Neveah3022 Napisano 5 Września 2008 Zgłoś Napisano 5 Września 2008 Witam, jak długo czekaliście od momentu złożenia dokumentów w stanach do jakiegokolwiek odezwu z ich strony. Mój narzeczony złożył je pod koniec maja....jest już wrzesień i CISZA
Kamildzianka Napisano 6 Września 2008 Zgłoś Napisano 6 Września 2008 My zlozylismy papiery w kwietniu, a dopiero wczoraj dostalam koperte z ambasady z formularzem WRW. Nic sie nie martw! Czekalam 5 m-cy na to. A kiedy bedzie rozmowa? Pewnie nastepne 5... Na NOA2 czekalismy do konca sierpnia. Ale moj boy w miedzyczasie dzwonil do nich, dowiadywal sie. Sami powiedzieli, ze oni dopiero rozpatruja wnioski z... grudnia. Ale widzisz, doczekalismy sie, wiec i Ty niedlugo dostaniesz koperte. Aha, my bylismy w CSC - podobno trwa tam wszystko dluzej, w porownaniu do innych osrodkow wizowych.
Neveah3022 Napisano 6 Września 2008 Zgłoś Napisano 6 Września 2008 Dzieki wielgaśne za odpowiedz:) mozesz mi jeszcze wytlumaczyc co znacza te skróty NOA2 i CSC? ale w kwietniu tego roku?? wow ....to czemy u nich na stronie jest ze rozpatrują dopiero sprawy ze stycznia?? ...dziwne jesli tak...to bardzo mnie pocieszylas nasze dokumenty leza jeszcze w CA ....a przepraszam ze tak napastuje:) ....mozesz mi podac jakis numer albo namiar gdzie dzwonic? ja sie strasznie martwie bo za miesiac mam termin porodu i dla mnie to nie tylko rozłaka z narzeczonym ale nie chce zeby nasze dziecko wychowywalo sie bez ojca:(
sly6 Napisano 6 Września 2008 Zgłoś Napisano 6 Września 2008 To powinnas sie cieszyc ze masz nie dlugo porod bo jak chyba wiesz do tej wizy sa potrzebne badania i przeswietlenie rtg a w czasie ciazy nie wskazane sa przeswietlenia oraz pewne szczepionki... Dowiedz sie dokladnie co bedzie z dzieckiem,tutaj masz link ktory Ci moze pomoc w tym . http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/children.html NOA1 = Notice of Receipt of your petition. NOA2 = Notice of Approval of your petition. CSC-California Service Center ,a Ty gdzie masz zlozone papiery? numery do danego centrum znajdziesz tutaj: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis
Neveah3022 Napisano 6 Września 2008 Zgłoś Napisano 6 Września 2008 Dzieki:) właśnie tam są moje papiery. Dziecko bedzie podlegało pod moją wize bo my staramy sie o K2, tzn zalatwiamy to przez adwokata....narazie zlozyl o K-1 i ma to uaktualnic kiedy urodzi sie dziecko do K-2.
Neveah3022 Napisano 6 Września 2008 Zgłoś Napisano 6 Września 2008 Przepraszam, takie pytanie to raczej nie w tym wątku ale musze się dopiero zapoznać z wyszukiwarką Moje papiery leżą już w CSC....jak na razie "pending". Za miesiąc urodzi nam się dziecko. Mój narzeczony jest obywatelem USA i przyleci na czas porodu aby uznać dziecko. Mam tylko wątpliwości co do wyrabiania paszportu. Adwokat napisał, że dziecko bedzie jako 'derivative of my visa'. Czy powinnam wyrobić dziecku polski paszport przy okazji, że ojciec dziecka bedzie w Polsce? I czy powinnam wyrobić mu paszport amerykański, jeśli takowy wogóle mu się należy Wiem, ze takich informacji powinien udzielic mi adwokat ale chyba sie na mnie wkurzyl ze zadaje za duzo pytan bo cos ostatnio dlugo nie odpowiada
Jackie Napisano 6 Września 2008 Zgłoś Napisano 6 Września 2008 To czy dziecko będzie od urodzenia obywatelem amerykańskim zależy od paru rzeczy. Ojciec musiałby przed urodzeniem się dziecka spędzić w USA przynajmniej 5 lat, z czego 2 lata po ukończeniu (przez siebie, nie dziecko) 14 roku życia. Sprawę komplikuje fakt, że dziecko będzie nieślubne. Gdyby to matka była obywatelką, nie ma w ogóle problemu. Z ojcem jest to ciut bardziej zakręcone. Birth Abroad Out-of-Wedlock to a U.S. Citizen Father: A child born abroad out-of-wedlock to a U.S. citizen father may acquire U.S. citizenship under § 301(g) INA, as made applicable by § 309(a) INA provided: 1. A blood relationship between the applicant and the father is established by clear and convincing evidence; 2. The father had the nationality of the United States at the time of the applicant's birth; 3. The father (unless deceased) had agreed in writing to provide financial support for the person until the applicant reaches the age of 18 years, and 4. while the person is under the age of 18 years -- (a) applicant is legitimated under the law of their residence or domicile; ( father acknowledges paternity of the person in writing under oath, or; the paternity of the applicant is established by adjudication court. Tak czy owak, dziecko będzie równocześnie obywatelem Polskim i musi mieć polski paszport, więc tego przypilnujcie, bo nieobecność jednego z rodziców przy wyrabianiu polskiego paszportu (amerykańskiego zresztą też) bardzo wszystko komplikuje. Przerabiałam, wiem.
sly6 Napisano 7 Września 2008 Zgłoś Napisano 7 Września 2008 Co do paszportu polskiego to lepiej miec go bo nie wiadomo co moze byc i wtedy z dzieckiem mozesz byc w Polsce lub tez na terenie Unii dlugii czas a tak jesli dziecko bedzie miec paszport tylko amerykanski wtedy taki pobyt bedzie mogl byc max 90 dni bez wizy.
Neveah3022 Napisano 7 Września 2008 Zgłoś Napisano 7 Września 2008 Jackie, Sly6 dziękuję Wam bardzo za odpowiedź Wtakim razie darujemy sobie na razie wyrabianie amerykańskiego paszportu i zajmiemy się tym jak już będę tam i będziemy po ślubie. W sumie wszystkie kryteria są spełnione bo ojciec spędził w stanach nie tyle, że 5 lat ale całe życie z wyjątkiem trzech tygodni w ostatnie święta, kiedy to przyleciał do Polski:) Jedyny problem to z testem na ojcostwo bo to podobno jest bardzo drogie:/ wiec poczekamy zobaczymy....moze bedzie latwiej to zalatwic po slubie. Jeszcze raz dziekuje za poswiecony czas i informacje:)
Jackie Napisano 7 Września 2008 Zgłoś Napisano 7 Września 2008 Jedyny problem to z testem na ojcostwo bo to podobno jest bardzo drogie:/ Test na ojcostwo kosztuje od 1500 do ok. 2000 PLN, przynajmniej wg. cennika tu: http://genmed.pl/cennik.php wiec poczekamy zobaczymy....moze bedzie latwiej to zalatwic po slubie. Dowiedzcie się w konsulacie jak to dokładnie wygląda. Wg. moich informacji, dziecko, nawet jeśli weźmiecie potem ślub, i tak będzie urodzone jako nieślubne (born out of wedlock) , więc badania mogą tak czy owak być potrzebne. Dodatkowo- jeśli jest podejrzenie że dziecko jest obywatelem USA, konsulat NIE wyda mu wizy póki sprawa sie nie wyjaśni, bo obywatelowi nie można wydać wizy Wiem, bo sama przez to przechodziłam ze swoimi dziećmi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.