Jackie Napisano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 29 Października 2008 Agula, jak pierwsze clinicals?
Agula Napisano 30 Października 2008 Zgłoś Napisano 30 Października 2008 oj, nie odpisywalam bo umieram. Umieram od nadmiaru nauki, od braku snu, od nerowow. Biologia i chemia a do tego wieczorami 4 godziny CNA to naprawde duzo. To nawet nie ogolna biologia tylko poswiecona komorkom, DNA itd. OGROM wiedzy. Do tego nauczyciel slaby choc mily. Wczoraj mozg mi sie przegrzal i nie bylam wstanie NIC sie uczyc na dzisiejszy egzamin z biologi. Takze ja juz mysle o swietach , bo to jest cos co mi pozwoli przetrwac ten semestr Ogolnie odradzam branie dwoch klas science naraz. Nie pracuje, nie mam dzieci a i tak czasu mi brakuje zeby zdazyc ze wszystkim! Na clinicals tylko zapoznawalismy sie z budynkiem, co gdzie i jak. Ogolnie duzy jest, calekim przyjemny. Dzisiaj bedziemy tylko odpowiadac na swiatla (siut, nie wiem jak poprawnie jest polsku call lights), roznosic wode, mierzyc cisnienie. Nasza nauczycielka jest naprawde super. Jak to mowi, niech nas pacjenci poznaja i my sie troche oswoimy tez. JEstem podekscytowana ale stracha mam ogromnego!!!! Oczywiscie, jak przypuszczalam, smutno mi bylo patrzec na tych wszystkie starsze osoby. Starosc potrafi byc smutna, zwlaszcza jak dopadaja czlowieka choroby. Do specyficznego smrodku szybko sie przyzwyczailam i juz mi nie przeszkadza.
Jackie Napisano 30 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Października 2008 Zabij mnie, ja też nie wiem jak po polsku jest 'call light' Nie bądź smutna Szybko sie przekonasz, że mimo starości i wielu chorób, tacy ludzie potrafią jeszcze nas wielu rzeczy nauczyć. Ile razy w życiu jeszcze spotkasz kogoś, kto był w Pearl Harbour podczas nalotu w 1941? A ja spotkałam - nazywał się Joe i w czasie ataku siedział na USS Raleigh Też miałam stracha, opisywałam zresztą. Będzie git, zobaczysz A jak nie będzie, to nie ma co załamywać rąk, wiele pielęgniarek źle znosi pracę ze starszymi osobami. Świetnie sprawdzają się za to przy innych pacjentach.
sly6 Napisano 30 Października 2008 Zgłoś Napisano 30 Października 2008 Prawie kazdy kto byl w szpitalu to widzial nad drzwiami taki lampki,czasami ktos przycisnal nie chcacy i trzeba bylo wylaczac to System przywoławczy http://www.emedyk.pl/artykul.php?idartykul...p;idartykul=583
Jackie Napisano 31 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 31 Października 2008 System przywoławczy Muszę stwierdzić że "call light" jakoś zgrabniej brzmi
Agula Napisano 31 Października 2008 Zgłoś Napisano 31 Października 2008 No i nastepny dzien z praktykami za mna. Moze zabrzmiec dziwnie ale bylo super! Karmilam dzisiaj staruszke z demencja. Jakie bylo zdziwienie innych CNA, ze ja nie popluta bo ona lubi pluc jedzeniem! Oczywiscie wyszlo szydlo z worka, ze dostalam najabrdziej "przyjemna" do nakarmienia. Sek w tym, ze ja sie do niej usmiechalam i jezeli cos mowila to ja reagowalam i odpowiadalam. Ba! Ona sie nawet do mnie usmiechnela na sekunde by za chwile znowu na jej twarzy burza sie pojawila Z niecierpliwoscia czekam na nastepne wizyty w tej placowce! I przyznam, ze jak cos to bede prosic wlasnie o ta staruszke hehe...ten system przywolawczy to brzmi troche jak dla psa
sly6 Napisano 31 Października 2008 Zgłoś Napisano 31 Października 2008 To moze wymyslimy inna nazwe dla tego urzadzenia ktore pomaga ludziom
Hope Napisano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2008 Witam serdecznie Kochane koleżanki czy moge was pozadreczać pytaniami z zakresu pielegniarstwa? Opowiem troche o sobie na początek naszej forumowej znajomości. Mieszkam w Polsce jestem pielęgniarką. Od prawie 15 lat pracuje w zawodzie ze specjalizacja anestezjiologiczną głownie z dziećmi na oddziałach intensywnej terapi bloku operacyjnym i oddziałach pooperacyjnych. Pracowałam tez w szpitalach dla dorosłych. W Chicago mam narzeczonego i bywam czasami w stanach.Planujemy razem życie w Chicago. Moje pytania dotyczą nostryfikacji dyplomu pielegniarki w USA.Chciałam bym nadal pracować w swoim zawodzie. Jak wyglada taka nostryfikacja?Jakie dokumenty będą mi potrzebne?Czy musze chodzić do jakiejś szkoły w stanach? Czy sa instytucje które będą mogły mi pomóc w nostryfikacji? Własciwie nie wiem ani jak to wszytko wyglada ani jak sie do tego zabrac i dokogo sie zgłosić po informacje albo pomoc. Mam troche wybiurczych informacji na ten temat a chciała bym zacząc sie przygotowywać do tego wszystkiego bo wiem że czeka mnie długa i pracowita droga aby pracowac w stanach jako pielegniarka. Pozdrawiam Ania ps.Przepraszam za błędy ortograficzne jestem dyslektykiem.
Jackie Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2008 Hope, tu masz parę linków: http://www.pso-usa.org/Polish/Studia/faq/f...ja.htm#pytanie8 http://www.cgfns.org/ Mam na oddziale kilka pielęgniarek z Polski, mogę je zapytać jak to wszystko wygląda.
Agula Napisano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2008 no na pewno bedziesz musiala zdac NCLEX Mozesz jeszcze poszukac i poczytac tutaj allnurses.com Z nowosci u mnie Mam przerwe teraz. Zmeczona okrutnie po jesiennym semestrze ale dumna z siebie bo dalej mam srednia 4.0
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.