Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku

Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hm, ironia czy serio mówisz? :( Na pudełku tego serka jest przepis na sernik, zrobiłam i niestety wylądował w koszu - nie szło tego jeść :rolleyes:

Leniwcom polecam gotowe serniki firmy Sara Lee. Żadne mecyje ale ujdą.

Serek Philadelphia użyłam raz w zastępstwie zwykłego białego sera do pierogów ruskich. Były całkiem przyzwoite w smaku, choć naturalnie był to tylko erzatz prawdziwych ruskich :) Do farszu trzeba wówczas dodać jajko, żeby się podczas gotowania pierogów nie zamienił w ciapkę.

Wracając do sernika, przestałam już całkiem robić własny kruchy spód. Amerykański sposób na spód z tzw. graham crackers bardzo przypadł mi do gustu. Mniej przy nim roboty a jest bardzo smaczny.

• 2 tygodnie później...

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Clam Chowder -

małze można zastąpić rybą lub kukurydzą efekt za każdym razem dobry. Jest też wersja z mięsem homara, ale koszty kupna homara w Polsce raczej zniechęcają więc nie będę się w to zagłębiał

Składniki:

ziemniaki

cebule

małże (lub ryba,kukurydza)

kostka rosołowa (najlepiej rosół rybny, chociaż jak zrobiłem ze zwykłym też było dobrze)

half&half, można też użyć mleka i na koniec dorobić śmietaną jak nie ma half and half

masło

mąka

pieprz grubo mielony

pieprz biały, sól

suszona pietruszka(listki)

1 obieramy ziemniaki i kroimy w malutka kostkę. Potem wrzucamy do wysokiego garnka - powiedzmy 1/3 garnka ziemniakow żeby było. Potem siekamy cebulę na drobno (ilosc cebuli = 1/4 lub 1/5 ilosci ziemniakow). Wsypujemy cebule do garnka i zalewamy woda kilka mm powyzej poziomu warzyw. Solimy pieprzymy grubo zmielonym pieprzem i gotujemy aby ziemniaki były miękkie.

2 wrzucamy małże posiekane w miarę drobno (jak kto lubi. malzy niech bedzie polowa ziemniakow, moze ciut mniej) wrzucamy kostkę rosołową 1 mały garnek 2 duży garnek. Jeżeli małże są surowe gotujemy 2-3 minuty, jeśli są ugotowane od razu wlewamy mleko prawie do pełna(zostawic troche miejsca zeby nie kipialo), sypiemy pieprzu i czekamy az sie zagotuje.

3 w miedzyczasie rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką (mały garnek pół szklanki mąki) i robimy maślaną ciapkę, nie powinna być zbyt żadka, ale tez nie przesadzajmy z mąką.

4 jak zupa się zagotuje wsypujemy pietruszki drobno pokruszonej, zeby w zupie plywaly ladne zielone platki (lyzka pietruszki na maly garnek) i zageszczamy śmietaną i maślaną papką. Zupa powinna być gęsta, ale też uważajmy z maślaną ciapką, bo jak zupa stygnie to bardziej gęstnieje. Dodajemy powoli dokladnie mieszając. W razie jak nam zupa za bardzo zgestnieje bez obaw dolewamy mleka do uzyskania zadanej konsystencji

i smacznego

Napisano

Z nieba mi spadłeś z tym przepisem, od dawna szukałam SPRAWDZONEGO przepisu na clam chowder :)

Od jutra zabieram się za przyrządzanie tradycyjnych amerykańskich potraw świątecznych (na próbę), będę na bieżąco zdawać relacje. Zacznę chyba od eggnog i szynki w glazurze.

Napisano

Hehe miło mi :-) ciężko mi było określić ilości gdyż ja gotowałem około 20 litrów zupy na raz i określenie wiadro ziemniaków pokrojonych w kostkę byłoby nie na miejscu. Ale polecam eksperymentować, różne proporcje niewiele wpływają na smak zupy, jedyne co radzę to nie przesadzać z pieprzem i z masłem. Jest też możliwość na zagęszczanie zupy serem, zamiast maślaną mąką, ale sam nigdy nie próbowałem.

• 4 miesiące później...
Napisano

Witam serdecznie!!!

Ja w USA jestem dopiero od kilku miesiecy i tez mam ten problem z wyborem produktow. Cale szczescie mam blisko polski sklep i po bialy ser tam wlasnie pedze.

Wczesniej zakupilam bialy serek w sklepie ale pozniej okazalo sie,ze w smaku bardziej przypominal bryndze i wyladowal w koszu na smieci.

Ale nie o tym chcialam... Bedac jeszcze w Polsce kupowalam "Kolekcje Dobrej Kuchni". Nazbieralo sie tego sporo i oczywiscie wyjezdzajac nie moglam zabrac ze soba. Wczesniej wiec zeskanowalam wiekszosc i teraz mam wszystkie przepisy na komputerze. Ponadto posiadam wiele wlasnych przepisow na rozne potrawy, ciasta i torty. Pyszne i sprawdzone. Dla wszystkich chetnych - przesle mailem. Prosze o podanie adresu email na prywatna wiadomosc.

Pozdrawiam.

Napisano
Hm, ironia czy serio mówisz? B) Na pudełku tego serka jest przepis na sernik, zrobiłam i niestety wylądował w koszu - nie szło tego jeść :D

Leniwcom polecam gotowe serniki firmy Sara Lee. Żadne mecyje ale ujdą.

Serek Philadelphia użyłam raz w zastępstwie zwykłego białego sera do pierogów ruskich. Były całkiem przyzwoite w smaku, choć naturalnie był to tylko erzatz prawdziwych ruskich :) Do farszu trzeba wówczas dodać jajko, żeby się podczas gotowania pierogów nie zamienił w ciapkę.

Wracając do sernika, przestałam już całkiem robić własny kruchy spód. Amerykański sposób na spód z tzw. graham crackers bardzo przypadł mi do gustu. Mniej przy nim roboty a jest bardzo smaczny.

Serio? Ja znam dobry przepis na amerykanski sernik z Philadelphia cheese. Nigdy nie probowalam tego przepisu na pudelku ale ten co robie jest sprawdzony i przez wiele lat robiony :) Dodam tylko ze jest to sernik na zimno z owocami a nie taki tradycyjny sernik pieczony. Nie wiem jak sprawdza sie Philadelphia cheese w tradycyjnym serniku.

Co do graham crackers tez bardzo lubie ten pomysl na spod. Zaoszczedza duzo pracy i zawsze wychodzi smaczny!

Napisano

Podaj proszę przepis. Jestem leniwa i wolę kupić gotowy ser niż robić go sama, ew. kupować twaróg i mielić czy przecierać przez sito. Niestety, jeszcze nie udało mi się znaleźć cream cheese bez soli.

Napisano

A czy w Polsce można dostać odpowiednik graham crackers???

Napisano
Podaj proszę przepis. Jestem leniwa i wolę kupić gotowy ser niż robić go sama, ew. kupować twaróg i mielić czy przecierać przez sito. Niestety, jeszcze nie udało mi się znaleźć cream cheese bez soli.

Przepis na SERNIK NIEPIECZONY

Skladniki:

1/2-3/4 laski masla nie solonego

4 serki Philadelphia cream cheese po 8 oz kazdy

1 szklanka cukru pudru

4 jajka

3 lyzki kakao

rodzynki

'canned fruit filling'- ja najbardziej lubie 'cherry' ale moga byc dowolne wedlug upodobania

paczka okraglych biszkoptow 'Vanilla Wafers'

okolo 1/2 zaparzonej mocnej kawy (moze byc z odrobina aromatu lub jakiegos alkoholu)

Wykonanie:

Maslo uciera sie mikserem z cukrem. Dodaje zoltka, potem serki. Caly czas miksujemy do jednolitej masy. Dodac ze 2 bialka (uprzednio ubite na sztywno) i dokladnie wymieszac. Przygotowana mase serowa podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac kakao i rodzynki do drugiej nic nie dodajemy.

Dno tortownicy wyklad sie folia aluminowa a na to warstwa biszkoptow namaczanych w zaparzonej kawie. Na biszkopty kladziemy warszwte kakaowa, potem znowu warszta biszkoptow namaczanych w kawie. Na to warstwa biala. Wlozyc do lodowki na kilka godzin. Mase owocowa kladzie sie na wierzch przed podaniem.

Smacznego :)

Napisano

Peaceania, brzmi smacznie, wypróbuję w weekend :)

Martka, myślę że nadadzą się zwykłe herbatniki. Trzeba je pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem, tak żeby efekt końcowy przypominał płatki owsiane. Wkładamy do tortownicy i ugniatamy łyżką. Uważaj z ilością masła, zbyt dużo powoduje, że spód pozostawia warstwę tłuszczu na podniebieniu.

Niedawno zrobiłam spód z ciastek czekoladowych i sernik był super :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...