grapefruit Napisano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2007 Witam Mam pytanko, Czy sponsorem zielonej karty musi być członek rodziny lub pracodawca ??? Czy moze być to na przykład znajomy lub przyjaciółka ?? Z góry dziekuje za poświęcony mi czas
karina Napisano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2007 Sponsorem moze byc: 1. pracodawca 2. czlonek rodziny: matka/ojciec => jesli maja green card (a ty jestes kawalerem/panna) badz obywatelstwo (w tym przypadku aplikant moze byc stanu wolnego badz zamezna/zonaty); rodzenstwo - jesli sa obywatelami USA; syn/corka (jesli ma obywatelstwo USA); maz/zona (jesli ma green card badz obywatelstwo) 3. sam mozesz sie sponsorowac (przez inwestycje badz przez wybitne zdolnosci tzw. EB-1) Ani przyjaciolka ani dalsza rodzina (kuzyn, wujek, dziadek itd.) nie moga zlozyc petycji o sponsorowanie, chyba, ze maja swoja firme, przez ktora beda sponsorowac.
kamil27 Napisano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2007 mam kolege który prowadzi kilka sklepów, czy on mógłby mnie zacząć sponsorować? jakie warunki musi spełniać i jak by to wyglądało?
oregon Napisano 10 Maja 2008 Zgłoś Napisano 10 Maja 2008 Karina, napisalas w tym watku, ze mozna sie samemu sponsorowac przez inwestycje lub EB-1. A czy moze mialas taki przypadek lub widzisz mozliwosc sponsorowania sie na EB-2 (jako wlasciciel i jednoczesnie pracodawca) w czasie pobytu na wizie E-2? To by ograniczylo wymog zatrudnienia na pelen etat 10 osob w US (zapewne w ciagu pierwszych 2 lat) przy sponsorowaniu sie przez inwestycje. Z gory dziekuje za pomoc! Pozdr
ewa k Napisano 13 Maja 2008 Zgłoś Napisano 13 Maja 2008 Czesc dziewczyny!! Mam takie pytanie ,czekam na pozwolenie na prace i na GC,ale jakos ciagnie sie dlugo . i tu moje pytanie ,czy w jakims banku moge zalozyc konto i przeslac swoje dolary tu do Stanow (JESTEM W USA), Bylam w bank of america i powiedzano mi ,ze dopiero jak dostane numer socjalny,ale moze inne banki nie wymagaja tego? drugie pytanie ,czy moge otworzyc jakas dzialalnosc bez pozwolenia na prace?,oczywiscie nie zatrudniajac sie ?
Agula Napisano 13 Maja 2008 Zgłoś Napisano 13 Maja 2008 Przeslac na pewno mozesz ale jak to jest to nie wiem dokladnie. WAMU nie wymaga SS. Przynajmniej ja u nich zakladalam nie posiadajac takowego.
Agula Napisano 13 Maja 2008 Zgłoś Napisano 13 Maja 2008 Mialam tam konto za krotko by cokolwiek powiedziec. Pozniej przenioslam do mniejszego, regionalnego banku w ktorym maz ma konto. Jak juz bedziesz otwierala to pamietaj, ze za konto oszczednosciowe (savings) pobieraja oplaty.
Jackie Napisano 13 Maja 2008 Zgłoś Napisano 13 Maja 2008 No to ja namieszam trochę Też mam konto w WaMu i musiałam mieć SSN gdy je zakładałam.
Gucio Napisano 14 Maja 2008 Zgłoś Napisano 14 Maja 2008 Z ta dzialalnoscia gospodarcza to chyba mozna, bo znalem kilka osob ktore prowadzily firmy nie majac nawet uregulowanego statusu. Oczywiscie jednym sie udaje a drugim nie. Nie mam pojecia jakie dokumenty sa wymagane przy zalozeniu takiej firmy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.