goska291 Posted November 20, 2007 Report Posted November 20, 2007 Z okazji tego swieta (amerykanskiego) zycze wszystkim forumowiczom spelnia marzen i aby wszyscy mogli otrzymac satysfakcjonujace i pozytywne odpowiedzi na swoje pytania. Mam nadzieje, ze nastepne swieta indyka spedzimy w lepszych humorach. Szczegolne zyczenia naleza sie Karinie, ktora swoimi poradami sprowadzala nas na prosta. Dziekuje.
Jackie Posted November 21, 2007 Report Posted November 21, 2007 Przede wszystkim smacznego Nie wiem jak inni, ale ja sie przekonałam do pumpkin pie
ewa k Posted November 21, 2007 Report Posted November 21, 2007 smacznego zycze witam, chce zrobic indyka ,po raz pierwszy -moze jakis przepis ,moze byc nawet trudny ,lubie wyzwania
Jackie Posted November 21, 2007 Report Posted November 21, 2007 Ja na robiłam wg. tego przepisu i wyszedł b. dobry http://allrecipes.com/Recipe/Homestyle-Tur...y-2/Detail.aspx Jest tam masa innych przepisów, do wyboru do koloru. Zamiast seasoning salt użyłam zwykłej soli, ale bardzo mało, bo namoczyłam na noc indyka w roztworze soli i cukru. Bierzesz tyle wody by przykryła w pojemniku indyka i dodajesz tyle soli żeby przypominała w smaku wodę morską, i tyle cukru by słodycz leciutko przebijała się przez smak soli. Dzięki moczeniu mięso po upieczeniu jest soczyste. Polecam bo naprawdę jest różnica! Jeśli nigdy wcześniej nie robiłaś indyka to wiedz że piecze się kilka godzin. Tu jest tabelka http://allrecipes.com/HowTo/Turkey-Cooking...ide/Detail.aspx Bardzo przydatny jest termometr, bo wiesz na 100% kiedy ptaszek jest już upieczony w środku. Jest do kupienia choćby w Targecie http://tinyurl.com/2sfhu9 Po wyjęciu z piekarnika odstaw indyka na pół godziny i nakryj go na ten czas folią aluminiową. Soki ładnie się rozejdą po mięsie no i bestia trochę ostygnie. Nie wiem ile osób będzie u ciebie na obiedzie, ale jeśli mniej niż 6 to kup jak najmniejszego indyka. Inaczej będziecie jeść kanapki z indykiem do Bożego Narodzenia
ewa k Posted November 21, 2007 Report Posted November 21, 2007 A moze by tak zalozyc watek kulinarny? dzieki Jacke,za wskazowki na pewno skorzystam ,a wlasciwie juz korzystam z przepisu.Kupilam juz worek do pieczenia .Ten pomysl z watkiem kunilarnym to dobry pomysl jak dla mnie Jestem tu od nie dawna i gubie sie troche w korzystaniu z dobrodziejstw w sklepie jakie mozna kupic .
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.