Skocz do zawartości

Studia W Usa Czy W Polsce?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam:)

w tym roku zdaje mature w Polsce, no i pytanie : co dalej? zastanawiam sie nad tym czy studiowac w polsce czy w usa..... bylam juz kilka razy w usa, i wiem ze tam maja nizszy poziom nauki, w polsce natomiast (jesli juz) bede skladac podania na uniwersytet ekonomiczny oraz agh..... nie pytam o wizy ( mam obywatelstwo), ale o perspektywy.... po jakich uczelniach sa lepsze? czy po polskich, gdzie bede miec zagwarantowane lepsze wyksztalcenie, czy po amerykanskich, gdzie w gre wchodzi lepsza praca/placa? a moze sie myle??????????? gdzie oplaca sie studiowac? prosze o Wasze wsparcie:) wiem ze decyzja i tak nalezy do mnie itd, ale chcialam sie zorientowac jak to wyglada ze strony osob ktore juz troche tam sa:):)

pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 28
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a skad przekonanie, ze na amerykanskich uczelniach poziom jest nizszy niz na polskich? moze to sie zgadza w przypadku szkol srednich ale jesli chodzi o studia to zupelnie co innego - oczywiscie jak wszedzie rozne uczelnie reprezentuja rozny poziom ale w usa jest troche naprawde prestizowych uczelni i takze duzo bardzo dobrych... jedyna roznica to, ze tam musisz slono za studia placic - a szczegolnie slono za dobre studia... a w polsce nie musisz... chyba , ze to ciebie nie dotyczy bo jestes bogata albo genialna i stypendium pokryje wszystko... gdzie lepiej studiowac - tam gdzie zamierzasz zyc po studiach - jesli chcesz zyc w usa to lepiej studiuj tam, a jesli w polsce to chyba bez roznicy... teraz po studiach w poslce mozesz dostac prace nie tylko tu ale i w innych krajach ue, a po studiach w stanach na jakiejsc dobrej uczelni takze masz szanse na prace w wielu krajach - oczywiscie wszystko zawsze zalezy od pracodawcy... a ekonomia to taka dziedzina (chyba ze sie myle) uniwersalna dosyc...

Napisano

Porownaj sobie rankingi szkol i zobacz na ktorym miejscu sie klasuja sredniej klasy uniwersytety amerykanskie i gdzie sa klasowane polskie szkoly. Bedziesz zdziwiona.

Napisano

Jesli masz wystarczajace srodki finansowe, badz uwazasz ze kwalifikujesz sie na stypendia,pomoc finansowa ktore obniza/zniweluja koszta nauki zdecydowanie polecam US. Takze czesciowo wazne jest gdzie i co masz zamiar robic po ukonczeniu studiow.

Zdecydownie sie zgadzam z Cavscout'em.

Pzdr !!

Napisano

Moj maz konczyl studia z Finansow na stanowym uniwersytecie w stanie nowy jork, ja konczylam AE we wroclawiu. Jego dyplom to bachelor a moj magister ktory jest nie calkiem ekwiwalentny z tutejszym masters.

To co on studiowal tutaj my mielismy w 4 lata, przy czym w polsce na AE bedziesz miala dodatkowo duzo wiecej matematyki, statystyki i informatyki i jezykow; i na ostatnich latach prawdopodobnie czesc tego co sie robi tu na masters.

Z dyplomem z polski tutaj bedziesz tyle warta co bachelor z malo znanego uniwesytetu, no chyba ze zrobisz ewaluacje i dokonczysz tu masters.

Problemem po studiach jest jednak brak referencji. Bo malo kto z polski jest w stanie udzielic referencji po angielsku

Ja prace dostalam w zawodzie ale z wynagrodzeniem duzo nizszym niz ktos kto by skonczyl bachelor z dobrago uniwersytetu tutaj. Ale jesli cie nie stac na nic pozadnego tutaj to lepiej studiuj w polsce bo jest za prawie darmo.

Problem jest nie w tym co bedziesz wiedziec ale co pracodawca bedzie wiedzial o twoim wyksztalceniu (zazwyczaj nic)

Powodzenia

Krysia

Napisano
a ekonomia to taka dziedzina (chyba ze sie myle) uniwersalna dosyc...

Zgadzam sie,

Wiekszosc nauki z samych finansow oparta jest na tlumaczeniach anglojezycznych podrecznikow

Napisano
Porownaj sobie rankingi szkol i zobacz na ktorym miejscu sie klasuja sredniej klasy uniwersytety amerykanskie i gdzie sa klasowane polskie szkoly. Bedziesz zdziwiona.

zdziwiona w jakim sensie??

co do moich 'uprzedzen' o amerykanskiej edukacji, to nie biora sie z nikad, z tego co zdazylam sie zorientowac ludzie w high school maja o wiele nizszy poziom, chocby matematyki, niz w polskim dobrym liceum, wiec albo musza duzo nadrabiac na studiach albo.........

nie twierdze ze jestem bogata (bo nie jestem;p), ale mysle ze na tyle inteligentna (jesli nadrobie braki w jezyku) zeby moc starac sie o stypendium.....

mowicie 'porzadnego', a jakie szkoly obejmuje to okreslenie? nie liczac harvardu i yale oczywiscie:D:D:D slyszeliscie moze o dobrych uniwersytetach w connecitut?

Napisano
zdziwiona w jakim sensie??

Niestety, w miedzynarodowych rankingach polskie uczelnie sa na niskich pozycjach

nie twierdze ze jestem bogata (bo nie jestem;p), ale mysle ze na tyle inteligentna (jesli nadrobie braki w jezyku) zeby moc starac sie o stypendium

Nie licz na to. Na prywatnych uczelniach, jezeli jestes naprawde nieprzecietna, to moze cos dostaniesz, kilka tysiecy -- a ty musisz 'doplacic' jakies $30,000 na rok. Na publicznych jest jeszcze gorzej - bo nawet z obywatelstwem ale bez rezydencji bedziesz placic jako out-of-state student - wiec okolo $30,000-$40,000 rok.

W Connecticut jest wiele dobrych uczelni, zaczynajac od University of Connecticut (publiczna uczelnia), do drogich prywatnych (Connecticut College, Trinity College) do super eksklusywnych i slawnych (Yale, Wesleyan University)

Tu znajdziesz wiecej informacji.

www.pso-usa.org

www. princetonreview.com

www.collegeconfidential.com

Napisano

Tylko ze te pare lepszych uniwerkow jest dla osob wybitnie uzdolnionych lub tez tych ktorzy maja duzo kasy a wiec moga sobie pozwolic na wiele .

Moze ktos ma taki wykaz uniwersytetow z calego swiata i zobaczymy jaki procent uniwersytetow z USA jest na gorze tabeli i jakie to sa .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...