Skocz do zawartości

Koniec ważności paszportu, a pozostanie w USA ??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Może ktoś mi będzie mógł rozwiać wątpliwości.

Kończy mi się ważność paszportu w maju 2008r., a po worku lato 2007 chcę pozostać dalej w stanach (z J1 na M1) . Czy muszę wrócić do Pl i zmienić paszport na aktualny, czy można to zrobić tam na miejscu - w ambasadzie polskiej, lub jakoś inaczej ?

Dzięki za info.

Napisano

Jak mozesz to wyrob sobie paszport teraz a jesli sie nie da to bedziesz musial w USA wymienic paszport na nowy a tam mozesz czekac z 2-3 miesiace na nowy paszport plus oplaty sa wyzsze.

Napisano

mozna zrobic w usa ale czeka sie do 6 miesiecy na nowy wiec upewnij sie ze dostarczysz wniosek o nowy paszport na okolo 6 miesiecy przed wygasnieciem starego. oplaty duzo wieksze niz w polsce obecnie 126 $ +16$ za przeslanie nowego na adres domowy (w polsce tylko 100zl o ile pamietam) no i jeszcze jedno utrudnienie, musisz osobiscie stawic sie w konsulacie aby oddac wniosek, nie mozna przesylac poczta, co czasem utrudnia sprawe jak sie mieszka w stanie gdzie konsulatu lub ambasady nie ma. wiem z doswiadczenia. ja na twoim miejscu wyrobilabym sobie w polsce jesli masz taka mozliwosc.

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...