Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku


Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hm, ironia czy serio mówisz? :( Na pudełku tego serka jest przepis na sernik, zrobiłam i niestety wylądował w koszu - nie szło tego jeść :rolleyes:

Leniwcom polecam gotowe serniki firmy Sara Lee. Żadne mecyje ale ujdą.

Serek Philadelphia użyłam raz w zastępstwie zwykłego białego sera do pierogów ruskich. Były całkiem przyzwoite w smaku, choć naturalnie był to tylko erzatz prawdziwych ruskich :) Do farszu trzeba wówczas dodać jajko, żeby się podczas gotowania pierogów nie zamienił w ciapkę.

Wracając do sernika, przestałam już całkiem robić własny kruchy spód. Amerykański sposób na spód z tzw. graham crackers bardzo przypadł mi do gustu. Mniej przy nim roboty a jest bardzo smaczny.

  • 2 tygodnie później...

  • Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Clam Chowder -

małze można zastąpić rybą lub kukurydzą efekt za każdym razem dobry. Jest też wersja z mięsem homara, ale koszty kupna homara w Polsce raczej zniechęcają więc nie będę się w to zagłębiał

Składniki:

ziemniaki

cebule

małże (lub ryba,kukurydza)

kostka rosołowa (najlepiej rosół rybny, chociaż jak zrobiłem ze zwykłym też było dobrze)

half&half, można też użyć mleka i na koniec dorobić śmietaną jak nie ma half and half

masło

mąka

pieprz grubo mielony

pieprz biały, sól

suszona pietruszka(listki)

1 obieramy ziemniaki i kroimy w malutka kostkę. Potem wrzucamy do wysokiego garnka - powiedzmy 1/3 garnka ziemniakow żeby było. Potem siekamy cebulę na drobno (ilosc cebuli = 1/4 lub 1/5 ilosci ziemniakow). Wsypujemy cebule do garnka i zalewamy woda kilka mm powyzej poziomu warzyw. Solimy pieprzymy grubo zmielonym pieprzem i gotujemy aby ziemniaki były miękkie.

2 wrzucamy małże posiekane w miarę drobno (jak kto lubi. malzy niech bedzie polowa ziemniakow, moze ciut mniej) wrzucamy kostkę rosołową 1 mały garnek 2 duży garnek. Jeżeli małże są surowe gotujemy 2-3 minuty, jeśli są ugotowane od razu wlewamy mleko prawie do pełna(zostawic troche miejsca zeby nie kipialo), sypiemy pieprzu i czekamy az sie zagotuje.

3 w miedzyczasie rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką (mały garnek pół szklanki mąki) i robimy maślaną ciapkę, nie powinna być zbyt żadka, ale tez nie przesadzajmy z mąką.

4 jak zupa się zagotuje wsypujemy pietruszki drobno pokruszonej, zeby w zupie plywaly ladne zielone platki (lyzka pietruszki na maly garnek) i zageszczamy śmietaną i maślaną papką. Zupa powinna być gęsta, ale też uważajmy z maślaną ciapką, bo jak zupa stygnie to bardziej gęstnieje. Dodajemy powoli dokladnie mieszając. W razie jak nam zupa za bardzo zgestnieje bez obaw dolewamy mleka do uzyskania zadanej konsystencji

i smacznego

Napisano

Z nieba mi spadłeś z tym przepisem, od dawna szukałam SPRAWDZONEGO przepisu na clam chowder :)

Od jutra zabieram się za przyrządzanie tradycyjnych amerykańskich potraw świątecznych (na próbę), będę na bieżąco zdawać relacje. Zacznę chyba od eggnog i szynki w glazurze.

Napisano

Hehe miło mi :-) ciężko mi było określić ilości gdyż ja gotowałem około 20 litrów zupy na raz i określenie wiadro ziemniaków pokrojonych w kostkę byłoby nie na miejscu. Ale polecam eksperymentować, różne proporcje niewiele wpływają na smak zupy, jedyne co radzę to nie przesadzać z pieprzem i z masłem. Jest też możliwość na zagęszczanie zupy serem, zamiast maślaną mąką, ale sam nigdy nie próbowałem.

  • 4 miesiące później...
Napisano

Witam serdecznie!!!

Ja w USA jestem dopiero od kilku miesiecy i tez mam ten problem z wyborem produktow. Cale szczescie mam blisko polski sklep i po bialy ser tam wlasnie pedze.

Wczesniej zakupilam bialy serek w sklepie ale pozniej okazalo sie,ze w smaku bardziej przypominal bryndze i wyladowal w koszu na smieci.

Ale nie o tym chcialam... Bedac jeszcze w Polsce kupowalam "Kolekcje Dobrej Kuchni". Nazbieralo sie tego sporo i oczywiscie wyjezdzajac nie moglam zabrac ze soba. Wczesniej wiec zeskanowalam wiekszosc i teraz mam wszystkie przepisy na komputerze. Ponadto posiadam wiele wlasnych przepisow na rozne potrawy, ciasta i torty. Pyszne i sprawdzone. Dla wszystkich chetnych - przesle mailem. Prosze o podanie adresu email na prywatna wiadomosc.

Pozdrawiam.

Napisano
Hm, ironia czy serio mówisz? B) Na pudełku tego serka jest przepis na sernik, zrobiłam i niestety wylądował w koszu - nie szło tego jeść :D

Leniwcom polecam gotowe serniki firmy Sara Lee. Żadne mecyje ale ujdą.

Serek Philadelphia użyłam raz w zastępstwie zwykłego białego sera do pierogów ruskich. Były całkiem przyzwoite w smaku, choć naturalnie był to tylko erzatz prawdziwych ruskich :) Do farszu trzeba wówczas dodać jajko, żeby się podczas gotowania pierogów nie zamienił w ciapkę.

Wracając do sernika, przestałam już całkiem robić własny kruchy spód. Amerykański sposób na spód z tzw. graham crackers bardzo przypadł mi do gustu. Mniej przy nim roboty a jest bardzo smaczny.

Serio? Ja znam dobry przepis na amerykanski sernik z Philadelphia cheese. Nigdy nie probowalam tego przepisu na pudelku ale ten co robie jest sprawdzony i przez wiele lat robiony :) Dodam tylko ze jest to sernik na zimno z owocami a nie taki tradycyjny sernik pieczony. Nie wiem jak sprawdza sie Philadelphia cheese w tradycyjnym serniku.

Co do graham crackers tez bardzo lubie ten pomysl na spod. Zaoszczedza duzo pracy i zawsze wychodzi smaczny!

Napisano

Podaj proszę przepis. Jestem leniwa i wolę kupić gotowy ser niż robić go sama, ew. kupować twaróg i mielić czy przecierać przez sito. Niestety, jeszcze nie udało mi się znaleźć cream cheese bez soli.

Napisano

Wracając do sernika, przestałam już całkiem robić własny kruchy spód. Amerykański sposób na spód z tzw. graham crackers bardzo przypadł mi do gustu. Mniej przy nim roboty a jest bardzo smaczny.

A czy w Polsce można dostać odpowiednik graham crackers???

Napisano
Podaj proszę przepis. Jestem leniwa i wolę kupić gotowy ser niż robić go sama, ew. kupować twaróg i mielić czy przecierać przez sito. Niestety, jeszcze nie udało mi się znaleźć cream cheese bez soli.

Przepis na SERNIK NIEPIECZONY

Skladniki:

1/2-3/4 laski masla nie solonego

4 serki Philadelphia cream cheese po 8 oz kazdy

1 szklanka cukru pudru

4 jajka

3 lyzki kakao

rodzynki

'canned fruit filling'- ja najbardziej lubie 'cherry' ale moga byc dowolne wedlug upodobania

paczka okraglych biszkoptow 'Vanilla Wafers'

okolo 1/2 zaparzonej mocnej kawy (moze byc z odrobina aromatu lub jakiegos alkoholu)

Wykonanie:

Maslo uciera sie mikserem z cukrem. Dodaje zoltka, potem serki. Caly czas miksujemy do jednolitej masy. Dodac ze 2 bialka (uprzednio ubite na sztywno) i dokladnie wymieszac. Przygotowana mase serowa podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac kakao i rodzynki do drugiej nic nie dodajemy.

Dno tortownicy wyklad sie folia aluminowa a na to warstwa biszkoptow namaczanych w zaparzonej kawie. Na biszkopty kladziemy warszwte kakaowa, potem znowu warszta biszkoptow namaczanych w kawie. Na to warstwa biala. Wlozyc do lodowki na kilka godzin. Mase owocowa kladzie sie na wierzch przed podaniem.

Smacznego :)

Napisano

Peaceania, brzmi smacznie, wypróbuję w weekend :)

Martka, myślę że nadadzą się zwykłe herbatniki. Trzeba je pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem, tak żeby efekt końcowy przypominał płatki owsiane. Wkładamy do tortownicy i ugniatamy łyżką. Uważaj z ilością masła, zbyt dużo powoduje, że spód pozostawia warstwę tłuszczu na podniebieniu.

Niedawno zrobiłam spód z ciastek czekoladowych i sernik był super :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...