Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku


Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A co u Was w menu na Thanksgiving? ;)

indyk sie piecze z nadzieniem : suchy chleb, jablka i kielbasa sniadaniowa, a jako dodatki cheesy potatoes, green been casserole i cranberry sauce, a na deser odwracana tarta jablkowa tatin.

Co do chleba, to ja tez planuje na impreze swiateczna typu potlack zaprezentowac moj wlasny wypiek:)

  • Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Green been casserole - boże, jakie to jest dobre! Jeszcze sweet potato casserole z marshmallows na wierzchu.

Akurat na Thanksgiving to jedzenie jest tutaj pyszne. My obchodzimy po raz pierwszy we własnym mieszkaniu, bez teściów, i bardzo fajny dzień mieliśmy, do tego obżarłem się jak świnia.

Napisano

Andyopole...tym chlebkiem, to mi zaimponowałęś.. ;)

OMG. Z racji wieku to jeszcze tylko chlebem moge poszpanowac przed mlodymi dziewczynami..

A rak w ogole za godzine wychodze na "indyka" do przyjaciol. Ona Amerykanka wiec ciekaw jestem menu. Niestety kucharka z niej cienka choc dziewczyna super...

Napisano

U nas indyk pieczony z ziolami, zielona fasolka z prazonymi migdalami, slodkie ziemniaki pieczone w folii, tradycyjny poludniowy stuffing (butternut squash + yams + papryka, cebula, seler + cornbread + przyprawy), domowej roboty cranberry sauce i chutney z fig i na deser apple & cranberry pie z przepisu Marthy Stewart.

Lochraven, green bean casserole - masz przepis? "Bez tesciow"… echhh, I wish… ;) ;) ;)

Napisano

1 pudełko French Fried Onions

2 małe puszki Green Beans

1 puszka zupy Cream of mushroom

3/4 cup mleka

1/8 teaspoon czarnego pieprzu

Pomieszać dokładnie, wszystko włożyć do naczynia do zapiekanek, położyć trochę więcej cebulek na wierzchu, 350 F na 30 minut!

Tak moja żona robi :)

  • 2 tygodnie później...
Napisano

Ja od dwoch lat robie pierogi wedlug tego przepisu (Maciej Kuron): http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/2011/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html Wychodza doskonale, choc roboty jest na pol dnia (robie zazwyczaj ponad 100 z dwoch kulek ciasta). Zeby bylo latwiej i szybciej kupilam cos takiego: http://tinyurl.com/poq9jxd - mam wersje duza na pierogi i mala na uszka. Jedyny problem grzyby - kupuje suszone w polskim sklepie za jakas chora cene, bo nie znalazlam jeszcze odpowiednika amerykanskiego. Te, ktorych probowalam, zupelnie nie maja smaku.

Napisano

OMG. Z racji wieku to jeszcze tylko chlebem moge poszpanowac przed mlodymi dziewczynami..

A rak w ogole za godzine wychodze na "indyka" do przyjaciol. Ona Amerykanka wiec ciekaw jestem menu. Niestety kucharka z niej cienka choc dziewczyna super...

Bijac sie w piersi odwoluje to co powiedzialem o cienkiej kucharce. Zarelko bylo pyszne.

Napisano

Ja od dwoch lat robie pierogi wedlug tego przepisu (Maciej Kuron): http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/2011/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html Wychodza doskonale, choc roboty jest na pol dnia (robie zazwyczaj ponad 100 z dwoch kulek ciasta). Zeby bylo latwiej i szybciej kupilam cos takiego: http://tinyurl.com/poq9jxd - mam wersje duza na pierogi i mala na uszka. Jedyny problem grzyby - kupuje suszone w polskim sklepie za jakas chora cene, bo nie znalazlam jeszcze odpowiednika amerykanskiego. Te, ktorych probowalam, zupelnie nie maja smaku.

dzięki zrobię wg pierwszego przepisu. Mam pytanie o mąkę jaka kupujesz żeby była pszenna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...