gosc Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Obecnie studiuje w USA, jednak chce przerwac studia i nadal tu zostac legalnie. Moj chlopak ma zielona karte. Jakie byloby najlepsze rozwiazanie w naszym przypadku. (Nasz slub tez wchodzi w rachube). Z gory dziekuje za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Macie takie opcje: 1. Chłopak stara się o obywatelstwo i po ślubie i składa na Ciebie petycję. Razem z petycją wysyłacie do USCIS podanie o Adjustment Of Status. Dzięki temu cały czas do momentu przyznania GC jesteś w USA legalnie, po złożeniu odpowiednich papierów możesz pracować. GC dostaniesz po tzw. interview. Czas oczekiwania na interview jest różny i zależy od miejsca w którym się mieszka, z tego co wiem np. w Chicago czeka się obecnie jakieś 7 miesięcy, w NY około roku. 2. Bierzecie ślub i mąż składa na Ciebie petycję pomimo że nie ma jeszcze obywatelstwa. Nie możesz składać podania o Adjustment Of Status. Na GC będziesz czekała ok. 5 lat. Na podstawie samej złożonej petycji nie możesz w tym czasie przebywać w USA, chyba że utrzymasz cały czas legalny status np. studencki czy pracowniczy. Jeżeli udowodnią nielegalny pobyt lub pracę możesz nie dostać GC. Prawo imigracyjne w takich wypadkach chroni tylko małżonków obywateli oraz ich nieletnie dzieci i rodziców (dodatkowo tylko tych przebywających na terenie USA). Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosc Posted May 1, 2007 Author Report Share Posted May 1, 2007 Dziekuje za odpowiedz. O tym wiedzielismy, ale mielismy nadzieje ze moze jest jeszcze jakas inna opcja. Ale mam jeszcze takie pytanko. Gdybysmy wzieli slub teraz, i ja zostalabym nielegalnie, a dopiero po otrzymainu obywatelstwa, moj chlopak zlozylby petycje na mnie, to czy moglabym potem dostac zielona karte? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Gdybysmy wzieli slub teraz, i ja zostalabym nielegalnie, a dopiero po otrzymainu obywatelstwa, moj chlopak zlozylby petycje na mnie, to czy moglabym potem dostac zielona karte? Obecnie tak. Jak będzie za parę lat - nie wiadomo. Prawo imigracyjne wciąż się zmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 gosc ale musisz wiedziec o tym ze otrzymaniem obywatelstwa to nie jest tak prosto,nalezy sprostac pewnym wymaganiom i jesli Twoj chlopak bedzie sie kwalifikowac to je dostanie. tutaj mozesz o tym przeczytac: http://www.prawoimigracyjneusa.com/obywatelstwo.htm dodam do tego ze wystarczy ze sie nie zarejestrowal jako poborowy w USA i moze miec trudnosci z dostaniem obywatelstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.