Agula Napisano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2009 Ja niestety ciagle na kulach wiec egzaminu CNA nie moge wziac. Juz nawet nie wspomne o pracy Musze jeszcze poczekac z 2, 3 miesiace a pozniej koniec zabawy!
jaagoda Napisano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2009 Hej, Pytanie bedzie po czesci off-topic, mam nadzieje, ze nikt sie nie obruszy Koncze w maju pielegniarstwo i zastanawialam sie czy ktokolwiek ma informacje na temat szpitali w NYC sponsorujacych miedzynarodowych studentow na Zielona Karte. Bede BARDZO wdzieczna za jakiekolwiek informacje. Pozdro
KB Napisano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2009 Trzymaj sie Agula, zycze szybkiego powrotu do zdrowia. Dziekuje Jackie Mam nadzieje, ze ktos cos wie Jaagoda. Moze cos Ci sie uda znalezc na stronach internetowych poszczegolnych szpitali. Powodzenia
Hope Napisano 1 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2009 Witam wszystkich ponownie w Nowym Roku Wciąż zbieram informacje na temat nostryfikacji dyplomu pielęgniarkiego w stanie Ilinois.Jesli ktos cos wie albo juz przechodził taka procedure to bardzo prosze piszcie co wiecie Mam tez jeszcze jedno pytanko.Może akurat nie w tym temacie powinno byc ale pytanie pokrewne. Czy ktos na forum ma dziecko chore to znaczy takie specjalnej troski? Chciała bym wiedzieć jak wyglada nauczanie takich dzieci w USA. Mój 12-letni syn jest upośledzony umysłowo w stopniu lekkim i ma zespół ADHD. Nie wiem gdzie go zapisac do szkoły i jak bedzie wygladało jego nauczanie. W Polsce uczęszcza do szkoły państwowej do klasy integracyjnej ma indywidualny tok nauczania w tej klasie dostosowany do swoich mozliwości. Czy moge liczyć na pomoc jakiś insttucji dla takiego dziecka?
KB Napisano 1 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2009 Hope, mysle, ze Jackie bedzie w stanie cos ci doradzic, choc Ona ma troche inne doswiadczenia. Powodzenia z nostryfikacja! A TERAZ PROSZE USTAWIAC SIE WSZYSCY DO GRATULACJI DOSTALAM LICENCJE I MOGE SIE PODPISYWAC JAKO RN Jesli chcecie, to moge Wam troche napisac jak naprawde wyglada NCLEX w praktyce.
Hope Napisano 1 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2009 Ja poprosze o takie informacje odnosnie egzaminu NCLEX. Mam w domu sporo płytek z pytaniami ale z przed 4 lat(zostawiły mi kolezanki w spadku jak juz zdały) ps.Oczywiście wielkie gratulacje za zdobycie licencji i powodzenia w przyszłej pracy a najbardziej wytrwałości bo to nie łatwy zawód
KB Napisano 1 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2009 Droga Hope, Plytki z pytaniami powinny byc nadal aktualne, bo nie sadze, zeby zawartosc pytan sie zmienila. To co sie zmienia, to % pytan z poszczegolnych zakresow, np ostatnio zwiekszono % z psychiatrii. W Twoim przypadku zdecydowanie polecam kurs przygotowawczy Kaplana, choc drogi ($499), ale dla osoby wyksztalconej poza US byloby to bardzo pomocne. Innym wyjsciem jest kupienie ksiazki Kaplana NCLEX-RN, ktora koncentruje sie na tym jak podejsc do pytan i ma testy. Nie wiem, ktore CD masz, ale niektore sa troche za proste w porownaniu z egzaminem. Co juz wiesz na temat NCLEX-RN? Nie chce sie rozpisywac o rzeczach, ktore juz wiesz. Dzieki, wytrwalosc bedzie mi potrzebna link do nowych wydawnictw Kaplana http://store.kaptest.com/catalog/templates...CATID=T00220001 To jest ksiazka, o ktorej mowilam (koniecznie!!) http://www.amazon.com/Kaplan-NCLEX-RN-Exam...5152&sr=1-2 Tu jest link do ksiazki z ich kursu, ktorej nie ma w normallnej sprzedazy http://www.amazon.com/Kaplan-Course-Prepar...CXHNTQFK6EKDGTB Mam sporo roznych wydawnictw, ale stwierdzilam, ze najblizszy rzeczywistemu egzaminowi byl test Kaplana
Hope Napisano 1 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2009 Wiem niewiele. Moje koleżanki zdawały ten egzamin w Londynie.Pewna firma w polsce werbowała pielegniarki do USA i oni im zapewniali wszelkie pomoce naukowe. Egzamin miały w Londynie i wiem tylko tyle że był na komputerze i było wiele pytań pod kontem psychologi. Byłam w okresie świat w Chicago i tam poszłam do placówki która pomaga w nostryfikacji dyplomu i wiem tylko tyle ze mozna zapisać sie na zajęcia przygotowawcze do NCLEX-sa które trwaja rok czasu. Nie zagladałam zabardzo do tych płytek poniewaz jeszcze nadal jestem na bakier z angielskim.Mój narzeczony mi troche przetłumaczył ale tych pytań jest bardzo dużo. I to moja cała wiedza o tym.
KB Napisano 1 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2009 OK, wiec od podstaw NCLEX-RN to tak zwany CAT (computer adaptive test) nie jest testem z wiedzy ale z jej klinicznego zastosowania (plus dla Twojego doswiadczenia). Ma za zadanie ocenic umiejetnosca analizy przypadku konkretnego pacjenta i podjecia wlasciwej decyzji. Komputer ma za zadanie wybrac pytania, ktore dla Ciebie beda wyzwaniem, bazujac na poziomie Twoich odpowiedzi. Musisz utrzymac staly poziom poprawnosci we wszystkich testowanych obszarach, wyzszy niz minimalny poziom kompetencji. Tak wiec nie bezwzgledna liczba porawnych odpowiedzi, ale ich poziom sie liczy. Jesli komputer ma za zadanie dobrac pytanie, na ktore masz 50% szans odpowiedzic poprawnie , to jak przechytrzyc drania tutaj link do test plans https://www.ncsbn.org/1287.htm tutaj linki do prezentacji power point jak to wyglada https://www.ncsbn.org/1230.htm podstawowe informacje https://www.ncsbn.org/1213.htm Bardzo wazne jest nie tylko powtorzenie materialu, ale tez cwiczenie pytan w stylu NCLEX, trzeba sie do nich przyzwyczaic (i uzasadnien!). Czesto jest tak, ze odpowiedz, ktora na pierwszy rzut oka wydaje sie poprawna wcale nia nie jest. Istotne jest opanowanie pewnych strategii, charakterystycznych dla tego egzaminu. Dlatego polecam ksiazke Kaplana, bo ona daje porady w rodzaju "how to skin a CAT" (jeden z rozdzialow, LOL) Kazde pytanie trzeba przemyslec i przy kazdej odpowiedzi znalezc uzasadnienie dlaczego ta a inne nie. Nie ma sie co nadmiernie spieszyc, w koncu ma sie 6 godzin na maksymalnie 265 pytan. Jesli sie przemysli dobrze kazda odpowiedz, to ma sie szanse na koniec po 75 pytaniach (jak ja). Dlatego wazne sa strategie i krytyczne myslenie, bo nie ma ksiazkowych odpowiedzi. Na kursie Kaplana byla dziewczyna, ktora miala duza wiedze, ale tak byla w niej uwieziona, ze miala klopoty z wyborem poprawnej odpowiedzi. Bo nie jest wazne, co jest najczestsze w konkretnym zagadnieniu, ale w tym konkretnym pytaniu. Czesto trzeba najpierw odgadnac, o co pytaja. Jesli chcecie, to moge podac przyklady pytan i analizy. Moje osobiste uczucia i wrazenia opisze pozniej Jak bedziesz miala wiecej pytan co do egzaminu lub linkow to pytaj. P.S. Jak juz sie zabierzesz za przygotowania, to mozemy sobie zrobic mala sesje online (jesli chcesz) i omowimy sobie strategie na paru przykladach. Tego kota da sie obedrzec ze skory, ale bestia gryzie
Jackie Napisano 1 Lutego 2009 Autor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2009 KB - GRATULACJE raz jeszcze Cieszę się tak, jakbym to ja zdała Hope, odpiszę Ci wieczorkiem, bo dopiero co wróciłam z pracy i lecę na pysk. W dodatku prawdopodobnie mam odrę A caly czas byłam przekonana że ta wysypka to uczulenie....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.