jeszcze na pocieszenie dodam, ze znam 2 osoby, z ktorych jedna zaczynala kariere w biurze architektonicznym w Chicago (Polka z dyplomem z PL), zaczela od stanowiska asystenta, natomiast druga osoba - Koreanka, ktora znam ze szkoly - pracuje w swoim zawodzie w NYC, a dyplom robila w Korei.
Jackie Napisano 1 Października 2007 Zgłoś Napisano 1 Października 2007 Pisałam już o tym w innym wątku, ale powtórzę Znaleźć od razu dobrą pracę w zawodzie architekta nie jest niemożliwe, ale jest trudno. Brak doświadczenia w pracy w USA jest głównym powodem. Ktoś kto ma ogromne doświadczenie i portfolio zapełnione prestiżowymi, zrealizowanymi projektami ma oczywiście łatwiej, choć pewne rzeczy są nie do przeskoczenia - zaznajomienie się z inną technologią i przestawienie się na system cali i stóp i tak trzeba zaliczyć. W praktyce. Nie przy kompie w domu tylko w pracy, na realizowanych projektach. Zarówno mój mąż jak i brat są po architekturze i mają doświadczenie zawodowe zdobyte w Polsce, a początkową pracę w USA wspominają jako niezłą czaczę Każdy potencjalny pracodawca dziękował za współpracę gdy się dowiadywał o braku doświadczenia zawodowego w USA. Wspomniane wcześniej "wyrzucenie" z głowy systemu metrycznego wydaje się proste gdy sie o nim czyta, rzeczywistość bywa bolesna, zwłaszcza gdy początkowo robi się nieuniknione błędy i trzeba świecić oczami Radzę złapać jakąkolwiek oferowaną robotę w biurze arch, nawet kreślarza. To nie będzie czas stracony. Praktyki to też dobry pomysł. Za jakiś czas poszukać czegoś nowego, o szczebel wyżej, ma się wówczas w ręku atut - doświadczenie zdobyte w USA. Jedyny problem w szukaniu pracy np. kreślarza to przekonać pracodawcę by zechciał na to stanowisko zatrudnić architekta, niezbyt chętnie biorą kogoś kto ma zbyt wysokie kwalifikacje. Inne wyjście to szukać pracy w pokrewnym zawodzie, np. projektanta wnętrz lub mebli. Mojemu mężowi tak się spodobało że już nie myśli o powrocie do projektowania domków. Dobrze płacą, robota jest ciekawa, spotyka się nieźle ześwirowanych ludzi i co najważniejsze, nie potrzeba uprawnień, nawet gdy się pracuje jako freelancer lub ma własne biuro.
ankam Napisano 14 Października 2007 Autor Zgłoś Napisano 14 Października 2007 dzieki wszystkim! pozdrawiam!
anituHa Napisano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2008 Hej architekci, budowlancy i inni Mam ukonczona Politechnikę ze stopniem magistra inżyniera i doświadczenie w miedzynarodowej firmie. Czy moglibyscie mi podpowiedziec, jakie dokumenty powinnam ze soba zabrac do USA zeby moc zrobic cos w stylu 'nostryfikacji dyplomu'. Z tego co sie zorientowalam to najpierw trzeba te przedmioty przepisac na ich odpowiedniki, potem cos do studiowac i wtedy moze dostanie sie 'bechelor' ? Po ukonczeniu uczelni dostalam dyplom i suplement (6 stron, w ktorych jest opisane jakie przedmioty po kolei studiowalam) - obie pozycje po polsku - czy powinnam to przetlumaczyc u tlumacza przysieglego? A moze moge sama? Czy w ogole na cos przyda mi sie index? :-/ Serdeczne dzieki z gory!
lacristo Napisano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2008 Chciałbym odświeżyć nieco ten temat i zapytac się jaka jest dzisiaj przyszłośc w zawodzie inżyniera budownictwa w USA , gdyż zamierzam właśnie zacząc studia w tym kierunku w polsce, czy ma znacznie że studiuje na studiach niestacjonarnych ? Czy może lepiej iść w kierunku elektrotechniki, aby potem myślec na wyjazdem do USA?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.