Skocz do zawartości
Kejsi

Przedluzenie 2 Letniej Zielonej Karty!

Recommended Posts

witam wszystkich,

nie lubie zawracac glowy pytaniami dlatego duzo czytam zanim spytam, ale przyznam ze po kilkudniowej lekturze pare spraw nadal mi sie nie rozjasnilo... Licze wiec na was ;)))

A wiec zabieram sie do wyslania I-751 .. no i te pytania:

1.data wygasniecia mojej karty to 27 sierpien, wiec kiedy moge wysylac papiery - 27 maj?

2. jesli chodzi o przykladowy list od znajomych potwierdzajacy nasze "zawarte w dobrej wierze malzenstwo".. czy ktos ma jakies samples na ktorych mozna sie wzorowac? Czy taki list musi byc pisany w/g jakiegos schematu czy to nie ma znaczenia i wystarczy kilka paragrafow i na dole stempelek notariusza???

Znalazlam jakis przyklad na vj ale jest dla mnie kompletnie zagmatwany..: http://www.visajourney.com/content/examples na dole pod Lifting of conditions ---> sworn affidavits of friends. Czy to jedyna opcja jak to ma wygladac??? Czy tak wlasnie wygladaly wasze listy???

3. I teraz; moje niepelnoletnie dziecko dostalo GC razem ze mna bo bylo podpiete do mojego AOS i przyjechalo ze mna, czy robiac removing conditions dziecko wpisuje tylko na moim formularzu czy dziecko musi miec osobny formularz? Przy AOS dziecko musialo miec oddzielny, wiec myslalam ze I-751 tez oddzielne, ale na stronie uscic pisze: "If your child received conditional resident status within 90 days of when you did, then your child may be included in your application to remove the conditions on permanent residence. Your child must file a separate I-751 application if your child received conditional resident status more than 90 days after you did." ; czyli jesli dziecko dostalo GC razem ze mna w tym samym czasie NIE robie dla niego oddzielnej I-751????

4. Czy moj maz tez wysyla jakies formularze czy to tylko moje jedyne I-751?

5. i wkoncu... jesli mieszkamy w Virginia to na jaki adres wysylam papiery??? Jaka jest dokladna kwota za moje I-751 i na kogo adresuje czeki? Czy jesli dziecko jest dopiete do mojej petycji to czy musi miec oddzielny czek????

Jezuuuu... niby to takie proste w porownaniu z AOS, niby tylko jeden formularz a ja sie tak okropnie stresuje ze cos zawalimy ... nie chce dac plamy pomoznie pleaseeee

z gory dziekuje

kigi

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

kiq ten temat jest odpowiedni a nie tamten..bo sie starasz o stala karte .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ok, dzieki sly, zagmatwalam sie.. to chyba ten stres ze znowu te papiery trzeba robic!!

Anybody??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

co do adresu to masz tutaj

http://www.uscis.gov/files/form/i-751instr.pdf

oraz Kw napisala adresy do dwoch biur zaznaczajac dane stany.

co do czekow to

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD

oplata

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD

/

a pisze na stronie urzedu ze maz cos musi wysylac?masz wyslac Ty dokumenty na trwanie malzenstwa,na to ze mieszkacie razem itd plus ten formularz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1.data wygasniecia mojej karty to 27 sierpien, wiec kiedy moge wysylac papiery - 27 maj?

2. jesli chodzi o przykladowy list od znajomych potwierdzajacy nasze "zawarte w dobrej wierze malzenstwo".. czy ktos ma jakies samples na ktorych mozna sie wzorowac? Czy taki list musi byc pisany w/g jakiegos schematu czy to nie ma znaczenia i wystarczy kilka paragrafow i na dole stempelek notariusza???

1. Po 27 maja, ale przed 27 sierpnia

2. Wystarczy kilka akapitow. Nie musisz zanosic do notariusza.

My mielismy cos takiego (od przyjaciela meza):

State of ...

County of ...

I, ..., hereby affirm that:

1. I make this affidavit voluntarily and in good faith regarding ... and his wife ...

2. I was born on ... in ...

3. I reside at ...

4. I have known ... for ... years. We met ... (ile lat zna meza, kiedy i jak sie poznali)

5. I met ... in ... (kiedy i jak przyjaciel meza poznal mnie)

6. I was witness to ... and ... wedding on ... in ... (przykladowo, co mozna napisac, bo akurat ten przyjaciel byl swiadkiem na naszym slubie)

7. I see ... and ... regularly and the latest occasion to see them was ...

I solemnly affirm and declare the foregoing to be a true statement.

...............................

(imie i nazwisko przyjaciela, a powyzej jego podpis)

Declared this ... day of ..., 2011

Co do reszty pytan, poczytaj instrukcje do formularza:

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam,

Mam pytanie odnośnie przedłużenia zielnej karty (w moim przypadku to już raczej nie przedłużania...). Chodzi mi o taką sytuację. Uzyskałam 2-letnią zieloną kartę poprzez małżeństwo z obywatelem. Termin jej ważności upłynie w przyszłym roku. Przebywam poza USA dłuzej niż rok i nie wrócę tam żeby odnowić zieloną kartę, ponieważ rozwodzę się. Nie zależy mi na statusie rezydenta i małżeństwa też nie zawarłam w tym celu. Czasem po prostu tak się zadarza ... Ale chodzi mi o to:

1) czy ja muszę kogoś powiadamiać o tym że nie będę przedłużać zielonej karty i że w ogóle wzięłam rozwód (rozwód odbył się w Polsce)

2) czy w w przypadku utraty zielonej karty mam szanse dostać wizę turystyczną, żeby odwiedzić rodzinę (przed GC byłam w stanach na wizie turystycznej 10-letniej i nie przekroczyłam pobytu).

3) czy powinnam zrzec się zielonej karty żebym była w porządku wobec urzędu imigracyjnego, a jeżeli tak to gdzie można to zrobić czy tylko w Warszawie czy w Krakowie tez czy po prostu poczekać aż termin jej ważności się skończy i będzie nieważna?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A mam jeszcze jedno pytanie. Załóżmy ze zrzekną się gc. Posiadam wizę turystyczną na 10 lat, której ważność minie w 2017 roku. I mam ją w starym paszporcie. Nowy wyrobiłam po zmianie nazwiska i tam mam wbitą wiże imigracyjną na 6 m-cy CR-1. I teraz jeśli zmienię nazwisko z powrotem na panieńskie i wyrobię nowy paszport, bo muszę to wjadę na teren USA na tej "starej" wizie turystycznej w starym paszporcie czy muszę starać się o nową wizę turystyczną. Czy w ogóle wiza w tym starym paszporcie jest ważna?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

napisz do Ambasady w tej sprawie bo jakbys miala ta wize turystyczna w nowym paszporcie wtedy taka wize sie anuluje..a Ty nie pokazalas starego paszportu wiec moze byc roznie z tym.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Hej kochani...

czy ktos moze odpowiedziec mi jak z tym formularzem dla dziecka? Czy dziecko musi miec oddzielny wniosek I-751 ktory wysylamm razem z moim czy tez wpisuje tylko jego dane na moim wniosku? I czy czeki mam zalaczyc oddzielnie na mnie i na dziecko po dwa na glowe (za formularz i za biometrics= 4 lacznie?) czy tez polaczyc to w jakas jedna rozsadna calosc?

Moze ktos juz cos podobnego robil i moglby sie podzielic doswiadczeniem... ?

z gory dziekuje

kig

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

prosze napisac do Kariny,Ona powinna cos wiedziec ..bo nie wiem czy ktos to robil -chyba ze sie odezwie na forum ...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

witam ponownie..

sly, napisalam do Kariny ale ona jest widocznie zbyt zajeta zeby sie przejmowac wszystkim i kazdym, probuje wiec dzialac jeszcze raz tutaj.. moze ktos pomoze bo ja juz przeczytalam wszystkie instrukcje a i tak nie wiem co z tym.. cos sie tam domyslam i pewnie gdyby to byl test multiple choice to bym sobie zaryzykowala ale to powazne sprawy wiec nie chce wysylac pochopnie ...

sprobuje spytac wiec was kochani, oto moje niewiadome:

".....zaczynamy dzialanie o lifting conditions. Wydaje sie to nie az tak skomplikowane jak poprzednia procedura ale kilka rzeczy nas nurtuje i nie zaczynamy chcemy dac wtopy..

1.jak to jest z I-751dla dziecka? Czy dziecko musi miec oddzielny wniosek I-751 ktory wysylamm razem z moim czy tez wpisuje tylko jego dane na moim wniosku? Mlody dostal GC razem ze mna i papiery byly skladane na mnie i na niego w tym samym czasie, wiec jesli dobrze wyczytalam ze strony uscis to jego dane wpisuje tylko w moim wniosku I-751 i nie skladam na niego osobnego I-751 tak? - TU SIE DOMYSLAM, ZE DZIECKO WPISUJE JEDYNIE NA MOIM WNIOSKU?

2.Co do czekow, czy mam zalaczyc oddzielnie na mnie i na dziecko po dwa na glowe (za formularz i za biometrics= 4 lacznie?) czy tez polaczyc to w jakas jedna rozsadna calosc? I czy kwota $505 + $85 za biometrics (na osobe) jest prawidlowa?

3. w Part 6 Accommodations for Individuals with disabilities... Czy ja tam cokolwiek musze odhaczyc jesli takowej pomocy nie potrzebujemy? Bo jesli zaznacze "No" to czy nie beda tego odczytywac jako "I am requesting an accommodation NOT based on.." cokolwiek tam odhacze?- CO TAM TRZEBA ZAZNACZYC JESLI O POMOC NIE PROSIMY?

4.W Part 1: co znaczy C/O (in care of) ?? Co tam sie wpisuje????

5. I ostatnie.. w Part 5 wpisuje imie dziecka, DOB, A number, address/immigration status. Jak mam wpisac w jednej waskiej linijce adres i immigration status???? I jesli dziecko ma GC to immigration status nalezy wpisac Permanent Resident czy tez Green Card Holder? no i jak te wszystkie info tam posciskac zeby sie zmiescilo? lepiej recznie ? bo na komputerze to nie ma szans ze sie zmiesci...????

dziekuje z gory

kig

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1. Dziecko wpisujesz do swojego wniosku, nie osobnego.

2. Jeden czek na kwote $675 ($505 za wniosek + $85 za swoje biometrics + $85 za biometrics dziecka)

3. Zaznacz 3xNo, reszte zostaw puste (ja tak zrobilam)

4. Zostaw puste (ja tak zrobilam)

5. Ja bym adresu nie wpisywala, jesli zaznaczysz, ze dziecko mieszka z toba (w nastepnej kolumnie masz pytanie "living with you? Yes/No"), na pierwszej stronie wpisujesz swoj adres, wiec w tym momencie wszystko jest jasne. Jesli chodzi o status, to raczej "permanent resident" - tak jak jest napisane na GC.

Tu masz instrukcje do wniosku:

http://www.uscis.gov/files/form/i-751instr.pdf

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

sly dziekuje, moze wysle jeszcze raz, czasami az mi glupio zawracac karinie glowe o takie "pierdoly" ..

akma, serdeczne dzieki! Zrobie tak jak napisalas.. czy ty robilas lifting conditions na dziecko? ci co przez to przeszli napewno wiedza lepiej, bo ja instrukcje czytalam ale zawsze ja i maz interpretujemy cos roznie i stad pytania.

Dziwne mi sie tylko wydaje, czy aby napewno nie place za dziecko $505 a jedynie $85 za biometrics? zbyt piekne by bylo prawdziwe.... ???

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
akma, serdeczne dzieki! Zrobie tak jak napisalas.. czy ty robilas lifting conditions na dziecko? ci co przez to przeszli napewno wiedza lepiej, bo ja instrukcje czytalam ale zawsze ja i maz interpretujemy cos roznie i stad pytania.

Dziwne mi sie tylko wydaje, czy aby napewno nie place za dziecko $505 a jedynie $85 za biometrics? zbyt piekne by bylo prawdziwe.... ???

Ja robilam tylko na siebie, ale z instrukcji wynika, ze $505 to oplata za wniosek (a ten wysylasz jeden), a po $85 placi sie za kazdego wpisanego we wniosku (czyli u ciebie ty i dziecko = $85 x 2)

Filing Fee : $505. (Add $85 biometric fee for a total of $590, where applicable. See the form instructions for payment details.)

Special Instructions : Note on Filing Fee: Please include the base petition fee plus $85 biometric services fee for all conditional resident applicants. Each conditional resident child listed under Part 5 of this form who is a dependent seeking to remove their conditional status, is required to submit an additional biometric services fee of $85, regardless of age.

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD

Na stronie 3 instrukcji jest to jeszcze jasniej wyjasnione:

http://www.uscis.gov/files/form/i-751instr.pdf

Jak nie potrzebujesz tych $500, to wyslij je do mnie ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Ja robilam tylko na siebie, ale z instrukcji wynika, ze $505 to oplata za wniosek (a ten wysylasz jeden), a po $85 placi sie za kazdego wpisanego we wniosku (czyli u ciebie ty i dziecko = $85 x 2)

Filing Fee : $505. (Add $85 biometric fee for a total of $590, where applicable. See the form instructions for payment details.)

Special Instructions : Note on Filing Fee: Please include the base petition fee plus $85 biometric services fee for all conditional resident applicants. Each conditional resident child listed under Part 5 of this form who is a dependent seeking to remove their conditional status, is required to submit an additional biometric services fee of $85, regardless of age.

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD

Na stronie 3 instrukcji jest to jeszcze jasniej wyjasnione:

http://www.uscis.gov/files/form/i-751instr.pdf

Jak nie potrzebujesz tych $500, to wyslij je do mnie :(

no winika z tego ze masz racje akma, chyba musze byc bardzo zestresowana tym wszytkim bo czytalam te instrukcje wielokrotnie sama wczesniej i jakos nie bylo to dla mnie takie oczywiste ;)

a te $500 to ci sie nalezy chociazby za porade, moze otworz platna infolinie, ja bym skorzystala! ;)

dzieki jeszcze raz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gdyby chcieli dwie oplaty za jeden wniosek, to na pewno jasno by to napisali w instrukcjach, wiec nie masz sie co stresowac. Sama procedura przedluzenia GC jest prosta i krotka, po okolo miesiacu od wyslania powinnas miec odciski, a 10-letnia karta dojdzie po kolejnym miesiacu, gora dwoch. W miedzyczasie dostaniesz list przedluzajacy Wasz status o rok. Dla mnie ten list byl bardzo przydatny, bo akurat w dzien uplywu waznosci GC musialam cos zalatwic w DMV, a tam poprosili mnie o dokument potwierdzajacy, ze jestem w USA legalnie. Pokazalam wygasajace GC i ten list, i nie bylo problemu.

Ciesze sie, ze moglam pomoc; za porade wystarczy mi usmiech, a oplaty chetnie pobieram za tlumaczenia - moje jedyne zrodlo dochodu :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

akma, sly, anybody...?

czy do I-751 trzeba zalaczac zdjecia? nigdzie nie widzialam na stronie uscis a na visajourney ktos pisze, ze dolaczal zdjecia (paszportowe, tak jak do AOS). Jak wkoncu z tymi zdjeciami?

i jeszcze jedno, chyba juz ostatnie pytanie: czy ktos ma jakis DOBRY wzor cover letter? znalazlam cos na visajourney co troche zmodyfikowalam, czy ktos moze sie wypowiedziec o poprawnosci tego cover letter?

6/19/2011

[insert Service Center Name]

[insert Service Center Address]

RE: I-751 JOINT PETITION TO REMOVE CONDITIONS OF STATUS ON:

(K-1 VISA) Name of Immigrant spouse, A#xxx-yyy-zzz

(K-2 VISA) Name of child, A#xxx-yyy-zzz

Dear USCIS examiner:

Enclosed please find a JOINT I-751 petition for removal of conditions of permanent resident status regarding my wife, (name of immigrant spouse), and her son, (name of immigrant child). Please also find a check for $[insert Current USCIS Fee], the fee for this form. We are all happily living together and request that this petition be accepted for removal of conditions on the residence of my wife (name of immigrant spouse) and her son (name of immigrant child).

Enclosed also please find the following documents to verify the status of our marriage and ongoing relationship:

.... (tutaj wymieniamy)..

You may feel free to inquire at any of the sources of enclosed documentation for validity of their statements, and you are always welcome to visit our home should you ever desire to do so. Please advise me if you have any further questions or problems related to this petition.

Sincerely,

US citizen spouse

(i tutaj podpisuje sie tylko maz w/g visajourney - czy raczej powinnismy oboje sie podpisac?)

prosze o uwagi.. obiecuje ze to juz moje ostatnie pytania :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×