Skocz do zawartości

Pierscionek

anussia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Takie pytanie z innej beczki do kobiet - sorrki jak wstawilam post w zle miejsce na forum..

Na ktorej rece nosicie pierscionek zareczynowy - czy na lewej bo wasza druga polowka jest ze stanow (i to on sie oswiadczyl jakby nie patrzyc) czy na prawej zgodnie ze zwyczajem polskim?? ;)

Pozdrawiam! :)

Napisano

Ha, fajne pytanie, tez sie kiedys nad tym zastanawialam, przyjelam wiec zasade, ze w Polsce zawsze nosze na palcu prawej dloni, w Stanach zawsze przekladam na lewy, zeby wszystko bylo jasne ;) I tak samo z obraczka.

Napisano

W poslse nosilam po polsku a jak przyjechalam do USA to jak wszyscy tutaj,

Przy pierwszych odzwiedzinach zmienilam obroczke na lewa reke, ale przy nastepnych juz nie:), jakos nie "siedziala" ;)

ale znam osoby ktore sa juz lata tutaj a dalej nosza na prawej:)

Napisano

Osobiście nie noszę biżuterii w ogóle, bo nie lubię, nawet obrączki nie wkładam :)

Ale sądzę że najlepiej nosić tak jak komu wygodniej ;) Zawsze się można zasłonić tym, że w rodzimym kraju są inne obyczaje. Szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam że są różnice jeśli chodzi o pierścionek zaręczynowy. Czy ktoś wie skąd to się wzięło?

Napisano

Ja osobiscie uwazam ze noszenie pierscionka na lewej rece jest bardziej praktyczne chociazby dla mnie bo mi w niczym nie przeszkadza jako ze jestem praworeczna.. a poza tym czy nie wydaje wam sie to logiczniejsze - lewa reka jest blizsza sercu ;)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Osobiscie zawsze nosilam i nosze pierscionek i obraczke na lewej rece. Czy w Polsce czy teraz w USA. A tak nawiasem mowiac to chyba w wiekszosci krajow nosi sie na lewej rece. Z moich obserwacji (zwracalam na to uwage ogladajac filmy z roznych krajow) wynika, ze na prawej rece nosi sie glownie w krajach bylego bloku komunistycznego. Czy ktos to zauwazyl?

Napisano

Wlasnie po obraczce noszonej na prawej rece poznac za granica obywateli 'bylego bloku komunistycznego' - jak najbardziej rzuca sie to w oczy. Niemniej uwazam za smieszne przekladanie obraczki w zaleznosci od miejsca pobytu i lokalnych tradycji . Moj maz nie jest Polakiem i oboje nosimy obraczki a ja rowniez pierscionek zareczynowy na palcu lewej reki - tak jak tu na zachodzie i nie przekladamy ich gdziekolwiek jezdzimy.

Pozdrawiam, D.

Napisano

noszenie obraczki na prawej rece jest typowe dla Polski (nie spotkalam sie z takim zwyczajem u innych narodowosci) a ma to znaczenie historyczne, podajze po powstaniu styczniowym wszystkie wdowy na znak zaloby przelozyly obraczki na prawa reke, i tak juz pozniej zostalo. Pierwszy raz slysze ze jest to typowe dla bylego bloku komunistycznego, no ale moze sie myle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...