gwizdek Posted September 2, 2008 Report Posted September 2, 2008 Witam ! Jestem drugi raz na wizie J1 u tego samego pracodawcy - chcialbym tu pozostac i dalej pracowac ( oczywiscie legalnie placac podatki itp ) mam dodatkowo 10 letnia wize turystyczna z ktorej jeszcze nie skorzystalem - moje pytanie jest nastepujace : jak pozostac tu legalnie o co sie ubiegac o jaki typ wizy czy czegos w tym stylu - czy moze np mnie pracodawca sponsorowac i czy sa z tym jakies duze problemy ? podobno jest mozliwosc dwukrotnego przedluzenia wizy J1 bedac tu w usa - sam nie wiem czy moze warto isc i zapytac o porade prawnika imigracyjnego ? Mieszkam na Cape Cod wiec troche do NYC daleko ale jesli warto to oczywiscie pojade .
sly6 Posted September 2, 2008 Report Posted September 2, 2008 Jak jestes na work i travel to nie masz mozliwosci przedluzenia tej wizy ,mozesz za to postarac sie o wize pracownicza lub status studenta ,tutaj masz linka w wyjasnieniem tego: http://www.usa.info.pl/board/Spraw-Kilka-D...emy-t10962.html Pozostaje tez malzenstwo z obywatelka i jak dostaniesz papiery to wtedy mozesz legalnie pracowac..
gwizdek Posted September 4, 2008 Author Report Posted September 4, 2008 mnie powiedziano ze moge dwukrotnie przedluzyc moja J-1 o 4 miesiace wypelniajac wniosek I-129 --- chyba musze udac sie do prawnika --- czy Pan oferuje taka pomoc ? prose o kontakt --- jesli bede mial status studenta czyli zapisze sie do szkoly moge jedynie pracowac 20 godzin ( jesli dobrze pameitam )
karina Posted September 4, 2008 Report Posted September 4, 2008 mnie powiedziano ze mmoge dwukrotnie przedluzyc moja J-1 o 4 miesiace wypelniajac wniasek I-129 --- chyba musze udac sie do prawnika --- czy Pan oferuje takei pomoce ? prose o kontakt --- jesli bede mial status studenta czyli zapisze sie do szkoly moge jedynie pracowac 20 godzin ( jesli dobrze pameitam ) Nie wiem kto Ci powiedzial, ze mozesz przedluzyc wize J-1 o 4 miesiace (skad w ogole jakies 4 miesiace?) i do tego dwukrotnie, ale na work and travel, dziecko moje kochane, J-1 sie NIE przedluza. To po pierwsze. Po drugie: I-129 NIE JEST do wiz J-1 - i chocby na tej podstawie mozesz zobaczyc, ze ktos Ci mowi glupoty. Do wszelkich wiz typu J badz F NIE MA FORMY I-129. Jest Forma DS, ale tak jak napisalam - tej wizy sie nie przedluza. Mozna przedluzyc np. J-1 dla au-pair; mozna przedluzyc pobyt na J-1 jako badacz naukowy, ale nie na work and travel. Jesli jestes na J-1 na internship badz na training i nie minelo 12 badz18 miesiecy odkad masz wydanego DS-a - wtedy mozna to przedluzyc (znowu - bez zadnych form I-129) do odpowiednio 12 miesiecy (internship) badz 18 miesiecy (dla trainees). Czyli - max. czas pobytu dla trainee -> 18 miesiecy (total) a dla intern -> 12 miesiecy (total) Jesli jestes na work and travel (a tak chyba jest z tego co piszesz) to radze skontaktowac sie z kims, kto zna prawo ani nie tylko wymysla Bog jeden wie jakie rzeczy i mowi ci o jakis przedluzeniach na 4 miesiace na formie I-129. Jesli to co mowi ta osoba jest prawda, to ja - adwokat - prosze o KONKRETNY przepis, ktory tak mowi jak Ty napisales. Czesc 2 Twojego pytania: nawet jesli masz wize studencka (a nie znaczy to ze masz wize jesli zapiszesz sie do szkoly, bo od zapisania sie do szkoly do uzyskania wizy droga daleka) - Ty nie mozesz pracowac, bo tak sobie chcesz. Ty mozesz pracowac jesli masz zgode uczelni i pracowac na terenie uczelni. Praca poza uczelnia wymaga dalej autoryzacji uczelni i .... nie czarujmy sie - uczelnie rzadko wydaja na cos takiego zgode.
karina Posted September 4, 2008 Report Posted September 4, 2008 PS. Wielu prawnikow imigracyjnych udziela porad przez telefon. Srednio kosztuje to okolo $100 za 15 minut. Nie musisz nigdzie jechac - wystarczy zadzwonic.
sly6 Posted September 4, 2008 Report Posted September 4, 2008 gwizdek juz Ci Karina odpowiedziala na Twoje pytanie.
karina Posted September 4, 2008 Report Posted September 4, 2008 gwizdek juz Ci Karina odpowiedziala na Twoje pytanie. no wlasnie i nawet mu rachunku nie wystawilam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.