Jackie Napisano 26 Listopada 2007 Autor Zgłoś Napisano 26 Listopada 2007 Hm, ironia czy serio mówisz? Na pudełku tego serka jest przepis na sernik, zrobiłam i niestety wylądował w koszu - nie szło tego jeść Leniwcom polecam gotowe serniki firmy Sara Lee. Żadne mecyje ale ujdą. Serek Philadelphia użyłam raz w zastępstwie zwykłego białego sera do pierogów ruskich. Były całkiem przyzwoite w smaku, choć naturalnie był to tylko erzatz prawdziwych ruskich Do farszu trzeba wówczas dodać jajko, żeby się podczas gotowania pierogów nie zamienił w ciapkę. Wracając do sernika, przestałam już całkiem robić własny kruchy spód. Amerykański sposób na spód z tzw. graham crackers bardzo przypadł mi do gustu. Mniej przy nim roboty a jest bardzo smaczny.
sirrocky Napisano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2007 Clam Chowder - małze można zastąpić rybą lub kukurydzą efekt za każdym razem dobry. Jest też wersja z mięsem homara, ale koszty kupna homara w Polsce raczej zniechęcają więc nie będę się w to zagłębiał Składniki: ziemniaki cebule małże (lub ryba,kukurydza) kostka rosołowa (najlepiej rosół rybny, chociaż jak zrobiłem ze zwykłym też było dobrze) half&half, można też użyć mleka i na koniec dorobić śmietaną jak nie ma half and half masło mąka pieprz grubo mielony pieprz biały, sól suszona pietruszka(listki) 1 obieramy ziemniaki i kroimy w malutka kostkę. Potem wrzucamy do wysokiego garnka - powiedzmy 1/3 garnka ziemniakow żeby było. Potem siekamy cebulę na drobno (ilosc cebuli = 1/4 lub 1/5 ilosci ziemniakow). Wsypujemy cebule do garnka i zalewamy woda kilka mm powyzej poziomu warzyw. Solimy pieprzymy grubo zmielonym pieprzem i gotujemy aby ziemniaki były miękkie. 2 wrzucamy małże posiekane w miarę drobno (jak kto lubi. malzy niech bedzie polowa ziemniakow, moze ciut mniej) wrzucamy kostkę rosołową 1 mały garnek 2 duży garnek. Jeżeli małże są surowe gotujemy 2-3 minuty, jeśli są ugotowane od razu wlewamy mleko prawie do pełna(zostawic troche miejsca zeby nie kipialo), sypiemy pieprzu i czekamy az sie zagotuje. 3 w miedzyczasie rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką (mały garnek pół szklanki mąki) i robimy maślaną ciapkę, nie powinna być zbyt żadka, ale tez nie przesadzajmy z mąką. 4 jak zupa się zagotuje wsypujemy pietruszki drobno pokruszonej, zeby w zupie plywaly ladne zielone platki (lyzka pietruszki na maly garnek) i zageszczamy śmietaną i maślaną papką. Zupa powinna być gęsta, ale też uważajmy z maślaną ciapką, bo jak zupa stygnie to bardziej gęstnieje. Dodajemy powoli dokladnie mieszając. W razie jak nam zupa za bardzo zgestnieje bez obaw dolewamy mleka do uzyskania zadanej konsystencji i smacznego
Jackie Napisano 4 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2007 Z nieba mi spadłeś z tym przepisem, od dawna szukałam SPRAWDZONEGO przepisu na clam chowder Od jutra zabieram się za przyrządzanie tradycyjnych amerykańskich potraw świątecznych (na próbę), będę na bieżąco zdawać relacje. Zacznę chyba od eggnog i szynki w glazurze.
sirrocky Napisano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2007 Hehe miło mi :-) ciężko mi było określić ilości gdyż ja gotowałem około 20 litrów zupy na raz i określenie wiadro ziemniaków pokrojonych w kostkę byłoby nie na miejscu. Ale polecam eksperymentować, różne proporcje niewiele wpływają na smak zupy, jedyne co radzę to nie przesadzać z pieprzem i z masłem. Jest też możliwość na zagęszczanie zupy serem, zamiast maślaną mąką, ale sam nigdy nie próbowałem.
szelmagda Napisano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam serdecznie!!! Ja w USA jestem dopiero od kilku miesiecy i tez mam ten problem z wyborem produktow. Cale szczescie mam blisko polski sklep i po bialy ser tam wlasnie pedze. Wczesniej zakupilam bialy serek w sklepie ale pozniej okazalo sie,ze w smaku bardziej przypominal bryndze i wyladowal w koszu na smieci. Ale nie o tym chcialam... Bedac jeszcze w Polsce kupowalam "Kolekcje Dobrej Kuchni". Nazbieralo sie tego sporo i oczywiscie wyjezdzajac nie moglam zabrac ze soba. Wczesniej wiec zeskanowalam wiekszosc i teraz mam wszystkie przepisy na komputerze. Ponadto posiadam wiele wlasnych przepisow na rozne potrawy, ciasta i torty. Pyszne i sprawdzone. Dla wszystkich chetnych - przesle mailem. Prosze o podanie adresu email na prywatna wiadomosc. Pozdrawiam.
peaceania Napisano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2008 Hm, ironia czy serio mówisz? Na pudełku tego serka jest przepis na sernik, zrobiłam i niestety wylądował w koszu - nie szło tego jeść Leniwcom polecam gotowe serniki firmy Sara Lee. Żadne mecyje ale ujdą. Serek Philadelphia użyłam raz w zastępstwie zwykłego białego sera do pierogów ruskich. Były całkiem przyzwoite w smaku, choć naturalnie był to tylko erzatz prawdziwych ruskich Do farszu trzeba wówczas dodać jajko, żeby się podczas gotowania pierogów nie zamienił w ciapkę. Wracając do sernika, przestałam już całkiem robić własny kruchy spód. Amerykański sposób na spód z tzw. graham crackers bardzo przypadł mi do gustu. Mniej przy nim roboty a jest bardzo smaczny. Serio? Ja znam dobry przepis na amerykanski sernik z Philadelphia cheese. Nigdy nie probowalam tego przepisu na pudelku ale ten co robie jest sprawdzony i przez wiele lat robiony Dodam tylko ze jest to sernik na zimno z owocami a nie taki tradycyjny sernik pieczony. Nie wiem jak sprawdza sie Philadelphia cheese w tradycyjnym serniku. Co do graham crackers tez bardzo lubie ten pomysl na spod. Zaoszczedza duzo pracy i zawsze wychodzi smaczny!
Jackie Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2008 Podaj proszę przepis. Jestem leniwa i wolę kupić gotowy ser niż robić go sama, ew. kupować twaróg i mielić czy przecierać przez sito. Niestety, jeszcze nie udało mi się znaleźć cream cheese bez soli.
martka Napisano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2008 Wracając do sernika, przestałam już całkiem robić własny kruchy spód. Amerykański sposób na spód z tzw. graham crackers bardzo przypadł mi do gustu. Mniej przy nim roboty a jest bardzo smaczny. A czy w Polsce można dostać odpowiednik graham crackers???
peaceania Napisano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2008 Podaj proszę przepis. Jestem leniwa i wolę kupić gotowy ser niż robić go sama, ew. kupować twaróg i mielić czy przecierać przez sito. Niestety, jeszcze nie udało mi się znaleźć cream cheese bez soli. Przepis na SERNIK NIEPIECZONY Skladniki: 1/2-3/4 laski masla nie solonego 4 serki Philadelphia cream cheese po 8 oz kazdy 1 szklanka cukru pudru 4 jajka 3 lyzki kakao rodzynki 'canned fruit filling'- ja najbardziej lubie 'cherry' ale moga byc dowolne wedlug upodobania paczka okraglych biszkoptow 'Vanilla Wafers' okolo 1/2 zaparzonej mocnej kawy (moze byc z odrobina aromatu lub jakiegos alkoholu) Wykonanie: Maslo uciera sie mikserem z cukrem. Dodaje zoltka, potem serki. Caly czas miksujemy do jednolitej masy. Dodac ze 2 bialka (uprzednio ubite na sztywno) i dokladnie wymieszac. Przygotowana mase serowa podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac kakao i rodzynki do drugiej nic nie dodajemy. Dno tortownicy wyklad sie folia aluminowa a na to warstwa biszkoptow namaczanych w zaparzonej kawie. Na biszkopty kladziemy warszwte kakaowa, potem znowu warszta biszkoptow namaczanych w kawie. Na to warstwa biala. Wlozyc do lodowki na kilka godzin. Mase owocowa kladzie sie na wierzch przed podaniem. Smacznego
Jackie Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2008 Peaceania, brzmi smacznie, wypróbuję w weekend Martka, myślę że nadadzą się zwykłe herbatniki. Trzeba je pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem, tak żeby efekt końcowy przypominał płatki owsiane. Wkładamy do tortownicy i ugniatamy łyżką. Uważaj z ilością masła, zbyt dużo powoduje, że spód pozostawia warstwę tłuszczu na podniebieniu. Niedawno zrobiłam spód z ciastek czekoladowych i sernik był super
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.