Skocz do zawartości
Kejsi

Przedluzenie 2 Letniej Zielonej Karty!

Recommended Posts

Spedzilam juz troche czasu przegladajac to forum... i zabardzo nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytanie. Przyjechalam tu na wizie turystycznej i wzielam slub z obywatelem. Od wrzesnia 2008 mam 2 letnia zielona karte, ktora wygasa w tym roku we wrzesniu. Z tego co sie orientuje musze sie starac o nowa czy przedluzenie starej (nie wiem jak to jest) 3 miesiace przed wygasnieciem. I teraz czy ktos wie co bede potrzebowac, nie wiem czy oprocz form musze znowu zalaczac jakies papiery odnosnie wiarygodnosci mojego mlazenstwa...czy cos jeszcze...Nie mam pojecia jak ta procedura wyglada.. Bylabym bardzo wdzieczna za jakiekolwiek odpowiedzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wysylasz wniosek I-751

tu jest wniosek: http://www.uscis.gov/files/form/i-751.pdf

tu instrukcje: http://www.uscis.gov/files/form/i-751instr.pdf

opłata $545

ksero GC przód i tył

i ponownie dokumenty potwierdzające małżeństwo

za caly okres malzenstwa, bo pisza "demonstrate the circumstances of the relationship from the date of the marriage to the present date"

najlepiej takie jak zalecają, z kazdego rodzaju po trochu:

1. Birth certificate(s) of child(ren) born to the marriage.

- czyli akty urodzenia dzieci

2. Lease or mortgage contracts showing joint occupancy and/or ownership of your communal residence.

- wspolny akt wlasnosci albo najmu

3 Financial records showing joint ownership of assets and joint responsibility for liabilities, such as joint savings and checking accounts, joint federal and state tax returns, insurance policies that show the other spouse as the beneficiary, joint utility bills, joint installments or other loans.

- czyli wspolne konta w banku, rozliczenia podatkowe, uezpieczenia itp.

4 Other documents you consider relevant to establish that your marriage was not entered into in order to evade the U.S. immigration laws.

5 Affidavits sworn to or affirmed by at least two people who have known both of you since your conditional residence was granted and have personal knowledge of your marriage and relationship.

Wysyłamy do:

If you live in Alaska, American Samoa, Arizona, California, Colorado, Guam, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Utah, Washington, Wisconsin, and Wyoming, file with the California Service Center at:

USCIS California Service Center

P.O. Box 10751

Laguna Niguel, CA 92607-1075

If you live in Alabama, Arkansas, Connecticut, Delaware, Washington, D.C., Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Oklahoma, Pennsylvania, Puerto Rico, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia, U.S. Virgin Islands, and West Virginia, file with the Vermont Service Center at:

USCIS Vermont Service Center

75 Lower Welden Street

P.O. Box 200

St. Albans, VT 05479-0001

Co do porocesu to wygląda podobnie jak przy staraniu sie o zielona karte

1. wysłanie papierów

2. NOA1 przychodzi tydzień - dwa później

3. odciski palców

4a. NOA2 - zatwierdzenie petycji lub

4b. zaproszenie na interview - bardzo żadko

NOA1 zawiera przedłużenie twojej obecnej karty o kolejny rok

można z tym latać, pracować itp

(ale trzeba się przygotować na dodatkowe tłumaczenia, czy też wizyte w immigration na lostnisku w USA)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

BARDZO DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI. Jeszcze jedno pytanie... czyli jak mi przysla to NOA2 to zatwierdzenie to mi przedluza zielona karte TYLKO na ROK???? Jejku ja nie wiem jak sie staralam 2 lata temu pierwszy raz ktos mi tam powiedzial ze po tej 2 letniej dostane na 6 lat? Czy moze mi ktos to naprostowac...? To na ile ja wkoncu dostane ? A kiedy moge sie starac o obywatelstwo? Taka baba w biurze mi powiedziala ze jak obywatel ktory cie sponsoruje (moj maz) jest ma citizenship ponad 10 lat to ja sie moge starac o obywatelstwo po 3 latach od slubu... Ja juz nie wiem czy ona mnie w blad wprowadzila czy jak to jest wkoncu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nowa karta jest na 10 lat

gdzies po roku od uzyskania nowej bedziesz sie mogła starac o obywatelstwo

a dokładnie po 3 latach od wystawienia pierwszej

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Taka baba w biurze mi powiedziala

bardzo czeste w zyciu realnym ze cos sie mowi,cos sie obiecuje a to nie jest niczym podparte...pamietaj na przyszlosc ze jak cos nie jest jasne lub pewne to jest cos takiego jak strony www oraz pytaj sie kogos na czym to On podpiera takie mowienie

a teraz w jakim biurze ktos cos Ci powiedzial?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×