Skocz do zawartości

konto w banku amerykańskim czy jak??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
odniose sie do powyzszych slow, a mianowicie: ja w zeszle wakacje mialam konto w Bank of America i w momencie otwarcia konta nie posiadalam jescze SSN, a mimo to zalozylam konto przy czym po uzyskaniu SSN musialam go tylko przyslac wiec nie wiem czy to jest regula  w przypadku kazdego banku ze koniecznie trzeba miec SSN jesli chce sie otworzyc konto czy po prostu pani z Banku poszla mi "na reke" z tego wzgledu ze bylam w "dziurze zabitej dechami" i zbytnio nie mialam mozliwosci regularnego kursowania do miasta  :)  

Ja do dzis jestem szczesliwym posiadaczem konta w BOA, (fajny skrot :)) SSN donioslem po wakacjach jak aplikowalem o karte kredytowa.

W USA wiele spraw mozna zalatwic na tzw. slowo. Mowi sie ze sie cos doniesie, bo w koncu jak czlowiek mowi ze czeka na SSN to dlaczego mialby klamac :D

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Do otwarcia konta nie jest potrzebny SSN! Banki maja nakaz federalny sprawdzenia tozsamosci osoby, ktorej otwieraja konto! A SSN to tak naprawde nie tozsamosc, ale w sumie uzywany jest do wiekszosci spraw zwiazanych z ustaleniem tozwsamosci. Wystarczy prawko czy paszport. SSN to tylko for tax purposes.

Napisano

W moim przypadku przy sprawdzeniu SSN ( którego wymagali) - okazało się że jestem w czymś na kształt rejestru dłużników ( przypadkowy dług z poprzedniego wyjazdu= powiekszajacy sie debet ). Nie wiem czy jest to wymagane w każdym banku - ale raczej sprawdzają ... Musiałem oczywiście to wyrównać żeby móc otworzyć konto. Ale pewnie zależy to od danej placówki, bo mogą pójść na ręke. Co do Bank of America w AC - przed wyjazdem radzili nie zamykać kont-bo niby od tego roku nie będzie takie łatwe otwieranie kont przez studentów ( właśnie z powodu kart kredytowych i zaciąganych debetów), ile z tego okaże się prawdą - ciężko powiedzieć ...

Napisano

zawszy myślałem że, aby uzyskać kartę kredytową trzeba mieć stałe zarobki przez dłuższy okres.. więc sam nawet nie rozumiem kto przy zdrowych zmysłach dawałby studentom z innego kraju przebywających legalnie w stanach przez kilka miesięcy prawo do uzyskania karty kredytowej.. może chodzi o kartę debetową?

Napisano
Co do Bank of America w AC - przed wyjazdem radzili nie zamykać kont-bo niby od tego roku nie będzie takie łatwe otwieranie kont przez studentów ( właśnie z powodu kart kredytowych i zaciąganych debetów), ile z tego okaże się prawdą - ciężko powiedzieć ...

hehe a mi pani w AC radziła żeby zamknąć konto :)

ciekawa sprawa z tym zaciąganiem debetów, załóżmy, że ktoś nie ma już zamiaru wracać do USA, robi zakupy za które kasa jest ściągnięta z konta, na którym nie ma kasy, powstaje debet, od którego płacona jest kara i pewnie jakieś rosnące odsetki, no i tutaj pytanie w jaki sposób bank może ścigać taką osobę ?? Polski adres mają

Napisano

Właśnie w ten sposób zostałem tym " dłużnikiem". Przed samym wyjazdem robiłem wiele zakupów i myśląc że wszsytko juz uregulowane- zostawiłem około 10 $ . Po jakimś czasie już w PL sprawdzam konto okazało się że jest 50 $ na minusie ( dobrze ze to tylko buty były). Nie miałem jak tego spłacić więc zaczeli naliczać jakoś 20 $ na miesiąc. Po jakimś czasie zablokowali mi dostęp do tego konta . Wróciłem po 2 latach - do innego stanu i wtedy właśnie wyszedł ten mój dług . Na szczęście było to około 115 $ więc dało sie przeżyć. Gdybym nie chciał otworzyć konto lub załatwić inną sprawę która wymaga sprawdzenia mojej wiarygodności to nie byłoby w sumie żadnych konsekwencji - bo nawet mieli mój polski adres -ale nic nigdy nie przyszło ( oczywiście nie popieram zaciągania takich debetów :? ) . Wiadomo że mówimy o raczej niskich debetach- na większą sume i tak chyba te karty nie pozwolą, jednak jak każdy student zrobi jakiś mały debet - to już bank jest troche stratny..

A co do tego czy jest to karta debetowa czy kredytowa - w zależności od banku - czasem nie ma znaczącej róźnicy.

Napisano
czyli do otwarcia konta co mi będzie potrzebne? paszport, jakieś usd by od razu wpłacić i to wsio?

W zaleznosci od banku i placowki, bo kazdy oddzial tego samego banku, to jak inny bank :)

Minimum to ID ze zdjeciem + information about TAX ID.

Max to moga chciec:

- podstawowe ID ze zdjeciem (paszport, prawo jazdy, stanowe ID, military ID, government ID)

- information about tax id

- proof of address

- second ID (cos z podstawowych ID albo student id, employee ID, credit card, atm card, debit card).

Jak nie masz SSN/ITIN, to bank wypelni forme IRS i powiadomi IRS, ze nie musisz placic podatku od odsetek. Potrzebny jest wtedy twoj nr paszportu.

W wiekszosci ankow nie trzeba pierwszego depozytu. Wiekszosc zaslania sie tym, ze cos musi byc, ab karte czy czeki wyslac.

Napisano
W moim przypadku  przy sprawdzeniu SSN ( którego wymagali) - okazało się że jestem w czymś na kształt rejestru dłużników ( przypadkowy dług z poprzedniego wyjazdu= powiekszajacy sie debet ). Nie wiem czy jest to wymagane w każdym banku - ale raczej sprawdzają ... Musiałem oczywiście to wyrównać żeby móc otworzyć konto. Ale pewnie zależy to od danej placówki, bo mogą pójść na ręke. Co do Bank of America w AC - przed wyjazdem radzili nie zamykać kont-bo niby od tego roku nie będzie takie łatwe otwieranie kont przez studentów ( właśnie z powodu kart kredytowych i zaciąganych debetów), ile z tego okaże się prawdą - ciężko powiedzieć ...

Sprawdzili Cie w ChexSystems i tam miales debet z tytulu nieplaconych miesiecznych oplat za prowadzenie rachunku. Tylko, ze BoA nie sprawdza w ChexSystems...

W BoA najlatwiej zalozyc konto i karte kredytowa.

Napisano
zawszy myślałem że, aby uzyskać kartę kredytową trzeba mieć stałe zarobki przez dłuższy okres.. więc sam nawet nie rozumiem kto przy zdrowych zmysłach dawałby studentom z innego kraju przebywających legalnie w stanach przez kilka miesięcy prawo do uzyskania karty kredytowej.. może chodzi o kartę debetową?

Bo sprawdzaja credit score, a nie zaswiadczenie o zarobkach jak to w Polsce sie dalej w to bawia. A myslisz, ze daja zaraz pare tysiecy? Max to $200-$500. Dla banku zadna strata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...